Viceprimarul Liviu Miroșeanu va propune Consiliului Local Bacău un proiect de hotărâre prin care ziua de 22 martie să fie declarată ”Ziua Parcului Cancicov”. Proiectul are la bază inițiativa prof. dr. Lucian Șerban și ing. Mihai Ceucă.
În urmă cu patru ani, prof. dr. Lucian Șerban și ing. Mihai Ceucă au înregistrat la Primăria Bacău o petiție semnată de numeroși cetățeni, prin care 22 martie să devină ”Ziua Parcului Cancicov”. „De ce a stat atâta timp în sertare, nici nu mai contează!”, a declarat viceprimarul Miroșeanu.
În petiția depusă în urmă cu patru ani, sunt menționate două argumente:
„Parcul Cancicov” a devenit un adevărat reper edilitar-urbanistic, identitar şi afectiv pentru locuitorii Bacăului, care necesită o permanentă și susținută atenţie, pe măsura importanţei actuale şi de perspectivă pentru acest adevărat patrimoniu verde intravilan, spaţiu public central al unei necesare infrastructuri durabile”.
Prin demersul nostru încercăm să sensibilizăm concitadinii asupra valorii de patrimoniu verde al oraşului, reper spaţio-temporal şi identitar de importanţă majoră, determinând efecte pozitive asupra calităţii locuirii urbane. Funcţiile ecologice ale acestui spaţiu verde intravilan determină atenuarea manifestărilor specifice unui topoclimat urban în care specificul fizionomic este dominat covârşitor de fondul construit. Efectul de insulă termică urbană trebuie să fie moderat şi mai bine în viitor de către această inima verde a oraşului, în contextul provocărilor climatice globale.
„A fost nevoie de o singură întâlnire cu cei doi distinși domni pentru a mă determina să întocmesc un proiect de hotărâre în acest sens. Le mulțumesc public pentru implicare și devotament și nu văd niciun motiv pentru care și colegii mei consilieri locali să nu îmbrățișeze această propunere prin care să celebrăm inima verde a orașului nostru, în fiecare an”, a declarat viceprimarul Miroșeanu.
„Nu ne-am pierdut speranța!”
„Singurul nostru merit este acela că nu ne-am pierdut speranța în cauza nobilă a respectării și păstrării „inimii verzi a urbei noastre”. Împreună cu toți semnatarii petiției, sperăm că gestul admirabil al consilierilor de acum aproape nouă decenii, a celor care au aprobat înființarea parcului public, va fi repetat și de actualii consilieri locali, cei care au demonstrat frecvent devotamentul față de colectivitatea băcăuană. Mulțumindu-i domnului viceprimar Liviu Miroșeanu pentru „deschiderea sertarelor”, mulțumim anticipat și doamnelor și domnilor consilieri pentru cadoul pe care-l vor oferi îndrăgostiților de/din Parc!”, a declarat ing. Mihai Ceucă.
„Un gest simbolic pentru speranța unui oraș mai verde!”
„Un 22 martie cu bucurie și speranța că Bacăul nostru identitar va deveni mai bogat. Povestea parcului este o filă importantă a prefacerilor urbanistice din ultimul secol. Inima verde a orașului merită recunoaștere, atenție, repere. Un gest simbolic pentru neuitare, pentru spiritul locului, dar și pentru speranța unui oraș mai verde”, a spus prof. dr. Lucian Șerban, pentru Ziarul de Bacău.
Potrivit Wikipedia, parcul a fost înființat prin Decret Regal la 9 mai 1938, la cererea locuitorilor orașului Bacău, din 22 martie 1935 (vezi facsimil mai sus!), și a purtat inițial denumirea de Parcul Carol. Până în 1946, a fost cunoscut sub denumirea de Parcul nou sau Parcul Eminescu, după care numele i-a fost schimbat în Parcul Libertății. După Revoluția din 1989, a devenit „Parcul Cancicov”, după numele omului politic Mircea Cancicov, cel care a contribuit la dezvoltarea urbanistică a Bacăului.
STAND -UP COMEDY a zis
Ala mai e parc?Daca ies angajatii de la birourile ss la o tigara nu mai ai unde sa arunci un ac in asazisul parc.
P.S. Acum serios scriind Bacaul are mare nevoie la ora actuala de inca 5 parcuri de marimea Cancicovului.Traficul auto mizerabil a facut din Bacau un loc inghesuit,aglomerat inutil si murdar.
Razvan a zis
Foarte bună ideea, dar trebuie să arate mai bine, fără caini, ciori si măcar aleele reparate. Ar trebui să ne mândrim cu parcul, cum arată in alte orase, acum nu ai cu ce. Sper să-l facă primaria frumos, este păcat sa rămână asa.