• cinci orașe din județ se vor asocia ca să obțină fonduri prin programul SAMTID • termenul limită de depunere a documentației este 14 iulie • proiectele se depun la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est.
Un program accesibil orașelor mici
SAMTID este un program multi-anual de reabilitare a infrastructurii de apă din orașele mici și mijlocii, care nu au forța financiară necesară pentru a accesa finanțările ISPA. Bugetul total al programului este de circa 380 de milioane de euro. Din acesta, 50% va fi asigurat din fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeană prin programul PHARE 2002 și de Guvernul României. Restul va fi asigurat prin împrumuturi acordate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.
Programului este axat pe mai multe obiective. Unul ar fi implementarea proiectelor de reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare. O a doua direcție este omogenizarea și restructurarea operatorilor serviciilor publice de alimentare cu apă, ca și îmbunătățirea calității servicilor oferite de aceștia în orașele mici și mijlocii. Se are în vedere și stimularea cooperării între autoritățile locale și îmbunătățirea capacității acestora de a atrage credite pentru investiții, precum și dezvoltarea cadrului necesar implementării acquis-ului comunitar în domeniu.
Beneficiarii acestui program sînt autoritățile locale din orașele mici și mijlocii, reunite în asociații care încredințează unui operator regional licențiat realizarea serviciilor, pe baza unui contract de
concesiune. „Noi nu avem acum astfel de proiecte depuse – a declarat directorul ADRNE, Constantin Apostol -, dar din experiențele anterioare știm că ele vor veni pe ultima sută de metri”. Totuși, autoritățile orașelor din județ sînt interesate de proiect. „Avem o astfel de asociație – a spus primarul municipiului Moinești, Vasile Ailincăi – și avem și studiul de fezabilitate necesar. Dacă obținem o astfel de finanțare, vom reface sistemul de conducte de adîncime și aducțiunea de apă pentru zeci de ani de acum încolo. Noi avem probleme mai vechi cu calitatea apei, așa că urmărim să facem ceva și pe termen scurt și pe termen lung”. În această asociere mai sînt prinse orașele Comănești, Dărmănești, Tîrgu Ocna și stațiunea Slănic Moldova.
Programul se derulează pînă în 2006
Programul SAMTID se va derula în trei etape. Prima este etapa pilot. Aceasta începe în anul 2003 și include elaborarea arhitecturii SAMTID, precum și etapa pilot de implementare pentru cinci grupuri de municipalități din regiuni diferite. În baza acestei experiențe, vor fi pregătite proiectele viitoare. Bugetul pentru această fază este de 40 de milioane de euro. Execuția lucrărilor urmează să înceapă în primăvara anului 2004. Etapa a doua este una de extindere. În funcție de progresele înregistrate în etapa pilot, programul va fi modificat și extins la un număr mai mare de grupuri de municipalități, în contextul împrumuturilor-cadru acordate de băncile internaționale, care o finanțează, după care se ajunge la ultima fază de consolidare, care înseamnă lucrări de modrnizare în alte orașe, precum și alte investiții pentru extinderea infrastructurii la participanții din primele două etape. Proiectele propuse vor avea o valoare minimă de două milioane de euro, iar maxima poate fi de 13,3 milioane de euro. Sprijinul financiar prin programul PHARE este destinat etapei de extindere, care se va derula în 2004-2005, fiind la rîndul ei o etapă de pregătire a extinderilor viitoare. Durata unui proiect poate fi de maxim 20 de luni, adică pînă în noiembrie 2006.
Pentru județul Bacău, programul este aplicabil la celelalte orașe în afara municipiului reședință, care are finanțare ISPA pe acest obiectiv. Activitățile eligibile sînt lucrări de reabilitare și de modernizare a infrastructurii de alimentare cu apă și a celei pentru ape uzate. SAMTID va finanța extinderea sistemelor și construcția de noi utilități. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns