Primăria orașului Dărmănești a pierdut ieri definitiv un nou proces pe salubrizare, de peste 800.000 de lei. Orașul este printre localitățile conduse de primari ALDE care au încercat să blocheze prin neplată activitatea de salubrizare a județului. Crizele succesive ale deșeurilor din județ s-au lăsat cu procese pierdute și cu mari sume de bani pe care cetățenii sunt obligați să le achite din urmă.
„Obligă pârâtul (Primăria Dărmănești – n.n.) să achite reclamantei (ADIS – asociația primăriilor din județ, n.n) suma de 823.099 lei cu titlu de obligaţii de plată restante reprezentând contravaloarea taxelor de salubrizare neachitate pentru perioada ianuarie 2016-octombrie 2017”, se arată în sentința instanței, rămasă definitivă prin respingerea apelului, la Curtea de Apel Bacău.
Litigiul, în care reclamanți sunt Consiliul Județean Bacău și ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare), a apărut după ce administrația orașului Dărmănești a refuzat să respecte planul de majorare a taxei de salubrizare asumat anterior. Într-un proces asemănător, și Primăria Moinești a pierdut circa 2 milioane de lei. Deocamdată, acolo sentința nu este definitivă.
De altfel, primăriile ALDE sunt campioane la litigii pierdute și bani plătiți în plus din impozitele cetățenilor. Dărmăneștiul și Moineștiul au mai pierdut procese pe care le-au intentat ca să scape de plata serviciului de salubrizare, dar și unele prin care voiau să oblige operatorii să strângă deșeurile fără să fie plătiți, sub pretextul urgenței. Recent, Primăria Dărmănești a fost amendată cu 15.000 de lei de Garda de Mediu, pentru ilegalități în depozitarea deșeurilor.
Constantin Toma, primarul din Dărmănești, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.
Reacția conducerii ADIS și a Consiliului Județean Bacău
Într-un comunicat de presă, Sorin Brașoveanu, președintele ADIS și al Consiliului Județean Bacău critică „încăpățînarea” primarilor din Moinești și Dărmănești care nu au respectat hotărârile luate în Consiliul Local au adus proiectul de «Management integrat al deșeurilor solide din județul Bacău» în punctul de risc de a primi corecții financiare.
Din noiembrie 2018 până în prezent toate întârzierile de plată, popriri pe conturi, executare judecătorească, comisioane, și penalități au fost și sunt în continuare suportate de locuitorii celor două orașe, precizează președintele ADIS.
„Cine plătește domnilor primari disconfortul cetățenilor cauzat de criza deșeurilor pe care singuri ați generat-o? V-ați «jucat», domnilor primari, cu numărul de locuitori declarați ba prin presă, ba prin documente oficiale declarând un număr mult mai mic de locuitori decât cel oficial și aprobat în Consiliul Local, acumulând în acest timp datorii mari către A.D.I.S”, arată președintele Sorin Brașoveanu.
La finalul anului 2018 Dărmăneștiul și Moineștiul aveau datorii istorice către A.D.I.S, cu sume de 1.731.084 lei, pentru Dărmănești, respectiv 4.553.482 lei, pentru Moinești.
„Acum, instanța s-a pronunțat, a demonstrat că atitudinea dvs nu a fost cea corectă iar eu vă solicit public, domnilor primari, să depuneți toate eforturile pentru ca locuitorii orașelor Moinești și Dărmănești să beneficieze de servicii de salubrizare de calitate și să nu mai fie nevoiți să suporte cheltuieli suplimentare și disconfort generate de încăpățânare și de nerespectarea obligațiilor asumate prin contractul privind implementarea proiectului!”, solicită președintele Consiliului Județean Bacău.
Lasă un răspuns