• liberalii cred că transferarea serviciilor publice de la Onedil la Consiliul local este abuzivă • deputatul Valeriu Gheorghe îi va prezenta acest caz lui Octav Cozmîncă, ministrul administrației publice • conflictul dintre administrația locală și Onedil durează de șapte ani
Trecerea sistemului public de alimentare cu apă și canalizare de la firma Onedil Onești în administrarea Consiliul local, decisă în ultima ședință a Consiliului Local Onești, a atras nemulțumirea reprezentanților Partidului Național Liberal (PNL). Liberalii spun că hotărîrea luată de consilierii locali este ilegală, motiv pentru care deputatul liberal Valeriu Gheorghe va face o interpelare în Parlament pe această temă. „Vreau să-i prezint ministrului administrației publice Octav Cozmîncă acest caz, săptămîna viitoare”, ne-a declarat deputatul Gheorghe. Într-un comunicat trimis redacției noastre, Valeriu Gheorghe explică că „vineri, 28 noiembrie, neținînd cont de procesele care se află pe rolul instanțelor de judecată, Consiliul local a hotărît preluarea abuzivă a serviciilor publice din administrarea societății Onedil SA Onești”.
Reamintim că, la ședința la care a făcut referire deputatul liberal, primarul Emil Lemnaru le-a explicat aleșilor locali că transferarea sistemului public de alimentare cu apă și canalizare la Consiliul local se impune, deoarece „rețelele și instalațiile de apă potabilă și canalizare au fost date în administrarea societății Onedil, iar prin divizarea acestei societăți, ele au fost transferate la SC Apă -Canal SA, una dintre societățile rezultate în urma divizării, care le exploatează în mod ilegal”.
Un scandal ce durează de șapte ani
În 1995, Consiliul Județean Bacău a hotărît transformarea Regiei Autonome de Gospodărire Comunală (RAGC) din Onești în societatea Onedil. Un act adițional decidea ca cele mai multe spații comerciale din oraș să treacă în custodia noii societăți. Este vorba despre aproximativ 5% din magazinele din oraș, cele mai multe în poziții centrale. Acest act adițional avea să iște o serie de procese care nu se mai termină.
Se pare că transformarea RAGC în Onedil era importantă tocmai datorită spațiilor comerciale. În 1996, după ce Partidul Democrației Sociale din România (PDSR) a pierdut alegerile, primăria a început să conteste în instanță preluarea de către fostul Fond al Proprietății de Stat, actualul APAPS, a pachetului majoritar de acțiuni de la Onedil. Numai că FPS a vîndut acțiunile pe care le deținea la SC Onedil SA Onești prin licitație publică cu strigare, la care au participat trei candidați: Ovidiu Budeanu, reprezentantul SC PAS SA, Corneliu Iacobov, reprezentînd firma Vradicor, și Vasile Ciobanu, persoană fizică. Pachetul majoritar a fost adjudecat de SC PAS, cu 20 de miliarde de lei. „Din prețul obținut de FPS prin vînzarea la licitație a acțiunilor deținute, 90% au revenit Consiliului local Onești, ca sursă la bugetul local, iar 10% au revenit FPS. După privatizare, Consiliul local era obligat, conform Legii 219/1998 și OUG nr. 88/1997, să concesioneze bunurile aflate în administrare. După trei ani de tergiversări din partea Consiliului local Onești, s-a ajuns în instanță, întrucît au existat amînări succesive pentru concesionarea bunurilor aflate în administrare. FPS a cîștigat toate cele trei procese”, spune deputatul Valeriu Gheorghe în comunicatul remis redacției.
Atunci s-a tranșat de fapt o problemă extrem de importantă: statul român a fost acționar la Onedil, și nu Consiliul local Onești. „Pe rolul instanțelor de judecată se află acum un proces pentru a obliga Consiliul local Onești să concesioneze bunurile, astfel încît procesul de dezvoltare a firmei SC Onedil să se desfășoare normal. Toți consilierii locali au primit notificări privind existența unei hotărîri definitive și irevocabile a Curții Supreme de Justiție în acest sens, dar cu toate acestea au dat curs abuzului primarului de a neglija și eluda instanțele de judecată, votînd preluarea magistralei de către Consiliul local de la Onedil”, încheie deputatul liberal. În prezent, administrația locală din Onești are pe rol peste 20 de dosare care nu și-au găsit deocamdată rezolvare.
Decizia consilierilor oneșteni este caracterizată de deputatul liberal „ca o naționalizare, în contextul în care statul a vîndut și a încasat contravaloarea acțiunilor societății, iar Consiliul local Onești și-a încasat drepturile conferite de lege, în valoare de 18 miliarde de lei, apoi a preluat din nou bunurile, ca și cum vînzarea nu ar fi avut loc”. (Eduard ADAM, Cristian BIBIRE)
Lasă un răspuns