UPDATE: Reprezentanții Primăriei Bacău susțin că proiectul privind stabilirea taxei de salubritate poate primi sugestii și propuneri până pe data de 18 decembrie de la cetățenii municipiului. Aceștia recunosc că din eroare au transmis data de 8 decembrie drept termen limită.
„Dintr-o eroare materialã, in anuntul editat pentru stabilirea taxei de salubrizare pentru anul 2023 in municipiul Bacâu si postat pe site-ul primariei, data de primire a propunerilor si sugestiilor pentru acest proiect a fost scrisa 8.12.2022, in loc de 18.12.2022, cum era corect. Insa, in anuntul afisat la avizier si in comunicatul dat publicitatii, data de primire este trecuta corect si anume, 18.12.2022. Mai mult decât atât, se primesc in continuare propuneri si sugestii pentru proiectul referitor la stabilirea taxei de slaubritate pentru anul 2023 in municipiul Bacãu, pâna pe data de 18.12.2022”, susține Primăria Bacău, într-un răspuns semnat de secretarul Nicolae Popovici.
Știre inițială:
Primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu vine în fața Consiliului Local Bacău cu un nou proiect de majorare a taxelor și impozitelor locale, așa cum a făcut în fiecare an de când a fost învestit în funcție. Inițiativa a fost postată pe site-ul Primăriei Bacău abia pe 11 decembrie, deși termenul maxim de primire a sugestiilor a fost… 8 decembrie.
Potrivit proiectului semnat de Viziteu, pentru anul 2023 taxa de salubrizare plătită de persoanele fizice va fi de 14,69 de lei, în creștere cu 30% față de anul 2022, când a fost de 11,30 de lei. De la buget, tot din taxele plătite de băcăuani, se va sigura o subvenție de 8,09 lei, așa încât taxa de salubrizare va ajunge în total la 22,78 de lei de persoană.
Pentru persoanele juridice, instituțiile publice sau orice alte entități cu personalitate juridică, taxa de salubrizare plătită va fi de 17,29 de lei, în creștere cu 30% față de 2022, când a fost 13,30 lei. Subvenția de la buget este de 5,09 lei, ceea ce înseamnă că taxa de salubrizare totală va fi de 22,38 de lei.
Potrivit inițiativei, în cazul în care într-un imobil locuiesc mai mulți minori, taxa de salubrizare se datorează doar pentru doi. În cazul persoanelor juridice, calculul taxei de salubrizare se face pentru persoanele angajate care desfăşoară activitate minim 10 zile/lună, indiferent de numărul de ore lucrate.
Taxa de salubrizare se datorează anual cu termen de plată în douǎ rate egale, astfel: 31 martie, pentru lunile: ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai, iunie; 30 septembrie inclusiv, pentru lunile iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie. Persoanele fizice şi juridice care plătesc taxa de salubrizare cu anticipaţie pînă la 31 martie, pentru tot anul în curs, vor beneficia de o bonificaţie de 10%.
Cum se mimează transparența
Proiectul primarului Viziteu de majorare a taxei de salubrizare a fost lansat în dezbatere publică pe 8 decembrie 2022 și s-au putut depune sugestii, potrivit legislației transparenței decizionale, doar în aceeași zi (vezi facsimil mai jos).
Cu toate acestea, informațiile disponibile pe site-ul instituției ne arată că atât proiectul cât și anunțul au fost postate pe site-ul Primăriei Bacău la trei zile după termenul maxim de primire a propunerilor și sugestiilor. Mai jos, regăsiți o captură cu data la care au fost postate documentele pe serverul municipalității.
Taxa de salubrizare pentru 2023 va fi dezbătută și votată în Consiliul Local Bacău.
andrei a zis
:))))))))))))))))))))) f bine. doar atat? sa creasca toate taxele. nu asta au vrut satenii care l-au votat? cum era in campanie cu scaderea taxele? nutret pt turma de oi.
andrei a zis
aaa si cum era cu transparenta hastagista la primarie? tot nutret pt hastagi. din pacate pt o turma cu diez in frunte sufera un oras intreg. speram totusi ca prosteala hastagista are limite si ca nu pot ajunge diezii la conducere cu aberatiile si minciunile pe care le promoveaza…se pare ca asta e nivelul asta s-a vrut…#ghinion
:-) a zis
Foarte bine.Sa platiti.Pentru ca este lene,sa puneti gunoiul selectiv.PLATITI.Poate asa invatam sa fim ordonati.
BoogieMan a zis
Adevarul e ca in Bacau 11,3 lei in timp ce in Iasi taxa de salubritate e 14 lei, la fel ca in Botosani, Buzau, Brasov. La Sibiu e 16 lei, la Cluj e 18 lei. Asta inainte de o eventuala majorare in orasele respective. Mai mult, un bacauan plateste doar un pic mai mult decat un locuitor din mediul rural periferic municipiului, doar ca:
– are colectare selectiva de deseuri de doua ori pe luna (cei care stau la casa), fata de o data pe luna in comunele invecintate, care au acelasi contract cu SOMA
– din aceeasi taxa de 11,3 lei ar trebui sa se colecteze si deseurile din cosurile publice, sa se asigure si curatenia pe strazi, intre blocuri, prin parcuri, samd. Costuri care in mediul rural nu exista sau daca exista ele sunt nesemnificative.
Dar da, vrem curatenie de bani putin, aia vom primi. E ca acasa oameni buni, nu se poate intretine o locuinta doar cu cativa lei pe luna.
viticultorul a zis
Ba, io zic sa faca taxa de salubrizare de 100 de lei de cap de vita furajata hastagista, poate asa ne mai lasa cu marirea taxelor vreo cateva luni de zile. 100 de lei pe cap de cornuta pe luna, nu pe an. Multumiti?
edi a zis
pai si de ce va prostea ca o sa scada taxele cand ajunge primar? cu prosteala asta ati adus un primar care ingroapa orasul. votanti cu minte de parcari plutitoare…
radu a zis
-pe contractul precedent se ridica de 2 ori pe saptamana gunoiul ( de la case) nu doar odata ca acum.
-Din locuinta mea pleaca lunar spre primarie undeva la 100lei ( cu taxele platite de angajator incluse)
Caini sunt, gunoaie sunt, campaniile de preluare a deseurilor voluminoase nu se desfasoara decat la nivel de anunt
Titel a zis
Un oras murdar aflat in ruina contureaza imaginea acestui primar habarnamist.
Ana Bolizanta a zis
La Roman taxa e de 3 lei. 3 lei pe an de persoana. Mergeți să vedeți cum arată zonele de colectare diferențiată pe baza de cartela că la ușa de intrare în bloc.
BoogieMan a zis
Da, doar ca nu. Ai aruncat o soparla si tu din avion in speranta ca vreun broscoi pune botul
https://www.ziarulderoman.ro/rossal-s-r-l-roman-modificare-a-tarifelor-de-prestare-ale-serviciului-de-salubrizare-incepand-cu-luna-decembrie/
Tarif total (cu TVA)- Reciclabil + Rezidual (lei/persoană/lună): 17.49 lei/persoană/lună (colectare la platformă/la poartă) la care se adaugă Contribuția pentru economia circulară și taxa de depozitare, conform art. 281 din OUG 133/2022
Tarif pentru separarea incorectă a deșeurilor municipale: tarif rezidual +50% pentru nerespectarea colectării selective
Deci e 17,49 pe luna fata de 11,3 lei la Bacau. Noapte buna!
ANA GROZA a zis
USR v-a dat brad de Craciun, trenulet si o administratie de nivel european si voi nu vreti sa scoateti 3 lei in plus?
Nu il meritati pe Luci!
Andronic a zis
Mademoiselle, brad si trenulet avea orasul Bacau si pe vremea lui Ceausescu dar de atunci au trecut peste 30 de ani.
Popovici Costel Ciprian a zis
Titele , cu cimitirele , cum rămâne ?
Teo a zis
Ar trebui amendati nesimtitii din Bacau pentru bataia de joc de la gunoierele din cartiere, cu monitorizare video, si nu ar mai fi nevoie de scumpiri la taxa de salubritate.
next a zis
Despre ce transparența decizională vorbim? Acele două coțofenele care ar trebui să se ocupe chestiunea transparență sunt cu pluta.
Nerespectarea termenilor privind supunerea actelor normative în dezbatere publică atrage sancțiuni cum ar fi nulitatea actului.
H2SO4 a zis
Mda…..vom fi obligati sa platim mai mult ca multumire a lipsei de bun simt manifestata de cocalarul de Bacau. Supara doare dar asta este realitatea, in acest oras gunoiul se selecteaza doar in proportie de 30-40% ,restul se arunca la gramada. Foarte mult gunoi nici nu mai ajunge la tomberon, este abandonat de fiecare unde ii vrea muschiul si are chef…..langa bloc, dupa bloc, langa gard, dupa gard, langa pom, langa roata masinii, langa trotuar, pe spatiile verzi, dupa gardurile vii, langa sau in cosurile de gunoi stradale. Mageti seara dupa orele 20 pe strazile Mioritei, Energiei sau pe alte strazi si veti gasi cosurile stradale pline cu gunoi menajer cand tomberoanele pentru asa ceva sunt la cativa zeci de metri. Tot acest gunoi abandonat inconstient si cu nesimtire trebuie adunat, depozitat si selectat, iar asta costa si manopera trebuie platita. Platim lipsa de educatie, mitocania, marlania, iresponsabilitatea si primitivismul unor concetateti ramasi ca mentalitate undeva in evul mediu. Cititi comentariile de mai sus ale unora si o sa intelegeti ca neamprostia a devenit boala cronica in acest oras. Vrem, dorim, cerem, pretindem, dar nu contribuim cu nimic si la nimic ca acest oras sa poarte amprenta civilizatiei. Trista adunatura…….
andrei a zis
pai si atunci ce primar ai fi vrut sa avem cu astfel de sateni? la asa sateni asa primar ca ei l-au ales, aia de care zici matale :)))))))))))
Cc a zis
Ești cumva pe problemă