– CNSRL Frăția derulează, în Bacău, două conferințe regionale pe această temă
La Camera de Comerț și Industrie Bacău a debutat, ieri, 17 septembrie, ciclul de conferințe regionale „Egalitatea de șanse. Percepții, Provocări și Perspective”, organizate de CNSLR-Frăția și filiala sa din Bacău pentru întreaga Regiune de Dezvoltare Nord-Est. Prima parte a ciclului se va încheia astăzi, 18 septembrie, iar partea a doua va avea loc în zilele de 19 și 20 septembrie, cu începere de la ora 10,00 în fiecare zi.
Aceste conferințe au loc în proiectul cu finanțare europeană „Promovarea principiului egalității de șanse și de gen la nivel național în societatea civilă și administrația publică locală și centrală”.
Numeroasa asistență de ieri a ascultat, după deschiderea conferinței făcută de Gheorghe Huluță, președintele Uniunii județene a CNSRL Frăția, prezentările făcute de Florentina Enache, managerul proiectului, Valentin Tîrnăcop, lector la Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, și de Cristina Chinole, manager de proiecte la Asociația Femeilor și Familiilor din Mediul Rural. „Am vrut – ne-a declarat Florentina Enache – să prezentăm activitățile din acest proiect, dar și să sensibilizăm o paletă reprezentativă a societății civile (managerii din administrația publică locală și centrală, din media și ai partenerilor sociali și din organizațiile non-guvernamentale) cu privire la problema egalității de șanse. Au fost constatate o serie de bariere în promovarea femeilor, chiar și în angajarea lor și mai sunt destule activități în care lucrează femeile, dar slab retribuite. Pentru a face ca lucrurile să evolueze în favoarea femeilor, ne-am aplecat asupra acestor probleme. Vrem o reprezentare corectă a femeilor în societatea românească.” Grupul țintă în proiect a fost constituit din 1.100 de femei – pentru activitățile de formare profesională și crearea unei rețele interpersonale – și 1.820 de femei și bărbați pentru celelalte activități ale proiectului.
Prezentările lectorilor vor fi urmate de seminarii, de ateliere de lucru, cu mai puțini participanți, dar conduse de specialiști din România și din Italia. „Vrem – a mai precizat Florentina Enache – un schimb interactiv de opinii, de idei, pe tematica acestor conferințe.”
Proiectul este implementat de CNSLR-Frăția, în parteneriat cu Federația Sindicatelor din Comerț, Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală Columna, Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, Federația Sindicatelor din Învățământ Spiru Haret, Federația Națională a Sindicatelor din Chimie și Petrochimie Lazăr Edeleanu, Institutul de Educație și Studii Sindicale, Fundația Dezvoltare în Europa, Centro Servizi CISL CSC și Unionservices.
Așadar, partea a doua a conferințelor se va desfășura sub forma unei sesiuni de lucru la care vor participa experți în domeniul egalității de șanse și reprezentanți ai presei. Vor fi abordate stereotipurile de gen și aspecte ale utilizării limbajului non-sexist în media. Participanții se vor întâlni, astfel, cu Clara Garofoli, psiholog din Italia, expert în Egalitatea de șanse.
În cadrul conferințlor sunt diseminate broșra cu titlul „Femeia în societate – reprezentare, recunoaștere, respect” și studiul „Profiluri de inegalitate de șanse în România – cauze și efecte. Analize sectoriale”.
Concluziile din acest proiect și de la acțiunile organizate pentru realizarea și perezentarea lui vor fi făcute cunosacute la conferința de final, care va fi organizată la nivel național în această toamnă.
Petru DONE
Lasă un răspuns