Primăria Bacău vrea să ia în administrare cimitirele din municipiu. Peste două luni, se termină contractul pe care societatea LUVIS SRL îl are cu Primăria, dar municipalitatea nu poate să preia administrarea locurilor de veci, deoarece are nevoie de un aviz ANRSC.
Societatea LUVIS SRL a luat în administrare cimitirele din Bacău în anul 2002, încheind un contract cu primăria, prin care plătea 10.000 de lei pe an. În momentul de față, după mai multe modificări, LUVIS SRL administrează cele opt cimitire ale municipiului (Central, Cimitirul Nou, Cuvioasa Paraschiva, Șerbănești, Gherăiești, CFR, Eroilor și Lazareth), plătind o redevență de 25.000 de lei pe an, pentru o suprafață de circa 220.000 de mp.
Contractul cu LUVIS SRL expiră în luna aprilie a acestui an, iar executivul local a intenționat într-o primă fază să scoată la licitație concesionarea cimitirelor. A înaintat chiar și un proiect de hotărâre de Consiliu Local, ce urma să fie supus votului în ședința de astăzi.
Primarul Cosmin Necula a declarat însă că va propune retragerea proiectului de HCL (Hotărâre de Consiliu Local), deoarece formularea acestuia nu este suficient de clară și poate da naștere la interpretări. „Eu cred că serviciile publice trebuie prestate de minicipiu sau de firmele acestuia”, a precizat primarul Necula, pentru Ziarul de Bacău. Contractul cu LUVIS SRL ar putea fi prelungit, până la desemnarea unui operator.
În acest moment, administrația locală nu se poate ocupa direct de cimitirele din oraș, deoarece ar avea nevoie de un aviz de la ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice). Conducerea LUVIS SRL a fost contactată de Ziarul de Bacău, dar nu a fost disponibilă pentru un punct de vedere.
Mihaela a zis
Foarte buna initiativa primariei de a relua managementul cimitirelor,din mai multe motive: modul in care este gospodarit cimitirul central,spre exemplu ,este incorect: taxe mari ,neacoperite de lucrarile de curatenie,lucrari de constructii care afecteaza lucrarile mai vechi,mobilierul de pe alei deteriorat sau ridicat ,curatenia din zona doar de forma,copacii taiati de parca esti in pustiu ,caini vagabonzi,etc. Vanzarea si cumpararea de locuri de veci se face doar prin intermediul administratiei pe niste criterii absurde. Primaria sa faca demersuri de a obtine toate autorizatiile,sa angajeze oameni seriosi,prin concurs adevarat iar sumele uriase din taxe sa revina comunitatii si nu in buzunarele pilosilor .
Stan a zis
Cei mai mari samsari de locuri de veci sunt popii !!
Te jupoaie de bani si fara stirea lor nu misca nimic!