• în județ sînt în jur de 20.000 de oameni care beneficiază de venit minim garantat • pentru ei, primăriile trebuie să trimită tabele nominale pentru a putea fi asigurați la CJAS • numărul asiguraților este de aproape 17.000 de persoane
Persoanele care beneficiază de ajutorul social stabilit de Legea venitului minim garantat trebuie să fie asigurate la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău. Pentru a putea intra în categoria asiguraților, săracii județului trebuie să fie trecuți de primării pe tabele nominale. „Tabelele se depun la noi pînă pe data de 10 a fiecărei luni, pentru a fi centralizate și înaintate la Casa de Asigurări și la Ministerul Muncii”, ne-a declarat Neculai Cucu, director asistență socială în cadrul Direcției Generale de Muncă și Solidaritate Socială (DGMSS) Bacău.
În județul nostru beneficiază de ajutor social aproximativ 20.000 de persoane, care ar trebui să aibă și asigurare de sănătate. Dar pentru că primarii nu și-au luat în serios rolul, o parte din aceste persoane au rămas fără asigurare. La CJAS Bacău sînt înregistrați un număr de 16.968 asigurați, ceea ce înseamnă că peste 3.000 de persoane au rămas în afara sistemului. Principalii răspunzători de sînt primarii care fie nu au depus la timp dosarele, fie nu le-au depus deloc, fie le aduc incomplete.
Pînă ieri, la Direcția Muncii au depus tabelele nominale cu evidența beneficiarilor de ajutor social doar 59 de primării, din cele 87 din județ. „De la celelalte 28 de primării încă mai așteptăm situația pentru ca acești oameni să poată fi asigurați”, a mai spus Neculai Cucu. Printre primăriile care nu au depus tabelele se numără: Nicolae Bălcescu, Mănăstirea Cașin, Urechești, Tamași, Filipești, Asău, Dealu Morii, Corbasca, Răcăciuni, Ștefan cel Mare, Lipova.
Banii necesari pentru asigurarea sărmanilor se virează de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale la CJAS Bacău. „Pentru fiecare beneficiar de ajutor social se acordă de la bugetul de stat 245.000 de lei lunar. În cazul în care persoana se îmbolnăvește beneficiază de servicii medicale gratuite și rețete compensate. În cazul în care aceste persoane nu sînt trecute în tabele, chiar dacă sînt beneficiari de ajutor social, nu sînt asigurate medical”, a mai precizat Neculai Cucu.
Întîrzierile la depunerile dosarelor sînt puse de primari pe seama volumului mare de anchete sociale care trebuie făcute, cu toate că aceiași primari se plîng la întrunirile cu DGMSS Bacău că oamenii preferă să muncească cu ziua decît să presteze munca în folosul comunității pentru venitul minim. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns