O analiză a situației șomajului în județul Bacău realizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) pentru primele nouă luni ale lui 2013 arată că persoanele inactive din punct de vedere profesional, dar apte de muncă, sunt preponderent de sex masculin, aflate la a doua tinerețe, provenite din mediul rural și cu nivel scăzut de instruire. Atfel, la 30 septembrie 2013, din numărul total de șomeri băcăuani în evidențe, respectiv 14.121, 60, 52% erau bărbați și, tot din total, 60,69% din mediul rural, tendință care se menține de altfel de la începutul anului.
„După nivelul de studii, statisticile arată că cei mai mulți șomeri au unul scăzut de educație – ne-a spus Octavian Țicău, șef serviciu AJOFM Bacău -, astfel, în procent de 69,52% sunt persoane cu studii primare, gimnaziale și profesionale, 23,69% sunt absolvenți de învățământ liceal și postliceal, în timp ce 6,79% dintre șomerii în evidențe au studii superioare”. În ceea ce-i privește pe băcăuanii (re)integrați pe piața muncii de la începutul anului până la data de 1 octombrie 2013, prin măsurile întreprinse de AJOFM Bacău, aceștia sunt în număr de 7.408 dintr-un total de 10.500 programat pentru tot anul în curs. Cele mai multe încadrări s-au realizat prin serviciile de mediere și consiliere profesională, restul reușind să-și găsească un post prin diferite tipuri de măsuri active, conform legii, precum acordarea de subvenții/facilități/stimulente angajatorilor sau salariaților. Astfel, 350 de persoane au beneficiat de alocații pentru că și-au găsit loc de muncă înainte de expirarea termenului de acordare a indemnizației de șomaj, 86 sunt absolvenți care au beneficiat sau beneficiază de prime de încadrare, în timp ce 69 de absolvenți au fost angajați de către agenți economici care au primit subvenții pentru aceștia.
Prin stimularea mobilității forței de muncă s-au realizat 12 încadrări, iar alte 262 s-au finalizat prin subvenționarea locurilor de muncă pentru agenții economici care au încadrat șomeri cu vârste de peste 45 de ani sau întreținători unici de familie. La finele lunii septembrie, rata șomajului în județul Bacău era de 6,36%.
Mădălina ROTARU
Lasă un răspuns