Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine a debutat pe 1 aprilie 2025.
Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure din România.
„Programul Comunitățile Pădurii de Mâine a demonstrat, ediție după ediție, cât de mult pot conta ideile bine gândite și eforturile susținute, iar prin acest program vrem să fim parteneri ai celor care fac diferența,” a spus Mihai Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine.
„Lansăm acum cea de-a patra ediție cu dorința de a descoperi și sprijini proiecte care contribuie la un viitor sustenabil, prin soluții inovatoare și colaborare locală. Prin acest program, ne dorim să fim alături de cei care transformă viziunea în acțiuni concrete, cu impact real asupra oamenilor și mediului”, a mai spus Caradaică.
Coordonatele ediției 2025
Bugetul alocat pentru acest an este de 150.000 de Euro, iar proiectele individuale pot primi finanțări între 3.000 și 30.000 de Euro. Pentru proiectele educaționale și de conștientizare, valoarea maximă a finanțării nerambursabile este de 5.000 de Euro, iar Fundația poate finanța maxim 10 proiecte din aceste direcții strategice. Cofinanțarea proiectelor asigurată de beneficiari se punctează suplimentar, dar nu este obligatorie.
Propunerile de proiecte pot fi depuse până pe data de 15 mai 2025. Evaluarea acestora va fi făcută de evaluatori profesioniști și independenți, conform strategiei programului și codului de conduită, urmând ca până la finalul lunii iunie 2025 să fie anunțate rezultatele.
Gestionare durabilă a pădurilor și comunități puternice
Prin acțiunile programului Comunitățile Pădurii de Mâine se urmărește promovarea gestionării responsabile a pădurilor, managementul adecvat al ariilor protejate și conservarea biodiversității din zonele forestiere; contribuirea la creșterea calității vieții în comunitățile forestiere; cultivarea respectului și iubirii față de natură și bogățiile acesteia prin conștientizare și educație de calitate a locuitorilor din zonele forestiere precum și oferirea de șanse egale la dezvoltarea comunităților forestiere.
În primele trei runde ale programului (2022-2024) au fost contractate 16 proiecte, cu o valoare totală a finanțărilor acordate de 3.044.271,09 de lei.
Proiectele admise sunt în prezent în diferite faze de implementare în București și în județele Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Harghita și Satu-Mare. Acestea includ domenii precum educație, economie socială, amenajări care pun în valoare pădurile comunitare și serviciile pe care acestea le oferă și, bineînțeles, împăduriri și reîmpăduriri: peste 47.000 de puieți au fost plantați pe terenuri degradate în cadrul proiectelor finanțate până acum.
Mai multe informații, Ghidul Solicitantului și modelul cererii de finanțare sunt disponibile pe site-ul Fundației Pădurea de Mâine, la adresa www.padureademaine.ro/comunitati. Directorul executiv al Fundației și managerul de proiect vor oferi mai multe detalii și vor răspunde la întrebări într-un webinar ce va avea loc în perioada 15-17 aprilie 2025. (sursa: comunicat de presă)
Lasă un răspuns