Gheorghe Baciu, primarul oraşului Slănic Moldova, județul Bacău, a depus la Instituţia Prefectului şi la Tribunalul Bacău o acţiune în contencios pentru suspendarea măsurii de demitere şi pentru anularea actelor administrative care au fost deja emise.
„Aceste acte nu respectă Legea 215 a administraţiei publice locale pentru suspendarea primarului, respectiv pentru realizarea referendumului. Este vorba de proceduri care trebuiau urmate şi nu s-a procedat astfel”, spune primarul Baciu.
Edilul din Slănic Moldova mai invocă o prevedere din Legea 215, potrivit căreia demiterea se poate cere ca urmare a nesocotirii de către primar a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor care-i revin potrivit legii, inclusiv a celor care-i revin ca reprezentant al statului. „Eu nu am nesocotit interesele comunităţii, ci primarii care au fost înaintea mea”, a mai afirmat primarul Baciu.
Legislația s-a schimbat
În replică, prefectul Maricica Luminița Coșa, spune că legislația s-a schimbat, iar cea invocată de primarul din Slănic Moldova nu mai este valabilă, fiind abrogată. „Prefectul nu are dreptul legal de a verifica temeinicia motivelor invocate în memoriul depus de cei 1.145 de cetățeni ai orașului, deoarece articolele 73-76 din Legea 215/2001 au fost abrogate expres printr-o lege ulterioară, nr. 286/2006”, se arată în replica Instituției Prefectului.
De asemenea, după verificarea legalității semnăturilor, prefectul Maricica Luminița Coșa are obligația emiterii ordinului privind constituirea comisiei de organizare a referendumului. Din comisie trebuie să facă parte din câte un reprezentant de la Instituția Prefectului, Primarului, Consiliului Local, Consiliului Județean și un judecător de la Judecătoria din raza localității.
Până acum, Consiliul Local Slănic Moldova nu a desemnat reprezentantul, iar primarul a cerut o amânare a deciziei până la ședința ordinară. Comisia poate fi constituită și fără reprezentantul Consiliului Local Slănic Moldova.
Referendumul este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puțin jumătate plus unu din numărul total al locuitorilor cu drept de vot.
Inițiativa din Slănic Moldova nu este singulară, deja s-au strâns semnături pentru demiterea edilului Traian Ogâgău (PNL) din Sîngeorz-Băi, iar un demers similar, aflat în fază incipientă, a fost anunțat de PNL, pentru demiterea primarului municipiului Bacău, Cosmin Necula (PSD).
Lasă un răspuns