Primăria Bacău se încurcă în propriile declarații, după ce a dezvăluit într-un comunicat de presă că nu a finalizat licitația pentru „deszăpezirea pe loturi” în oraș. Municipalitatea a revenit, ieri, și a susținut că licitația la care s-a referit ar viza de fapt închirierea de utilaje, nu activitatea de deszăpezire.
Articolul „Primăria Bacău nu are contracte de deszăpezire, iar licitațiile au fost anulate. Avertisment: „«O ninsoare mai serioasă va bloca tot orașul»!” a nemulțumit conducerea Primăriei, la o zi după ce a afirmat, într-un comunicat de presă, că „în perioada următoare urmează, prin licitație, și contractarea unor firme private, pentru deszăpezirea pe loturi, în special pentru activitatea de încărcat și transportat zăpadă, în cazul unor ninsori abundente”.
Într-un comunicat pe care nu l-a mai trimis presei, ci l-a publicat pe propria pagină de Facebook, Primăria Bacău susține că de fapt are contract de deszăpezire, cu Serviciul Municipal de Utilități Publice pe care îl are în subordine, și aprobat de Consiliul Local.
”Contractele de deszăpezire” invocate în mediul online nu reprezintă altceva decât contracte de închiriere utilaje pentru a suplimenta dotarea municipiului cu astfel de utilaje!
Astfel, odată delegat acest serviciu către un operator (SMUP – n.n), la nivelul primăriei devine ilegală încheierea oricărui alt contract care să fie în legătură cu activitatea de curățare și transport a zăpezii de pe căile publice din localitate și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț!
Prin urmare, estimarea necesarului de utilaje se face de către operatorul desemnat, cu luarea în considerare a mai multor aspecte, cum ar fi: prognozele meteo privind temperaturile, prognozele meteo privind precipitațiile normale/masive, capacitatea proprie de intervenție cu flota din dotare, starea tehnică a flotei de utilaje, timpii conform normativelor tehnice de eliberarea a trotuarelor si carosabilului în funcție de căderile de zăpadă înregistrate, etc;
Primăria ar face singură deszăpezire, dar nu găsește să închirieze utilaje
Așa cum Ziarul de Bacău a dezvăluit, SMUP nu are utilajele necesare unei deszăpeziri corespunzătoare, lucru recunoscut chiar de Primărie, care a lansat cu întârziere licitația pentru închirierea acestora.
Serviciile de inchiriere utilaje pentru deszapezire, inclusiv deserventi, pentru iarna 2022-2023, sunt de stricta necesitate pentru prevenirea si combaterea producerii poleiului si a inzapezirii drumurilor pe raza administrativ teritorială a municipiului Bacău.
În sensul acestei achiziţii, utiliajle inchiriate sunt necesare pentru a acoperi intreg perimetrul municipiului Bacău, respectiv sa acopere intreaga trama stradala.
De asemenea, este necesara demararea procedurii privind achizitia serviciilor de inchiriere utilaje pentru deszapezire, inclusiv deserventi, pentru prevenirea si combaterea producerii poleiului si a inzapezirii drumurilor (specificate) de pe raza administrativ teritorială a municipiului Bacău – străzi, alei – cu rol de căi de acces/ieșire în/din incinta imobilelor (terenuri, clădiri), administrate de Serviciul Municipal de Utilitati Publice Bacau.
– sursa: SICAP
Cu licitația anulată, Bacăul nu are „utilaje de strictă necesitate” pentru deszăpezire
„Primăria are contract de deszăpezire, iar operatorul (SMUP) derulează o serie de proceduri de achiziție pentru închirierea de utilaje suplimentare necesare în funcție de situațiile excepționale ce pot apărea pe parcursul sezonului rece”, mai susține municipalitatea, în comunicatul publicat pe Facebook.
Licitația însă a fost anulată, pe toate cele trei loturi. În consecință, în lipsa contractelor de închiriere cu firmele private, Bacăul nu are „utilaje de strictă necesitate pentru prevenirea si combaterea producerii poleiului și a înzăpezirii drumurilor”, care să acopere „întreg perimetrul municipiului Bacău, respectiv întreaga tramă stradală”.
Trompeta Bacaului a zis
A intors-o Pistea; ca-n curte la Metro: cu carutul .
CUNOSCĂTOR a zis
Activitatea de curățare și transport al zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț face parte din serviciul de salubrizare a localităților și se prestează numai de către operatori licențiați ANRSC. În speță, operatorul trebuie să dețină licență ANRSC clasa 2. Este interzisă prestarea acestei activități de către operatori care nu dețin licență ANRSC. Deci, în cazul de față sunt posibile două variante de lucru:
1. fie SMUP are licență ANRSC și poate închiria utilaje dacă dotarea este insuficientă
2. fie operatorul/operatorii care prestează sunt licențiați ANRSC , caz în care pot presta activitatea
Orice altă combinație nu este legală.
De ce nu sunt ascultați specialiștii din Primărie care cunosc legea și lucrează în domeniul serviciilor de utilități de 14 ani ?