Proiectul de Lege pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană, votat miercuri 21 noiembrie, este un proiect sustenabil care va duce la o valorificare mai eficientă a zonei montane, la crearea de noi locuri de muncă şi la stoparea fenomenului depopulării, a declarat, după votul din Parlament, deputatul de Bacău Claudiu Ilișanu, membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic.
Miercuri 21 noiembrie, a fost votată în cadrul Camerei Deputaţilor, cu 212 voturi pentru, 2 împotrivă şi 51 de abţineri, propunerea legislativă pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană pe perioada 2018-2020, considerată oportună şi totodată prioritară în cadrul politicilor legislative prin care coaliţia doreşte să sprijine dezvoltarea zonelor ce se confruntă cu o tendinţă accelerată de depopulare.
Într-o declarație a deputatului Ilișanu, se menționează că, în mediul internaţional, România este percepută frecvent drept „ţara cu cu produse animaliere sănătoase, zone montane de un estetic divin şi cu o spiritualitate aparte”. Această descriere se potriveşte pe deplin regiunilor montane ale ţării noastre cărora trebuie să le reactivăm potenţialul de care dispun.
România adăposteşte în zona montană 15 % din totalul populaţiei. Zona de munte a ţării noastre are o resursă umană în curs de îmbătrânire, fapt ce se datorează lipsei de investiţii în asigurarea unei infrastructuri de producţie care ar putea deveni o constantă a rămânerii tinerilor în acest areal şi încurajării acestora de a se implica în activităţile specifice zonei.
Distanţele mari faţă de centrele decizionale, izolarea faţă de zonele de desfacere şi mutarea populaţiei tinere în centre mai dezvoltate au slăbit şi mai mult această zonă a ţării, ce a ajuns din ce în ce mai rar exploatată la adevărata sa valoare.
Tocmai împotriva acestor tendinţe acţionează Proiectul de lege pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană care va contribui la asigurarea unei infrastructuri de dezvoltare şi de producţie calitativă şi cantitativă în creşterea animalelor şi procesarea de produse animaliere primare, cu centre locale şi zonale de colectare, respectiv sprijinirea agriculturii şi stimularea capacităţii de producţie şi încurajarea conservării tradiţiilor din aceste zone.
Astfel, se instituie o schemă de finanţare prin care beneficiarii Programului (tinerii fermieri care s-au instalat în cei 5 ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în proiect; investitorii care doresc să dezvolte aceste zone ce se confruntă cu diverse constrângeri naturale sau de altă natură; respectiv cooperativele constituite în conformitate cu prevederile Legii 566/2004, cu completările ulterioare) primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei.
De asemenea, sprijinul poate fi majorat cu 20% cu condiţia ca ajutorul maxim cumulat să nu depăşească 90% din valoare cheltuielolor eligibile ale investiţiei. Valoarea totală a Programului este de 1 miliard de euro pentru perioada 2018-2020 şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezoltării Rurale.
„Astfel de proiecte vor stimula creşterea resursei umane şi a nivelului de trai din regiunile care se confruntă cu dezavantaje naturale precum altitudinea, clima, fertilitatea scăzută a solului. Să nu uităm că viaţa strămoşilor noştri a fost strâns legată de zona mitologică montană, cu alimentele sale sanogene care au fost şi sunt unice în lume. În anul Centenarului trebuie să oferim perspective de dezvoltare pentru toate zonele ţării, chiar şi acelea izolate în vârf de munte. O Românie conştientă de resursele şi tradiţiile sale creează strategii împotriva fenomenului depopulării, îşi pune în valoare resursele umane şi naturale, ducând mai departe valorile cu specificul lor zonal şi naţional”, se arată în declarația deputatului Claudiu Ilișanu.
Jona a zis
Care zona montana? Aia defrisata salbatic de catre hotii de lemn in complicitate cu institutiile de control a statului roman? Intr-adevar, este un estetic divin masacrul din paduri facut de Romsilva, mergeti ceva mai departe de birou si nu va opriti la strada unde sunt copacii netaiati , intrati 1-2 km in padure sa vedeti prapadul, cum sunt rase padurile cu complicitatea padurarilor si a politiei, animalele mai exista doar prin statistici fiind braconate fara rost de niste retardati cu arme, pasunatul excesiv au distrus pasunile, exista cate o stana in fiecare colt de iarba cu caini agresivi si ciobani analfabeti care alunga turistii, nu ai drumuri de acces practicabile iarna in afara de cele pe care se cara lemnul furat, daca se construieste ceva, de obicei este facut in batjocura fata de natura si in combinatii cu primarul si alti politicieni pentru a nu respecta mediul si bunul simt. Asa ca ce investitii incurajati in zona montana?