Aproape jumatate din numarul de proiecte de finantare europeana depuse, in Programul Operational Regional – Regio, la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, pina la jumatatea lunii septembrie (438), au fost adresate Domeniului Major de Interventie (DMI) 4.3 – Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, la licitatia a doua cu depunere continua. Valoarea finantarii nerambursabile solicitate este de 69,50 de milioane de euro, desi alocarea financiara regionala pentru acest domeniu este de numai 27,64 de milioane de euro.
Procentul de alocare a fost depasit, astfel, cu peste 150%, dar 77 de proiecte au fost deja respinse sau retrase, iar ele auveau o valoare solicitata de peste 10 milioane de euro. Din totalul de 980 de proiecte depuse in regiune, alte 142 de proiecte au fost inscrise la acelasi DMI, dar in licitatia intii cu depunere limitata, dintre care 81 au fost deja respinse, pentru ca suma limita alocata este doar putin peste cinci milioane de euro.
Nici un proiect nu a fost depus pentru Reabilitarea siturilor industriale – situatie cunoscuta datorita regulamentului de acordare a finantarii – doar autoritatilor locale, pentru perimetre industriale din domeniul public. Majoritatea acestora se afla, insa, in proprietate privata, iar administratorii Programului Regio se gindesc, deja, la realocarea banilor din acest domeniu in altele pentru care cererea este mare.
Doar in doua din cele 14 DIM nu au fost atinse, prin cereri, plafoanele alocate regiunii, pe cind la celelalte plafoanele au fost cu mult depasite, unele si de peste doua ori. Un domeniu (Poli de crestere) este destinat, insa, doar Municipiului Iasi, iar cel de al doilea, destinat Polilor de dezvoltare urbana (categirie in care intra si Municipiul Bacau) este acoperit cu cereri de peste 91% din suma alocata.
Cele mai mari sume solicitate sint, insa, totalizate in domeniile de interes public – pentru reabilitarea si modernizarea drumurilor (aproape 400 de milioane de euro) si dezvoltarea iunfrastructurii educationale (aproape 147 de milioane).
Cele mai multe proiecte Regio contractate
Regiunea Nord-Est avea, la sfirsitul lunii august, cea mai mare valoare solicitata la proiectele depuse in Programul Regio, de 4.706 milioane de lei, fata de 4.694 in luna iulie si fata de 4.304 milioane in Regiunea Sud (a doua clasata) si 2.630 de milioane in Regiunea Bucuresti-Ilfov (pe ultimul loc). Regiunea din care face parte si judetul Bacau a fost prima si la numarul proiectelor contractate (138, fata de 107 in Regiunea Centru, a doua in clasament, si numai 35 in Bucuresti-Ilfov), la valoarea solicitata a proiectelor contractate (1.510 milioane de lei fata de 969,7 / 225,7), insa si la cea mai mare valoare alocata pentru proiectele de finantare, de 2.909 milioane de lei, fata de 2.536 de milioane in Regiunea Sud si numai 1.579 de milioane in Bucuresti-Ilfov (din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si Bugetul de stat).
Cele mai multe proiecte depuse in Regiunea Nord-Est au fost la Axa 4 – mediul de afaceri (526), dar valoarea cea mai mare solicitata a fost la Axa 2 – Infrastructura rutiera (1.618 milioane de lei). Cele mai multe proiecte respinse au fost tot la Axa 4 (179), dar valoarea cea mai mare la aceasta categorie a fost la Axa 3 – Infrastructura sociala (163 de milioane de lei). Cele mai multe proiecte contractate au fost la Axa 4 si Axa 3 (cite 38), dar valoarea cea mai mare a fost inregistrata la Axa 2 (654 de milioane de lei). Tot la Axa 2 este si gradul de utilizare cel mai mare a fondurilor, de 251,1%.
Datele au fost facute publice de Autoritatea de Management a REGIO.
Lasă un răspuns