• în timp ce toată dăscălimea fuge de posturile de la țară, unii profesorii cer să fie detașați temporar de la oraș în cătune
Enunțul din titlu nu a apărut, cel puțin deocamdată, la nici o rubrică de „mică publicitate”, dar ar fi putut apărea dacă Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) nu aproba cererea învățătorului Iorgu Păduraru, de la Școala nr. 29. Acesta a optat, după o viață petrecută la școala respectivă, pentru o detașare în satul Pădureni, comuna Izvoru Berheciului. Acceptată fără probleme, cererea a suprins prin raritatea ei, mai ales că Școala din Pădureni este una dintre școlile „care cade peste elevi”, după cum s-a exprimat inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu. Învățătorul Iorgu Păduraru nu a fost însă singurul cadru didactic titular la o școală din oraș, care a preferat să se mute la țără. Educatoarea Săndica Tătaru a renunțat, cel puțin pentru un an, la postul său de la Grădinița nr. 20 din Bacău în favoarea unuia de la Grădinița din Soci – Pîncești, profesorul de educației fizică Ovidiu Adam a cerut să fie detașat de la Școala „Mihai Drăgan” la Liceul „Alexandru Vlahuță” din Podu Turcului, în timp ce profesorul de limba română Ion Crețu, titular la Școala „Dimitrie Leonida” și-a reînnoit detașarea la Școala Marvila – Corbasca, pe postul de director. Mai mult, ISJ se poate mîndri și cu un „import” notabil, profesorul de limba română Vasile Draga, titular la Colegiul Național „Roman Vodă” din Roman optînd pentru o catedră la Școala din satul Borșani, comuna Coțofănești.
Inspectoratul Școlar a aprobat pînă acum 202 cereri de detașare din cele 316 depuse. La cele mai multe discipline, solicitările au fost aprobate în bloc ori diferența dintre cererile „depuse” și cele „aprobate” este de una- două solicitări. Singurele specializări cu diferențe notabile sînt matematica, învățămîntul preșcolar și cel primar. În primul caz, ISJ a spus „da” pentru 16 din cele 25 de solictări depuse, dintre cele 41 de educatoare care au dorit să se detașeze o vor face efectiv doar 29, în timp ce din cele 109 cereri depuse de învățători, numai 35 au fost aprobate. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns