Fără a fi un gurmand, Vasile Ailincăi, primarul municipiului Moinești, rezistă cu greu ispitei de a gusta, măcar, dintr-o friptură de pasăre bine făcută la grătar și asezonată cu garnitură sau din niște cîrnăciori de porc afumați și plini de mirodenii. Nici în fața unei ciorbe aburinde de burtă sau a uneia de perișoare acrită cu borș de casă nu ar rămîne chiar inidiferent. Toate aceste bunătăți sînt preferate, însă, de Vasile Ailincăi, numai în perioadele mai reci ale anului. Primarul municipiului Moinești își schimbă radical preferințele culinare, odată cu venirea verii. Salatele sînt ridicate la rang de cinste, brînzeturile nu lipsesc de la nici o masă, iar fructele sînt ronțăite în loc de desert. „Pe căldurile astea nici nu îți mai arde de mîncare”, se plînge, lac de transpirație, primarul Ailincăi. Însă oricît ar fi de gustoase salatele, cîte un pic de carne tot își face loc prin farfuria primarului. „Odată la două zile tot trebuie să mănînc un pic de carne. Fără măcar un cubuleț de carne de un centimetru pe un centimetru, parcă nu mă simt sătul”, mărturisește, sincer, Vasile Ailincăi.
Om gospodar, primarul Moineștiului, trece să vadă prețurile de prin piață prin fiecare oraș în care ajunge. Săptămîna trecută a fost invitat de primarul Comăneștiului la meciul de fotbal dintre echipa etniei rromilor din Bacău și ospeții francezi ai acestora. Cum piața din Comănești era un pic mai ieftină decît cea din Moinești, Vasile Ailincăi i-a adus acasă soției o ladă de roșii și una de castraveți. „Roșiile vor ajunge, cu siguranță, în salate, însă castraveții i-am cumpărat pentru murat. Soția este extrem de pricepută în materie. Castraveții murați îi ies grozav de gustoși și de crocanți”, ne-a spus primarul Ailincăi, care ne-a și invitat, de altfel, să îi gustăm bunătatea de murături. I-am promis că venim, însă numai după ce va mai cupăra o ladă de castraveți. Nu de alta, dar sîntem cam mulți și îi vom lăsa pe oameni cu borcanele goale. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns