Pentru rezolvarea problemei apei în județ, Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău, a propus în ședința ADIB (asociația primăriilor și CJ) de miercuri capitalizarea Companiei Regionale de Apă Bacău. De CRAB depinde fundamental implementarea contractului cu finanțare europeană semnat la 3 decembrie 2020, a cărui valoare este de peste 470 milioane euro. Fostul președinte al CJ, eurodeputatul Dragoș Benea, a avertizat că această finanțare este ultima oportunitate de a rezolva problema apei în municipiul Bacău și în județ.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău (ADIB) este constituită din aproape toate primăriile județului și Consiliul Județean, cu scopul organizării, finanţării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare. ADIB coordonează activitatea CRAB.
„Implementarea finanțării de 470 milioane euro nu este o joacă și presupune atribuirea, încheierea și urmărirea a 25 de contracte”
„Consolidarea financiară a CRAB este o măsură strategică și va conduce la «securizarea» finanțării europene menționate, mai ales că, în anii care vin, operatorul va implementa contracte de lucrări privind extinderea și reabilitarea rețelelor de utilități (apă/canalizare) în 41 de municipii, orașe și comune din județ”, a declarat Ivancea, după ședința ADIB.
„Implementarea finanțării de 470 milioane euro nu este o joacă și presupune atribuirea, încheierea și urmărirea a 25 de contracte, din care 20 de contracte de lucrări, 3 contracte de servicii și 2 contracte de furnizare. Pentru a avea o imagine mai clară asupra necesității de întărire financiară a CRAB, reamintesc că implementarea precedentei finanțări europene, prin POS Mediu (2007/2013), nu s-a încheiat nici până astăzi, la 10 ani scurși de la demararea proiectului, în condițiile în care finanțarea de atunci a fost de 4 ori mai mică decât cea obținută acum prin POIM. Cu alte cuvinte, dacă dorim rezolvată problema apei în județ – într-o perspectivă rezonabilă de timp, nu în 10 ani (!) – trebuie să acționăm acum, nu când va fi prea târziu, și să asumăm pașii administrativi în direcția consolidării rezilienței CRAB și a capacității sale administrative”, a spus președintele Consiliului Județean Bacău.
Investițiile prevăzute în contractul de finanțare sunt: extinderea cu 377 km a rețelelor de distribuție apă; reabilitarea a 113 km de rețele de aducțiune; construirea a 115 km de rețele de aducțiune; reabilitarea a 80 km de rețele de aducțiune; construirea/reabilitarea a 170 de gospodării de apă (rezervoare de înmagazinare, stații de pompare, clorinare etc); extinderea cu 738 km a rețelelor de canalizare.
„Ultima oportunitate de a rezolva problema apei în municipiul Bacău și în județ”
Eurodeputatul Dragoș Benea, fost președinte al Consiliului Județean, a avertizat că „unii văd în acești bani europeni o oportunitate pentru a-și rezolva propriile probleme financiare, acaparând ceea ce ei își imaginează că ar fi o sursă de venit”:
„Cei peste 10 ani scurși cu implementarea investițiilor pe apă/canalizare, prin POS Mediu (2007/2013), sunt o lecție importantă ale cărei urmări trebuie să le conștientizăm cu realism și responsabilitate.
Asigurarea capacității administrative, consolidarea financiară a CRAB, precum și „defrișarea” birocrației din jurul investițiilor ce urmează să fie implementate prin aplicația POIM (peste 470 mil. euro) sunt și rămân esențiale, iar pentru atingerea acestui obiectiv nu trebuie precupețit niciun efort instituțional.
Vorbim de 41 UAT-uri beneficiare și 25 de contracte, din care 20 de lucrări, ce trebuie atribuite (prin proceduri competitive), încheiate și implementate concret, un efort care necesită, indiscutabil, întărirea capacității financiare și administrative a CRAB.
Contractul de finanțare de 470 mil. euro este poate o ultimă oportunitate de a rezolva problema apei în municipiul Bacău și județ, chiar dacă unii văd în acești bani europeni o oportunitate pentru a-și rezolva propriile probleme financiare, acaparând ceea ce ei își imaginează că ar fi o sursă de venit. Tocmai de aceea, echipa politică a PSD Bacău va face tot ceea ce omenește este posibil pentru a mări viteza de implementare a proiectului și a-i asigura astfel succesul.
– eurodeputatul Dragoș Benea
Codrin a zis
Daca ati fi destepti, ceea ce nu cazul vostru, ati putea construi niste statii de filtrare cum sunt pe la altii, cu osmoza inversa, apa aveti destula in lacurile care ne inconjoara. Altii mai prosti sunt in stare sa foloseasca statii de filtrare performante si oricum ies mai ieftin decat proiectele voastre fantasmagorice, voi inca nu sunteti in stare sa sudati o bucata de tabla pe o teava sparta si bateti tot pene de lemn cum faceau cu 150 de ani in urma, in fapt voi tot cam pe acolo sunteti la scala evolutiei, asta in afara cazului cand va tineti de magarii cu banii publici.
Pascalin Gheorghe a zis
Tu ce meserie ai ??? Facultatea de dat cu parerea ?
Mihai Traian a zis
Da,dar s-ar construi asemenea statii de filtrare dispar sursele de furt
DAN a zis
pai cand era Necula impreuna cuBenea ne spuneau ca singura solutie era o rezerva de apa .acum e alta??NU VA E RUSINE?
Stan a zis
Puteti capitaliza si face tot ce vreti rezultatul o sa va dea tot cu minus daca nu schimbati TOATA conducerea + abonatii din CA si sa aduceti adevarati specialisti. Pe care sa-i platiti in functie de rezulate nu de obligatii si carnetul de partid.
opinie a zis
CRAB trebuie eficientizata si curatata parazitii politici, care o folosesc si capuseaza pentru lucrarile si contractele ce se deruleaza acolo.
LG a zis
Cum este vorba ceea? Vrabia mălai viseaza! Adica unii sustin acum ca mareata CRAB, care nu a putut implementa in cinci-sase ani contractele de pe POS-Mediu, cu o valoare de vreo cinci-sase ori mai mica, brusc va putea implementa pe POIM lucrari de aproape 500 de milioane de euro, pana pe 31 decembrie 2023? Vorba englezului: Read my lips! Daca va FINALIZA lucrari de 50-60 de milioane, asta va putea fi considerata o ultra-mega performanta. Cel putin eu asa o voi considera.
Aud ca, dincolo de vorbăria oficiala, bugetele de anul acesta vor fi subtirele rau si nu vor acoperi nici macar cheltuielile de functionare 100%, darmite promisiunile de investitii. Asa ca sunt si eu curios cine va pune pe tava cofinantarea de MINIM 100 de milioane de lei necesara CRAB, din bugetul propriu? CJ BC? Mun. BC? De unde bani? Pentru ca, daca se ajunge la o majorare de capital, banii acestia chiar trebuie virati in conturile CRAB. Cofinantarea la proiectele UE inseamna bani certi, nu vorbarie de politicieni.
La cum evolueaza lucrurile in domeniu si cat de tare tin politicienii sa continue sa controleze operatorii regionali, in 2025 macar 2/3 din operatorii regionali actuali nu vor mai exista. Ori vor fi privatizati (ceea ce, dintr-un punct de vedere pro-romanesc, eu zic nu ar fi de dorit), ori se vor comasa, astfel incat sa ajungem la 10-15 mari operatori regionali.
Din pacate azi in Romania nu avem mai mult de 5-6 operatori viabili, capabili sa fie pe picioarele lor, fara infuzii de capital de la autoritatile locale. Si oricat de performant le-ar fi managementul, fara a fi lasati in pace de factorul politic si, mai ales, fara o baza de clienti de aprox. 1,2-1,5 milioane nici nu se va putea sa fie facut eficient un operator, oricat de performant ar fi managementul sau. Or, noi azi nu avem 1,5 milioane de clienti nici macar in toate cele sase judete ale ADRNE la un loc. Asa ca chiar nu se justifica existenta a mai mult de un operator in cele sase judete…
Asa merg lucrurile cand fiecare baron si baronet local vrea sa aiba jucaria lui… Decat asa, cu politizarea actuala a companiilor, mai bine sa vina Veolia, Thames Water, Affinity Water sau altii. Ca stiu ca asteapta destui aceste privatizari.