-impozitul se plătește la primărie, dacă în localitate nu există unitate fiscală – funcționarii de la „Taxe și Impozite” vor prelua încă o sarcină – Asociația Comunelor a protestat u primarii cred că toți banii vor merge la stat, la comună nimic
Petru DONE
Agricultorii vor putea plăti impozitele datorate la bugetul consolidat al statului chiar la primăriile din localitățile în care își au domiciliul. După reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), primăriile trebuie să deschidă birouri de specialitate dacă în localitate nu există o unitate fiscală, astfel încât contribuabilii să nu se deplaseze pe distanțe mari pentru plata impozitului. Dacă pentru contribuabili această măsură este una favorabilă, pentru primari apare ca o nouă pacoste, ca o obligație pentru care statul dă numai ordin, nu și soluții de a fi pusă în practică. În plus ei se tem că banii sunt încasați local, dar folosiți numai de stat.
Măsura are ca scop „diminuarea cheltuielilor de conformare pe care trebuie să le suporte contribuabilul pentru a-și îndeplini obligațiile de plată” – se arată în nota de fundamentare a Ordonanței de Guvern.
Sumele încasate astfel de la contribuabilii persoane fizice care desfășoară activități agricole vor fi transferate, ulterior, de la biroul de specialitate al primăriei la bugetul consolidat al statului, în cel mult două zile lucrătoare, în conturi separate pentru bugetul de stat, respectiv pentru cel de asigurări sociale.
Primăriile nu au primit, încă, hârtiile oficiale pentru a se apuca de amenajat birouri speciale sau pentru a transfera noi responsabilități în seama funcționarilor care și până acum se ocupau de taxele și impozitele locale. Dar primarii se simt deja percepuți de populație drept „încasatori de biruri”, în timp ce banii nu se întorc pentru investiții la bugetele locale. Iar impozitul e încasat în proporție de 98% la comune. Recent, Asociația Comunelor din România (A.Co.R) a întocmit o petiție de protest la adresa Guvernului, pe care au semnat-o și mulți dintre primarii băcăuani. „Noi am solicitat să rămână banii la comune și să fie direcționați numai pe proiecte de investiții. Aceasta este nemulţumirea noastră. Măcar 50% să ne rămână.” – spun aleșii locali.
„Noi – ne-a declarat primarul comunei Brusturoasa, Sorin Atonoaie – avem, deja, Biroul de taxe și impozite locale. Dar durerea este că aparatul nostru funcționăresc este foarte slab dimensionat. Nu avem funcționari, numai trei oameni la o comună de 3.450 de locuitori. Iar noi și așa suntem percepuți ca încasatori de biruri. Într-o comună numai când e de rău e din cauza primarului. Ne vom conforma ordinelor care vin, că nu avem ce face, dar măsurile de la Guvern ar trebui să vină în folosul comunității”.
Și la primăria din Asău funcționează un birou de impozite și taxe locale. Dar, cu impozitul agricol va fi și mai greu – spune primarul Constantin Rădulescu. „Noi muncim și alții câștigă – a opinat primul cetățean al comunei. Noi vom încasa impozitul, dar din ce încasăm nu se mai întoarce nimic de la stat. De un an nu am mai văzut vreun ban. Am aderat la protestul primarilor, pe această temă, dar nu mai știu ce s-a mai întâmplat. În plus, nu avem cu cine lucra, avem puțini funcționari, la 7.400 de locuitori sau, după noul recensământ, vreo 6.400. Funcționarii care mai sunt au preluat și responsabilităților celor care au plecat.”
Din Plopana, primarul Gheorghe Andrieș ne-a vorbit mai „inginerește”. „Am semnat și eu nota de protest de la A.Co.R – a spus Andrieș. Problema ar fi, în primul rând, că impozitul agricol e o măsură nepopulară pentru cetățeni. Apoi, pe noi nu ne avantajează cât timp sumele merg la bugetul de stat. Noi am fi vrut să virăm la Buget numai o anumită cotă. Pe de altă parte, încasarea impozitului la comună e o măsură bună, că și așa oamenii nu prea știu să se descurce cu declarațiile pe la Finanțe. Noi, în Plopana, avem birou de taxe și impozite, dar numai cu un funcționar. La limita minimă. Acum are o sarcină în plus, dar, „dacă e lege, cu plăcere”. Poate efortul încasării nu ar fi atât de mare, pe cât de greu este să faci ca omul să înțeleagă de ce trebuie să mai plătească un bir. De multe ori cetățenii cred că toate astea vin de la noi, primarii, pentru că noi le trimitem somații. Iar statul va pune noi impozite, că avem de plătit mari datorii externe. De unde bani? Trebuie să fim realiști. Măcar dacă ar da Dumnezeu să meargă agricultura în România”.
avram antonescu a zis
Mare scofala. Doar nu dau cu sapa sau lucreaza in mina. Dupa parerea mea ar fi buni sa presteze si activitati in folosul comunitatii, sa dea si ei cu sapa sau la spatii verzi. Si asa bat barbuca si taie frunza la ciori toata ziua.