La mijlocul lunii septembrie se va judeca primul termen în dosarul deschis de primarul din Glăvăneşti, Gheorghe Tilibaşa, împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) care a atras atenţia asupra unui posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat alesul local.
În urmă cu doi ani, ANI a primit o sesizare de la Direcţia Generală Control şi Inspecţii din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Se reclama că primarul din Glăvăneşti a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese prin semnarea unor documente folosite de soţia sa, Margareta Tilibaşa, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Bacău, pentru accesarea subvenţiilor acordate în cadrul schemelor de sprijin. În urma controlului care a inclus perioada iunie 2008 (când a fost validat mandatul de primar) – decembrie 2012 (încheierea anului fiscal), ANI a ajuns la concluzia că primarul s-a aflat în conflict de interese. „Tilibaşa Margareta, soţia persoanei evaluate, este asociat unic şi administrator la SC Tigimarg Com SRL şi persoană fizică autorizată (Tilibaşa Margareta PFA). Aşa cum rezultă din deciziile de plată transmise de APIA – Centrul Judeţean Bacău, Tilibaşa Margareta a încasat subvenţii în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă (campaniile 2009 – 2012), în total 661.803,14 lei” – arată ANI în raport.
În contestaţia depusă la instanţă, primarul din Glăvăneşti susţine că nu se poate vorbi de un conflict de interese. „Potrivit Legii 161/2003, primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ, să nu încheie un act juridic ori să nu emită dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţ ori rudele sale de gradul I – precizează Gheorghe Tilibaşa. (…) În urma controlului, ANI a arătat că m-aş fi aflat într-un conflict de interese, deoarece am emis opt adeverinţe care fac dovada suprafeţelor de teren arabil, deţinute sau lucrate în arendă de soţia mea, cu scopul de a încasa subvenţii de la APIA Bacău. Eliberarea unei adeverinţe nu reprezintă o decizie a autorităţii pe care o reprezint, în sensul Legii administraţiei publice locale. Înscrisurile prin care se atestă anumite fapte juridice sau drepturi nu sunt acte administrative, ci doar operaţiuni administrative, precum certificatele de stare civilă, încheieri de autentificare notariale. În situaţia în care nu aş fi eliberat adeverinţa solicitată, aş fi comis un abuz în serviciu ce ar fi dus la pierderea subvenţiei. ANI a distorsionat în mod vădit sensul noţiunilor de «act administrativ» şi de «act juridic», insinuând că soţia mea a obţinut subvenţii de la APIA. Or, este evident că soţia mea a obţinut subvenţii APIA deoarece efectuează în mod real lucrări agricole pe terenurile cu care figurează în registrul agricol. ANI este conştientă de acest aspect, deoarece, dacă ar fi considerat că sumele au fost obţinute abuziv, mi-ar fi imputat integral valoarea prejudiciului reprezentat de subvenţia APIA şi ar fi sesizat organele de urmărire penală.”
Lasă un răspuns