Deși se alimentează din aceeași sursă, Valea Uzului, municipiul Onești este pe cale să-și rezolve problemele cu apa potabilă, în timp ce Bacăul suferă de o întârziere cronică a investițiilor.
Primele semne ale normalității au apărut în această vară, când, pentru prima oară, restricțiile de alimentare din Onești sunt mai mici decât în Bacău (cu localitățile învecinate) și Moinești.
Într-o postare pe Facebook, Nicolae Gnatiuc, primarul Oneștiului, ironizează localitățile care se alimentează de la CRAB, unde pe timpul nopții s-a redus debitul, ba chiar, la Moinești, au fost întreruperi totale.
„Dacă ar fi să facem un exerciţiu de memorie, îmi amintesc cum în anii trecuţi eram permanent cu grijă apei de la robinete, pe timp de caniculă ne rugam să plouă pentru că cei care administrau reţeaua de apă şi canalizare să ne mai furnizeze apă câteva ore pe zi. Motivul principal al lipsei apei potabile pentru locuitorii orasului era… seceta si consumul mare de apă al celor care irigă gradinile”, arată edilul.
„Iată că au trecut două luni de când Primăria şi Consiliul Local Oneşti au delegat administrarea serviciului de apă şi canalizare unui operator puternic. Dacă nu am fi reuşit să delegăm serviciul de apă şi canalizare către SC RAJA SA, probabil că astăzi ne-am fi aflat în situaţia Moineștiului care primeşte apa cu program, sau a altor oraşe şi comune din Bacău aflate în aceeaşi situaţie. Tot de la Valea Uzului se alimentează şi operatorul nostru, doar că acesta are un plan de management şi de intervenţii bine pus la punct, iar planul de investiţii pe termen mediu prevede inclusiv identificarea şi darea în folosinţă a unei surse alternative de alimentare”, mai notează Nicolae Gnatiuc.
Scuza cu seceta și irigațiile încă mai ține însă în Bacău, unde CRAB o invocă pentru restricțiile la alimentare.
Contribuabilii din Bacău au subvenționat apa din restul județului
În Bacău, situația este analizată pentru prima oară, după mai mulți ani de tăcere absolută și inactivitate la Compania Regională de Apă Bacău. „Oricât de bune ar fi intențiile, CRAB a pierdut câțiva pași cu ani în urmă”, a apreciat senatorul Dragoș Benea, fost președinte al Consiliului Județean Bacău, într-o conferință de presă.
O dovadă a managementului defectuos s-a consemnat la începutul acestui an, când CRAB, deși operator al județului Bacău, nu a putut prelua serviciul de apă și canal de la Onești, din cauza pierderilor prea mari ale acestuia. În schimb, la Onești a venit RAJA Constanța, care are și planuri de investiții pe fonduri europene.
Un alt fenomen interesant anunțat de senatorul Benea este că, odată cu schimbarea conducerii, CRAB vinde circa 600.000 de metri cubi de apă câtre operatorul din Onești. Cifra este dublă față de cât se factura până în decembrie 2016. Diferența arată că municipiul Bacău, principalul acționar al CRAB, a subvenționat cu banii contribuabililor apa locuitorilor din alte zone.
Pentru clienții CRAB, o speranță de îmbunătățire a situației este investiția în rezerva de apă, ce va fi realizată din fonduri alocate prin PNDL 2.
Mesterul Manole a zis
Consumatorii au platit pierderile de apa din retea pe care CRAB nu le gestioneaza de zeci de ani. Permanent pretul apei a crescut pt ca trebuiau acoperite si redistribuite cheltuielile ca urmare a scaderii consumului de apa din Bacau conform statisticii de la CRAB ce arata o scadere drasnica a consumului la populatie dar si prin disparitia industriei mari consumatoare. Managementul CRAB a fost permanet unul sub orice critica cu oameni numiti politic si fara sa cunoasca situatia reala din teren. Doar cativa muncitori fac treaba si peticesc conductele. Sunt utilizate dopuri de lemn pt ca conductele sunt ruginite si nu pot fi sudate sunt ciur cu petic peste petic. Pt a remedia o avarie se sparg strazi cu costuri de interventie care depasesc costul de inlocuire a unor sectoare intregi.
Ela a zis
Rade harb de oala sparta…
Onesteanul vesel a zis
Dă domnu Gnatiuc cum a rezolvat problema cu proprietatea sistemului?!? Că cei de la CRAB când le-au cerut să facă dovada proprietății sistemului, a cam dat în bâlbâiala domnu Gnatiuc…