• Adrian Bibire, de 13 ani, băiatul femeii care și-a dat foc și a murit, a rămas singur pe lume • bunica lui, de 74 de ani, are o pensie de două milioane pe lună și îl mai are în grijă și pe celălalt frate vitreg al lui Adrian • băiatul este debusolat, iar bătrîna plînge și se gîndește de unde să facă rost de bani de înmormîntare • femeia spune că, de n-ar avea ce mînca, dar ea nu-i dă de lîngă ea pe cei doi nepoți
Costanța Bibire și Adrian, fiul ei, au mîncat, timp de trei zile, fasole fiartă, pe care femeia o luase de la mama sa, și ea pensionară. Atît au avut. Despre felul doi, nici vorbă. Fiertura de fasole a fost singurul aliment care s-a găsit jumătate de săptămînă pe masa celor doi. Au mîncat-o și pe aceasta goală, fiindcă n-au avut bani de pîine. Cînd mîncarea s-a terminat, femeia a decis să pună capăt suferinței. Nu-și mai putea privi în ochi copilul flămînd. Ca și cum nu-i era suficient acest necaz, femeia trăia și cu teama că va fi aruncată în stradă. Fostă confecționeră, Costanța locuia în căminul fabricii ASCO, și pentru că de cîteva luni, după ce s-a pensionat pe caz de boală, nu mai era salariată, conducerea fabricii a decis să o evacueze. Probabil s-a îmbărbătat din cînd în cînd, spunîndu-și că va găsi o cale să le rezolve pe toate. Cu două săptămîni în urmă însă, în mintea ei a mai încolțit o grijă: rechizitele copilului. Bani nu avea, iar începutul școlii bătea la ușă. Adrian, elev în clasa a VII-a la Școala „Miron Costin”, nu avea cu ce să meargă la școală. A fost prea mult pentru un singur om. Duminică, 14 septembrie, Costanța Bibire și-a dat foc. A prins un moment cînd era singură în cameră, și-a turnat benzină pe ea și a scăpărat un chibrit. Urletele de durere au fost auzite de o vecină. Aceasta a spart ușa și a acoperit torța vie cu o pătură. Costanța Bibire a stat internată în spital o săptămînă. S-a chinuit în cel mai crunt mod cu putință. Sîmbătă noaptea, în urma unui șoc cardio-respirator, a murit
S-a trezit peste noapte al nimănui
Costanța Bibire și-a încheiat socotelile cu viața. Soțul ei murise cu trei luni înainte, în urma unui șoc cardio-respirator. Însă în urma lor a rămas Adrian. E speriat, nu știe încotro s-apuce și nici nu știe de ce s-ar putea agăța ca să supraviețuiască. Pînă la urmă, e un băiețel de numai 13 ani. „De cînd a murit tata, o duceam foarte greu cu banii, pentru că mama avea o pensie de 760.000 de lei, care nu ne ajungea. Erau zile întregi în care mîncam un singur fel de mîncare, uneori și fără pîine. Ultimele săptămîni au fost foarte grele, pentru că se terminaseră și banii pe care îi primisem ca ajutor după moartea tatei. De fiecare dată, în sprijinul nostru venea bunica, care ne mai dădea bani și mîncare”, povestește Adrian. E suficient doar să-l lași să povestească, ca să înțelegi ce clipe a trăit. „Știam că nu se descurcă bine, pentru că venea la mine destul de frecvent și se plîngea. O ajutam și eu cum puteam, dar abia acum mi-a spus băiatul că își vînduse din casă aragazul și frigiderul ca să mai acopere din datorii”, spune și Costanța Roșu, mama femeii care și-a dat foc.
Și-a îngropat amîndoi copiii
În vîrstă de 74 de ani, Costanța Roșu, fostă salariată a fabricii de stofe Proletarul, unde a lucrat la CTC-ist, a fost și ea greu încercată de soartă. Soțul i-a murit în urmă cu 12 ani, iar de atunci a rămas singură cu Gabriel, fiul din prima căsătorie al fiicei sale, pe care îl crește de la cinci ani. Ca un făcut, fiica sa, Constanța, a murit în aceeași zi în care a murit și fratele său, la zece ani diferență. Bătrînica locuiește într-o garsonieră modestă, la ultimul etaj al unui bloc turn de pe strada Mărășești. Deși este cardiacă și bătrînă, săptămîna trecută a făcut în fiecare zi naveta la spital pentru a-i fi alături fiicei sale. Mai mult, din pensia de două milioane pe care o primește lunar a cheltuit un milion ca să-i ducă acesteia mîncare și medicamentele pe care medicii nu le aveau în secție. „Nu mai pot, nu mai sînt în stare de nimic. Tare am mai fost încercată de soartă. Băiatul mi-a murit, acum s-a dus și fata – spune cu lacrimi în ochi bătrînica. Mi-am făcut o injecție, ca să pot trece și peste înmormîntarea asta, că altfel nu cred că o să rezist”.
„Nu am bani de praznic, dar măcar niște pachete trebuie să dau”
Un milion de lei primiți ca ajutor de la vecinii din bloc și un milion de lei rămas din pensia ei sînt toți banii pe care îi are la dispoziție bătrîna pentru a-și înmormînta creștinește fata. Nu se plînge și este convinsă că toate se vor rezolva. „Mă ajută și Gabriel, care azi a umblat toată ziua ca să facă ceva cu actele, să o putem scoate de la Morgă. Mai trebuie să dăm la biserică, la capelă, la gropari, la clopotar, să plătim preotul. În locul în care o înmormîntăm trebuie să
scoatem oasele, iar asta costă niște bani. Nu știu cum o să facem, dar cumva trebuie să o scoatem la capăt”, spune hotărîtă bunica lui Adrian.
În ajutorul familiei năpăstuite a venit și conducerea fabricii ASCO, care s-a oferit să dea sicriul, crucea, stofă pentru punți și îmbrăcămitea moartei. Costanța Roșu a scos și ea de la naftalină prosoape și o lenjerie albă de pat, de dat de pomană, iar lista cu ce mai avea de cumpărat era destul de mare: lumînări, o pernă, o plapumă și multe altele. Cea mai mare problemă a ei este că nu va avea bani să cumpere mîncare de dat de pomană. „Nu am bani să pun masă, dar măcar niște pachete trebuie să dau. O bucată de salam și niște pîine măcar, să-mi fac datoria creștinește. Nu am bani și nici nu știu cît costă, iar la IRIC, unde a lucrat soțul ei, am cerut ajutorul, dar au zis că nu au nici o treabă cu ea și mi-au întors spatele”, spune femeia.
„Chiar dacă mîncăm o dată în zi, băiatul va sta lîngă mine”
Soarta lui Adrian a devenit după moartea mamei sale principala preocupare a celor care i-au cunoscut pe cei doi. Și de această dată, tot bătrînica de 74 de ani a oferit soluția. „Băiatul o să stea cu mine, nu o să plece de aici. Să stea cu fratele lui, pentru că sînt din același sînge. Nu știu dacă o să avem sau nu bani, dar și să știu că o să mîncăm o dată în zi, nu îl las să plece de lîngă mine. Cînd a simțit că este pe moarte, fata m-a rugat să am grijă de el și trebuie să mă țin de promisiune. Ei au rămas singura mea familie și nu-i pot lăsa singuri”, spune îndîrjită Costanța Bibire.
Cît timp mama sa a fost internată în spital, Adrian s-a învoit de la școală și a stat cu ea în spital. La fel și Gabriel, care fiind mai mare, umblă să rezolve cu actele și înmormîntarea. Adrian stă de cîteva zile la bunica sa și, ca să aibă unde să doarmă, Costanța Roșu, bunica celor doi, și-a amenajat un pătuț mic în bucătărie, iar băieții dorm amîndoi în sufragerie.
Costanța Bibire a scăpat de suferință punîndu-și capăt zilelor, dar pentru cei doi copii rămași în urmă și bunica lor greul de-abia acum începe. Primul hop pe care trebuie să îl treacă este înmormîntarea femeii. Și nu va fi ușor, fiindcă nu au bani. Apoi cei doi copii vor trebui să-și continue viața, chiar dacă singurul lor sprijin este bunica. O femeie de 74 de ani, cu o pensie de numai două milioane de lei pe lună.
Primăria Bacău promite ajutor copilului rămas fără mamă
Autoritățile băcăuane nu au rămas indiferente la situația în care se
află acum micuțul Adrian Bibire. Asistenții Serviciului Autoritate
Tutelară din cadrul Primăriei Bacău, precum și inspectorii Serviciului
Public de Asistență Socială (SPAS) Bacău au demarat ieri o anchetă la domiciliul actual al copilului. „Primul lucru pe care îl vom avea în vedere va fi cel legat de stabilirea unui tutore pentru Adrian. În mod normal, bunicii vor fi primii care vor avea prioritate pentru
încredințarea copilului. În ultimă instanță, dacă aceștia nu vor dori
să îl ia în îngrijire, copilul va fi încredințat unui centru de asistență de urgență”, ne-a declarat Dumitru Popa, secretarul municipiului
Bacău. La rîndul său, Elena Șova Gîțu, directorul SPAS, a spus că
prima măsură ce va trebui luată va fi legată de asigurarea unui cămin și a hranei atît pentru Andrei, cît și pentru bunica ce îl are acum în îngrijire. „Vom vedea mai întîi ce vom găsi la domiciliul copilului. În funcție de rezulatul anchetei vom gîndi fiecare pas pe care îl vom face, astfel încît să îi fie cel mai bine copilului” ne-a mai spus Elena Șova Gîțu. (Costinela BREAHNĂ, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns