În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local Onești au fost prezente două persoane care au semnalat că facturile de la Termon au fost umflate, fără a prezenta un consum real.
Situația disperată a locatarilor dintr-un bloc aflat pe str. Liliacului din municipiul Onești datează din 2011. Atunci, ei nu au mai primit căldură, fără a fi anunțați în prealabil. După ce au pus întrebări la Termon, au avut cu ce se încălzi, dar surpriza a fost mare la primirea facturii: 4.000 de lei pentru șapte zile! În următoarea lună, valoarea facturii a înregistrat un consum exagerat, de 4,6 gigacalorii, ridicându-se la 1.400 de lei, ținând cont că o familie plătea pentru încălzirea unui apartament cu 3 camere în jur de 300 lei până în acel moment.
Juristul de la Termon, prezent la discuții, a precizat că problema a fost generată de firma care citea repartitoarele și care a sistat operațiunea fără a înștiința asociația de proprietari și societatea oneșteană. Cele nouă familii care erau branșate la sistemul de încălzire trebuie să achite acele facturi pentru că „Asta-i legea!“, cum a precizat juristul de la Termon. Acestea au fost facturate paușal și au de plătit inclusiv pierderile din sistem.
Ana Matei, o locatară, a reclamat că nu li s-a permis debranșarea, deși a cerut-o în nenumărate rânduri, pentru că nu avea cum să achite facturile care îi depășeau cu mult veniturile și a ajuns să adune restanțe de 4.000 lei.
Unii ar spune că e un caz fericit, comparativ cu cei care și-au pierdut apartamentul din cauza datoriilor înregistrate la societatea de termoficare. O familie din Onești a fost evacuată, apartamentul a fost scos la licitație și vândut în cele din urmă cu doar 27.000 lei din care au fost recuperate și datoriile. Membrii altei asociații de proprietari au semnalat că, deși societatea nu și-a respectat contractual, și ei aveau tot dreptul să renunțe la serviciile oferite de Termon, pentru că nu le-a furnizat apă caldă pe timpul verii și le impunea o taxă de debranșare de 27 de lei.
Consilierii locali au concluzionat că situația poate fi reglementată doar printr-o acțiune în instanță.
Adina PELIN
Lasă un răspuns