Un număr de 85 de primării din județul Bacău au depus proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. În total, pentru cele 97 de cereri de finanțare depuse din județul Bacău, suma nerambursabilă atrasă este de 78,06 milioane de euro, bani pentru infrastructură agricolă sau silvică, infrastructură de bază și investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural.
La acest moment sunt în derulare 52 de contracte, cu o sumă ce se apropie de 37 de milioane de euro. Cele mai mari proiecte au fost atrase de comuna Horgești – 2,5 milioane de euro pentru alimentare cu apă, canalizare și stație de epurare în Sohodor, Recea, Galeri, Răcătău, Răcătău de Jos, Bazga.
Urmează comuna Buciumi, unde se vor realiza rețea de alimentare cu apă, canalizare și stație de epurare, proiect cu o valoare totală de 1,9 milioane de euro. Topul celor mai mari proiecte este completat de Răcăciuni, care va moderniza infrastructura rutieră cu 1 milion de euro.
Proiecte mici, prin GAL-uri
„Comunele din județul Bacău au primit finanțare și în cadrul sesiunilor deschise de Grupurile de Acțiune Locală (GAL). Având în vedere limitarea sprijinului nerambursabil la suma maximă de 200.000 de euro/proiect, investițiile cu cele mai mici valori au fost cele aferente proiectelor depuse pentru a fi finanțate prin GAL-uri. Totalul sumelor alocate pentru implementarea celor 101 investiții selectate de GAL-uri și sprijinite în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 este de 5,68 milioane de euro”, explică Ficu Anghel, directorul CRFIR Iași.
S-au atras sume pentru dotarea căminelor culturale, achiziții de costume populare etc. În jur de 5.000 de euro au obținut Bârsănești și Helegiu, iar circa 4.500 de euro Gura Văii și Pârgărești, reprezentanții AFIR precizând că obiectivele de finanțare au rezultat din nevoile beneficiarilor și a contat mai puțin suma care trebuie atrasă.
Localități care nu au atras niciun ban
Mărgineni, Oncești, Plopana, Racova, Stănișești, orașele Slănic Moldova și Tg. Ocna nu apar pe lista contractelor de finanțare încheiate cu beneficiarii publici.
„Până anul trecut, Slănic Moldova nu a făcut parte din nici un GAL, așa a decis administrația dinaintea mea. Acum, acest lucru a fost reglat, facem parte din GAL Valea Trotușului și sigur că la momentul deschiderii liniilor de finanțare vom aplica și noi”, a declarat primarul Gheorghe Baciu.
„Noi am depus pentru drumuri agricole, dar din cauza punctajului, proiectul nostru nu a fost aprobat. Aceasta pentru că au primit mai multe puncte drumurile care se legau de un drum național și mai puține cele care se legau de un drum județean”, explică și primarul din Stănișești, Bogdan Popa.
Primăriile au cerut bani pentru modernizarea sistemelor de iluminat public, grădinițe, amenajare de troturare, achiziția de autoutilitare, modernizarea de drumuri de interes local, toalete în școli, construire și dotare de parcuri, lucrări de prevenire și protecție împotriva inundațiilor.
Printre campioane se numără comuna Săucești care a depus nu mai puțin de cinci proiecte: modernizare drumuri comunale și sătești, dotarea centrului after school, modenizarea și dotarea căminului cultural, amenajarea unei piețe agroalimentare și informare publică și platformă online pentru cetățeni. Toate proiectele se ridică la circa 2 milioane de euro.
Bla a zis
Daca lucrau la privat erau concediați de mult , fără șanse de angajare in alta parte . Dar nah la stat competenta e maxima , de se vede cu ochiul liber pe oriunde mergi…..
Alex a zis
Romanii, la un moment dat, le starneau pe populatiile barbare unele impotriva celorlalte si apoi se delectau in timp ce ele se luptau intre ele. In felul asta, se asigurau ca nu se aliaza impotriva Imperiului. Faptul ca ne ciomagim ca prostii, bugetari contra privati si viceversa e dovada ca desteptii tot destepti au ramas iar prostii tot prosti.
Bla a zis
Alex , din acest motiv mergi pe o singura banda până la București sau Brașov și nu pe o autostrada….
Alex a zis
Nu. Ai dreptate. Nu exista autostrazi in Moldova, din cauza profesorului de muzica a lui fii-miu si din cauza asistentei care mi-a luat sange pentru analize. E mult mai clar, acum. Multumesc! Noroc cu tine. Mare om!
eu a zis
„Programului Național de Dezvoltare Rurală” – ce sa caute Slanic M. si Tg Ocna pe acest proiect? Sunt orase.