• la aproape doi ani după alegeri, PSD deține monopolul asupra primăriilor din județul Bacău • la cei 41 de primari pe care i-a avut în 2000, PSD și-a mai întărit rîndurile cu încă 19 primari proveniți din rîndurile independenților, precum și de la celelalte partide politice • 59% din cei 87 de primari ai județului sînt membri PSD, 8,7 % fac parte din PD, 8,1% din PNL, 5,9 sînt independenți, iar 1,1 % fac parte din PSM • Slănic Moldova este singurul oraș din județ în care PSD nu a reușit să aibă om în fruntea primăriei
Mai bine de jumătate din primarii din județul Bacău și-au schimbat înregimentarea politică după alegerile din anul 2000. „Primarii PSD sînt cei mai fideli partidului din care fac parte. Nici unul dintre primarii noștri nu a dezertat din partid. Dimpotrivă, am mai primit încă 12 noi membri” ne-a declarat Ioan Răuță, primarul comunei Sascut și vicepreședintele Organizației Județene Bacău a PSD. Spusele primarului Răuță par să infirme opțiunile actuale ale aleșilor locali. Nu mai puțin de 19 primari care, pînă în urmă cu un an sau doi făceau parte din alte partide politice, nu au rezistat ispitei și s-au înscris în PSD.
Dacă în urmă cu doi ani, PDSR și-a adjudecat 41 dintre cele 87 de primării din județ, acum, sub numele nou de PSD, are 60 de primari. În aceste condiții, dacă procentul de creștere în rîndul membrilor PSD se va menține și în următorii doi ani la același nivel, localitățile unde primarii nu fac parte din partidul de guvernămînt vor putea fi numărate pe degete. „De cînd am intrat în PSD, am făcut pentru comuna mea mai mult decît am făcut în toți anii în care am fost membru PD. Am avut parte de sprijin atît de la Prefectură, cît și de la Consiliul Județean”, susține Ion Osloș, primarul comunei Oituz, fost membu, pînă în urmă cu mai bine de un an, al PD. De aceeași părere pare să fie și Ionel Turcea, primarul orașului Buhuși: „Ca membru PSD am acum parte de mai multe cunoștințe printre oamenii influenți ai momentului”.
PD a mai rămas cu zece primari
Singurul oraș din județ în care PSD nu are primar este Slănic Moldova. Mircea Mihai Ionel, candidat pe listele PD, și-a păstrat în continuare culoarea politică. Consecvența lui l-a constat, însă, destul de scump. Nu odată Mircea Mihai Ionel a fost ținta multor atacuri mai mult sau mai puțin fondate. În aceeași barcă cu partidul din care face parte primarul Slănicului au mai ramas alți nouă primari din județ, față de 14 cît au fost în urma alegerilor din 2000.
PNL este singurul partid care are mai mulți primari decît a avut în 2000
Dacă în urma alegerilor din 2000 PNL era reprezentat în șase comune din județ, numărul primarilor liberali a crescut acum la nouă,. PNL are acum primari în Colonești, Dămienești, Găiceana, Hemeiuși, Negri, Poduri, Gîrleni, Poduri și Parincea.
Independenții
Cîțiva dintre băcăuanii care au candidat pentru functia de primar al vreunei comune s-au declarat la momentul alegerilor din 2000 independenți. La citeva luni, „independența” le-a trecut și au ales să intre în partidul condus de Adrian Nastase. Semnificativ în acest sens este primarul din Răcăciuni, Vasile Ichim, care, după ce a fost ales ca primar independent, a trecut, la puțină vreme, în barca PSD. La fel s-a întîmplat și cu gospodarul șef al comunei Cleja, Joca Ion, și cu primarul comunei Asău, Constatin Rădulescu,
O situație mai specială o reprezintă aleșii locali care fac parte din PSM. Din cei trei primari pe care îi avea partidul în anul 2000, doar unul a dezertat din PSM și a trecut în barca partidului de guvernămînt. Este vorba despre Constatin Popa, primarul comunei Bîrsănești, care a părăsit PSM în urmă cu aproape un an pentru un loc în rîndurile membrilor PSD. (E.S.)
Lasă un răspuns