Primăria Bacău este acuzată de câțiva președinți de asociații că a renunțat la consolidarea și reabilitarea unor blocuri, cu finanțare prin PNRR. Programul a început oricum cu stângul, în martie 2022, când asociațiile de locatari au fost anunțate cu întârziere despre procedurile care trebuie îndeplinite. Unele au reușit să le îndeplinească, cel mai greu fiind de obținut acordul proprietarilor, însă acum totul s-a blocat.
Primăria: „Momentan, axele de finanțare prin PNRR nu au fost deschise!”
„Momentan axele de finanțare din PNRR nu au fost deschise, însă vor exista posibilități de accesare a fondurilor și în perioada urmatoare (PNRR, POR, etc) și vom pregăti proiecte care să îndeplinească condițiile de eligibilitate, afirmă Primăria”, la solicitarea Ziarului de Bacău.
Potrivit instituției, până în prezent, circa 27 de asociații de proprietari au depus solicitări pentru reabilitare termică si pentru consolidare seismică, ce însumează 82 de blocuri de locuințe din municipiul Bacău și cca. 4000 apartamente.
De la vorbă la faptă e distanță lungă
În urma anunțului Primăriei Bacău, din martie 2022, au fost depuse solicitări pentru reabilitarea termică și consolidarea seismică a 82 de blocuri, ce însumează circa 4.000 de apartamente. Dintre acestea, doar 48 de blocuri au întrunit toate condițiile pentru a intra în programul local multianual de reabilitare.
În luna mai 2022, Consiliul Local a aprobat un proiect de hotărâre, prin care Primăria municipiului Bacău urma să execute, din bugetul propriu, expertiza tehnică și auditul energetic pentru fiecare bloc în parte, urmând apoi să depună cererile de finanțare nerambursabilă pentru execuția lucrărilor.
De atunci, proprietarii blocurilor așteaptă în zadar, iar președinții asociațiilor, care au muncit contracronometru ca să depună proiectele la Primărie, au primit o veste proastă de la conducerea instituției.
Președinte de asociație: „Primarul ne-a spus că nu se mai face!”
Președinții de asociații nemulțumiți se feresc să facă declarații publice, de tama unor represalii din partea Primăriei. Sub protecția anonimatului, un președinte s-a plâns că până acum proiectele ar fi trebuit deja depuse mai departe, de Primăria Bacău, cu care s-au semnat contracte de mandat.
„Până acum, ar fi trebuit făcut auditul energetic, iar dacă se respectau termenele ar fi trebuit lansate licitațile sau să înceapă lucrările. În țară, la Galați, Ialomița sau Craiova, așa se întâmplă”, a susținut șeful de asociație.
Potrivit acestuia, ar fi avut loc și o întâlnire cu primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu, care le-ar fi spus în față că nu se vor mai depune proiectele, deoarce „e greu de muncit pe proiectele astea”. „Normal că e greu, dacă nu ești obișnuit cu treaba. La Primărie există oameni plătiți pentru fonduri europene, ei ce fac!? Proiectul e mort în fașă, acum!”, a afirmat președintele de asociație.
Reabilitarea blocurilor, folosită pentru propaganda de partid
Primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu nu a ezitat însă să se laude cu proiectele de reabilitare termică a blocurilor, într-un articol de propagandă pe site-ul USR intitulat „Primarii USR aplică pentru finanțare de milioane de euro prin PNRR pentru eficientizarea energetică a clădirilor”. „Banii sunt disponibili prin PNRR grației componentei “Valul Renovării”, care a fost negociată de fostul ministru Cristian Ghinea, și prin care pot fi accesate fonduri pentru eficientizarea energetică a clădirilor, consolidarea lor seismică, reducerea riscului la incendiu și pentru tranziția către clădiri verzi și inteligente”, se afirmă în articolul din luna aprilie.
„O să vină la noi să-l ajutăm în campanie!”
A venit toamna, iar președinții de asociație care au contactat Ziarul de Bacău s-au plâns nu numai de blocajul proiectelor, dar și de atitudinea primarului Viziteu, care nu a părut să înțeleagă supărarea proprietarilor. „O să vină la noi să-l ajutăm în campanie!”, a concluzionat un președinte de asociație.
BOGDAN a zis
Ordin de ministru pentru etapa a II – a de reabilitare
Operațiunea A.1 – Renovarea integrată (consolidare seismică și renovarea energetică moderată) a clădirilor rezidențiale multifamiliale, aprobat prin ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației nr. 442/2022 și publicat în Monitorul Oficial al României nr. 290 și 290 bis/25.03.2022, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La secțiunea 2.2 Care este perioada în care pot fi depuse cererile de finanțare?, prevederile paragrafului „a doua rundă” se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„ Data deschidere platformă digitală (test): 6 octombrie 2022;
Data și ora de începere a depunerii de proiecte: 10 octombrie 2022, ora 10.00;
Data și ora de închidere a depunerii de proiecte: 23 octombrie 2022, ora 23.59.
Termen estimat pentru finalizarea etapei de verificare și contractare: 31 decembrie 2022.”
2. Secțiunea 2.4 Alocarea apelului de proiecte se completează după cum urmează:
Alocarea financiară eligibilă orientativă pentru lucrările de intervenție integrate în cadrul rundei a doua este de 15.000.000 euro.
Veteranul a zis
Era de asteptat. Daca nu iese nimic la tescherea, ce rost mai are atata bataie de cap? Chiar vreti pomana? Puneti mana si dati singuri cu var, ca pe seama lu’ primarica, slabe sanse!
andrei a zis
ziua si minunea userista. ma bucur nespus de incompetenta astuia. sau o fi rea vointa? la userei e posibil orice. ma bucur pt ca poate data viitoare nu mai votati hastagi