• majoritatea primăriilor din județul Bacău nu au depus, pînă acum nici un proiect de investiții în lucrări de infrastructură finanțate de SAPARD • în acestă săptămînă, caravana SAPARD a PNȚCD va porni prin toate localitățile județului și va oferi consultanță gratuită celor interesați în demararea proiectelor de producție agricolă sau refacerea infrastructurii.
Odată cu acreditarea Agenției SAPARD, cîteva sute de miloane de euro se află la îndemîna comunităților locale pentru realizarea unor proiecte de producție agricolă, pentru refacerea infrastructurii și îmbunătățirea condițiilor de viață din mediul rural. Într-o primă fază pot fi obținuți 300 de milioane de euro, pe baza proiectelor depuse de către administrațiile publice locale sau agenții economici care doresc să demareze investiții în astfel de activități. Cu toate acestea, în județul Bacău există acum doar 42 de cereri pentru finanțare nerambursabilă a unor proiecte de infrastructură rurală . „Deși a fost lansat în urmă cu aproape trei ani, programul este și acum aproape necunoscut de majoritatea țăranilor din județ cît și de o bună parte dintre primarii localităților din mediul rural. Multe primării din județul Bacău păstrează în sertar proiectele pe care ar fi trebuit să le înainteze în vederea obținerii fordurilor prin programul SAPARD, după ce au plătit milioane bune de lei pentru realizarea studiilor de fezabilitate. Banii plătiți pentru aceste studii ar fi putut fi recuperați dintr-un fond de 40 de miliarde de lei pus la dispoziție în acest scop de Ministerul Agriculturii. A existat, însă, un deziteres total pentru recuperarea acestor bani. Nici una din primăriile din județul Bacău nu a solicitat returnarea acestor fonduri”, a precizat ieri Ștefan Talambă, președintele Organizației Județene Bacău a PNȚCD. El a mai aminitit că printre comunele care nu au înaintat nici un astfel de proiect se află Ghimeș, Glăvănești, Izvorul Berheciului, Livezi, Măgura Motoșeni, Palanca, Stănișești și Tătărăști. Pentru o mai bună promovare a programului SAPARD, un grup de membri PNȚCD condus de Ionuț Ciobanu, președintele Organizației de Tineret Bacău a PNȚCD va merge, în această săptămînă prin toate localitățile județului și va oferi consultață gratuită celor interesați în demararea proiectelor de producție agricolă sau refacerea infrastructurii.
Ce este programul SAPARD
Programul Special de Pre-aderare pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (SAPARD) este principalul instrument prin care Uniunea Europeană sprijină procesul de pre-aderare a țărilor candidate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale. Prin acest program se vor finanța două mari categorii de proiecte: investiții în exploatațiile agricole, unde beneficiarii vor fi agenți privați (producători agricoli, asociații de producători, intreprinderi mici și mijlocii) și dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii rurale, a managementului resurselor de apă sau împăduriri, beneficiarii fiind autoritățile locale.
Pînă în anul 2006, Uniunea Europeana va acorda României, prin programul SAPARD, 150 milioane de Euro, la care se adaugă contribuția Guvernului României (50 de milioane de Euro anual) și contribuția beneficiarilor proiectelor care variază între 67 și 115 milioane anual. Cum Agenția SAPARD a fost acreditată doar în urmă cu cîteva luni, pînă la sfîrșitul anului 2003 vor trebui cheltuite sumele alocate pentru anii 2000 si 2001 (270 milioane Euro pentru anul 2000 și 272 milioane Euro pentru 2001). Acest lucru înseamnă, însă, că vor trebui să existe proiecte care să atragă cele 540 milioane Euro. În condițiile în care nu se poate realiza o evaluare a capacității beneficiarilor programului SAPARD de a produce proiecte pentru finanțare și în condițiile în care perioada de timp este relativ redusă, este posibil ca acești bani să nu fie cheltuiți pînă la data stabilită, în felul acesta existînd riscul de a pierde o parte din sumele oferite de UE. „Ideal ar fi ca la ușa Agenției SAPARD să bată foarte mulți primari pentru a depune proiecte de finanțare. Ori acest lucru nu s-a întîmplat decît în cazul unor localități din județele din Ardeal, unde primarii au ajuns la Ageția SAPARD cu valizele pline de proiecte pentru finanțare. Ideal ar fi fost ca firmele care au întocmit studiile de fezabilitate pentru realizarea acestor proiecte să fere și consultanță în privința modului cum se poat accesa aceste credite nerambursabile” a mai precizat Ștefan Talambă. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns