Laptele, cornul și merele care ajungeau în școli și erau pentru unii copii singurele mese ale zilei, nu se mai distribuie, în această perioadă. Consiliul Județean Bacău a aprobat în luna septembrie hotărârea necesară pentru derularea programului și în acest an școlar, dar deocamdată este singurul lucru pe care l-a făcut.
„La acest moment, este în vigoare acordul cadru multianual încheiat între Consiliul Județean Bacău și furnizorii și distribuitorii de produse, dar, din cauza pandemiei de Covid 19 și a imposibilității predicției evoluției acesteia pe termen scurt, precum și a scenariilor care se aplică la nivel de unități școlare, la această oră așteptăm linii directoare de la Ministerul Agriculturii care să stipuleze modalitatea de lucru pentru perioada următoare”, a declarat Dana Pricopie, de la compartimentul de Comunicare al CJ Bacău.
Bugetul alocat anul trecut pentru cumpărarea și distribuția merelor a fost de 3,8 milioane de lei, pentru lapte 6,9 milioane de lei, iar pentru produsele de panificație, 6,2 milioane de lei. Programul prevede finanțare pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore, de stat și particulare acreditate, dar și pentru elevii din primar și gimnazial de stat și particular pentru ca aceștia să primească fructe și legume, lapte și produse lactate și de panificație. În primăvară, 48 de tone de mere care fuseseră comandate și nu au mai fost distribuite în școli când cursurile au fost brusc suspendate, au ajuns la bolnavii din spitale.
„O variantă, în condițiile actuale, ar fi existența unui contract cadru, iar în baza acestuia primăriile să poată face comenzi zilnice, în baza scenariilor în care sunt școlile la acel moment”, a declarat Mihaela Munteanu, director de comunicare al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, care reunește 37 de ONG-uri care acționează în toate sferele sociale. O altă variantă vehiculată, dar prea puțin fezabilă este înființarea unor centre de colectare, depozitare și distribuire a laptelui copiilor care fac școală online, o idee mai puțin agreată de ONG-uri întrucât ar însemna crearea unei infrastructuri ceea ce pare aproape imposibil.
Lasă un răspuns