• elevii primesc în loc de cornuri și lapte napolitane și brînză • alimentele sînt transportate în condiții improprii de părinți, director ori femeile de serviciu • Prolabac a trimis 40 de pahare de lapte fermentat
Programul „laptele și cornul” inițiat de Guvern a devenit un adevărat coșmar pentru autoritățile din comuna Livezi, lucru pe care îl reclamă de mai multă vreme și alți primari și directori de școli din județ. La cele opt școli care aparțin comunei Livezi, cei 568 de copii își primesc „pomana” de la Guvern după cum dă Dumnezeu.
Una dintre cele mai mari probleme reclamate de directorul coordonator al școlilor din Livezi, Ioan Poenaru, este lipsa mijloacelor de transport și a celor de depozitare a alimentelor, și, mai nou, calitatea produselor primite.
Pentru ca fiecare elev să-și primească cornul și laptele la timp, directorul coordonator, profesorii, părinții și femeile de serviciu sînt nevoite să transporte alimentele în fiecare zi de la centru la cele opt școli. „Chiar eu sînt nevoit să duc zilnic produsele la școala din Poiana. Fac acest lucru cu mașina mea, pe cheltuiala mea, fiindcă nu am alte mijloace de transport. Același lucru se întîmplă și la școala din Orșa și Bălăneasa nr.1 și 2, unde părinții ne fac aceste servicii. Ca să nu mai zic de școala nr. 2 din Livezi, unde femeia de serviciu transportă alimentele singură”, ne-a declarat Ioan Poenaru. Produsele alimentare sînt transportate în condiții improprii, toată lumea este conștientă de aceste nereguli, dar se lucrează în continuare în acest mod pentru că laptele și cornurile trebuie să ajungă cu orice preț la elevi. „Cei care transportă alimentele nu au certificat de sănătate, însă altă soluție nu există. Produsele trebuie să ajungă la elevi. Am cerut Inspectoratului Școlar Judetean (ISJ) Bacău să ni se asigure o mașina pentru transportul produselor alimentare și un angajat care să se ocupe de acest lucru. Deocamdată nu am primit nici un răspuns”, a adăugat directorul Poenaru.
Problema transportului alimentelor nu este singura pe care a iscat-o programul „cornul și laptele” la Livezi. Aceste două produse s-au transformat aici în „napolitană și brînză”. „Au existat cazuri la școala din Poiana unde, din cutiile de brînză topită lipseau două, trei cuburi, așa că unii elevi au rămas fără rația zilnică. Un caz mai grav a fost livrarea a 40 de pahare cu lapte fermentat de la Prolabac, care, culmea, se afla în termenul de garanție”, ne-a declarat directorul Poenaru.
Mai sînt dificultăți și în ceea ce privește depozitarea alimentelor. „Avem o cămăruță la școala din Livezi pe care am transformat-o în magazie și o antică vitrină frigorifică, care nu ne este de prea mare ajutor”, a adaugat Ioan Poenaru. Directorul coordonator a înștiințat ISJ Bacău despre modul deficitar în care se derulează proiectul „laptele și cornul” și așteaptă să primească sprijin.
Pentru că lucrurile șchiopătează serios, primăria din comuna Livezi s-a angajat să dea o mînă de ajutor. „Avem promisiuni din partea Primariei ca o parte din agenții economici vor contribui la achiziționarea unor frigidere pentru toate cele opt școli din comună”, a adaugat directorul coordonator.
Ca și cum nu erau suficiente toate aceste neajunsuri, autoritățile din Livezi trebuie să dea acum cornuri și lapte și la preșcolari. În grădinițe sînt 182 de copii. Cei mai mulți provin din familii de țigani. Numărul puradeilor la grădinițe a început să crească simțitor, părinții fiind mai mult decît interesați de hrana oferită de stat. Dascălii știu din experiență că mulți rromi își trimit copii la școală ca să ia alocația, așa că se așteaptă ca laptele și cornul să aducă cît mai mulți copii și în grădinițe. (M.B., D.G.)
Lasă un răspuns