– Nu mai predau de ani buni, dar tin postul blocat pentru „zile negre” – Profesorii care sint colegi de scoala cu primarul comunei o duc mai bine
Institutiile de invatamint preuniversitar din judetul Bacau scot anual la concurs un numar mic de posturi didactice titularizabile (cu angajare pe perioada nedeterminata), in raport cu numarul de cereri din partea absolventilor cu studii superioare.
Unul dintre motive este ca o parte dintre posturile vacante existente sint rezervate pentru primari si viceprimari din judet, titulari ai sistemului de invatamint, care nu mai predau, insa, de peste zece ani, iar postul pe care au fost titularizati si la care refuza sa renunte, desi au ales o cariera politica, este ocupat an de an de suplinitori, care primesc un salariu mai mic decit ar avea dreptul ca titulari.
Printre primarii si viceprimarii care au posturi didactice rezervate in scolile din judet se numara Nicolae Andrusca, primar al comunei Bogdanesti si profesor titular de istorie/geografie la Scoala Bogdanesti, Viorel Fantu, primar al comunei Orbeni, si invatator titular al Scolii gimnaziale nr. 1 Orbeni, Dorin Enea, viceprimar al comunei Livezi, si invatator titular al Scolii gimnaziale nr. 1 Livezi, Albu Narcisa Diana, viceprimar al comunei Poduri, si invatator titular al Scolii gimnaziale „General Nicolae Sova” Poduri, sau Carausu Ciprian Stefan, viceprimar al comunei Strugari, si invatator titular al scolii din localitate.
Printre primarii cu formatie didactica se numara si Ion Pravat, primar la al cincilea mandat in comuna Valea Seaca, si profesor titular de istorie la scoala din comuna, Vasile Bibire, primar PSD si invatator titular in comuna Ungureni, iar lista poate continua.
Posturi rezervate pentru „zile negre”
Primarii spun ca si-au rezervat posturile de cadru didactic titular, desi de ani buni fac administratie, pentru ca se gindesc sa se intoarca in viitor la catedra, politica fiind o ocupatie temporara. „Am renuntat sa mai predau pentru ca nu am mai avut timp, ma refer la timpul mental. As fi fost mai putin onest. Dar asta este formatia mea profesionala si mi-as dori sa ma intorc intr-o zi la catedra, sa inchid acest circuit. Lucrurile sint destul de relative si fluide in administratie. Nu mi-ar fi greu sa revin la catedra.
Evident ca apar noutati, dar sint niste reflexe metodice, intelectuale care nu se uita. Eu sint adeptul lucrului cu mintea, cu creta si cu tabla”, a declarat Nicolae Andrusca, profesor de istorie – geografie, si primar al comunei Bogdanesti. Dupa 23 de ani de munca la catedra, ca invatator, Viorel Fantu, primarul comunei Orbeni, a intrat in administratie. Din ’96 a renuntat sa mai predea. Actualul mandat, cel de-al patrulea, i se incheie in 2016 insa abia in 2017 ar putea sa iasa la pnesie, astfel ca postul didactic este rezervat pentru zilele cind politica nu va mai fi la fel de primitoare. „Recunosc ca mi-ar fi foarte greu sa fiu la fel d e proaspat la catedra, dar pastrez postul in ideea in care in 2016 nu ies inca la pensie si ma pot intoarce la scoala. Trebuie sa am o rezerva, sa nu ramin pe drumuri dupa o viata de munca. E dreptul meu”, a declarat primarul din Orbeni.
„Nu esti in functie pe viata. Trebuie sa ne luam masuri asiguratorii”, a motivat de ce tine postul rezervat si primarul Ion Pravat, profesor al Scolii din Valea Seaca, de. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Bacau spun si ei ca procedura urmata de primarii si viceprimarii din judet, cu titlu de cadru didactic titular, este legala. „Sint mai multe cazuri de primari si viceprimari titulari in invatamintul bacauan, care au postul rezervat, pentru ca nu au timp sa mai predea. Au dreptul legal sa-si rezerve postul”, a subliniat Ida Vlad, inspector scolar pentru managementul resurselor umane, in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.
Scolile administrate de primari profesori o duc bine
Comuna Orbeni este una dintre localitatile bacauane care a avut „de cind se stie” primari de formatie intelectuala. Actualul primar, Viorel Fantu, este de profesie invatator, Constantin Pascal, actualul director al Scolii gimnaziale nr. 1 Orbeni, profesor titular de matematica, a fost si el primar al comunei, intre anii 1990 – 1992, si Tanase Ilie, fost primar, era, de asemenea, de formatie profesor. „La noi, colaborarea cu primarul functioneaza foarte bine. Intelege nevoile scolii. Comuna noastra a fost din ’90 incoace un model de colaborare intre Primarie si Scoala. Avem o singura problema, Scoala din satul Scurta, o scoala care se darima, dar nu tine de domnul primar, care ne-a ajutat si am facut studiul de fezabilitate, insa n-am reusit sa obtinem fonduri”, a declarat Constantin Pascal, director al Scolii Orbeni, despre relatia cu primarul comunei.
Viorel Fantu recunoaste ca, desi a fost mereu alaturi de scoala, institutia la care este cadru didactic titular, a avut de suferit indirect din cauza politicii. „Anumite investitii pentru scoala mi-au fost intrerupte din cauza «culorii» mele”, a admis primarul Viorel Fantu. Mioara Grigore, directoare a Scolii Bogdanesti, vorbeste de asemenea in termeni foarte buni despre relatia cu institutia de invatamint a primarului Nicolae Andrusca: „Domnul primar este titular al scolii noastre de 28 de ani, mi-a fost si mie profesor, a fost si director aici. De 12 – 13 ani nu mai preda, dar este alaturi de noi. Este un om comunicativ, flexibil, a investit foarte mult in scoala. De cind este dumnealui primar am reusit sa facem toalete interioare, sa facem teren de sport, a renovat scoala veche din Bogdanesti”. Pe de alta parte, spune directoarea Scolii Bogdanesti, nu au existat presiuni politice. „Sint de zece ani in scoala si niciodata nu a cerut sa sustina macar o sedinta de partid in scoala. Anul acesta a fost optiunea mea sa intru in partid”, a declarat directorul Mioara Grigore.
Primarul Nicolae Andrusca ii numeste, la rindul sau, „colegi”, pe profesorii din Scola Bogdanesti. „Chiar daca nu mai predau acum, am ramas in primul rind colegi. Ca educator esti in masura sa intelegi mai usor importanta institutiei Scolii pentru comunitate”, a spus primarul comunei Bogdanesti.
Ion Pravat, primarul profesor din comuna Valea Seaca, sustine ca formatia sa didactica l-a ajutat sa ia deciziile administrative corecte in privinta scolii. „De fiecare data cind a venit cineva din scoala la mine cu o problema am facut tot posibiluil sa o rezolv. Cind vii din sistem stii ce probleme apar si m-am straduit ca totul sa mearga foarte bine, chiar daca nu am avut un sprijin politic deosebit de la ei”, a punctat Ion Pravat, primar de Valea Seaca si profesor de istorie al scolii din comuna. (Laura HUIBAN)
cornelia a zis
nu este nici o doferenta salariala intre un cadru didactic titular si unul suplinitor calificat.singura diferenta dintre acestia este ca cel titular este angajat pe perioada nedeterminata iar cel suplinitor pe perioada determinata.peste tot se ascund posturi mai ales cele de la scolile din oras:(
ko a zis
Pai ..unii e bine sa stea pe acolo ca sa nu nenoroceasca din nestiinta copiii!