Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est incheie, pe 29 februarie, implementarea unui proiect demonstrativ pentru Uniunea Europeana: Reteaua de Cooperare Cradle to Cradle. „Sintem convinsi ca in perioada urmatoare societatea romaneasca va privi cu interes sporit solutiile propuse prin acest proiect, ca o alternativa viabila de adaptare la provocarile economice, financiare si nu in ultimul rind climatice cu care ne confruntam. Aceste initiative apeleaza la nevoia de a reduce costurile de productie, costurile cu depozitarea si transportul deseurilor, costurile cu gestionarea cladirilor publice etc. Proiectul ofera oportunitatea de a pune in valoare capacitatea inovativa a acestei regiuni, incurajind productia si serviciile eco-eficiente.” – spune Gabriela Macoveiu, manager de proiect din partea ADR Nord-Est.
Principiul Cradle to Cradle (C2C) reprezinta o abordare ambitioasa a dezvoltarii sustenabile – sustin participantii din regiunea noastra. Oamenii trebuie sa fie capabili sa produca, sa consume si sa traiasca in felul in care s-au obisnuit. Totusi, trebuie sa o faca astfel incit consumul si productia sa fie structurate intr-un mod inovativ, fara ca acestea sa afecteze negativ sistemul ecologic si fara a epuiza resursele energetice ale planetei. Deoarece Europa a apreciat ca initiativa Provinciei Limburg din Olanda si a celor 9 parteneri din Marea Britanie, Belgia, Italia, Franta, Finlanda, Austria, Slovenia, Ungaria si Romania va contribui la atingerea obiectivelor politicii de crestere economica si de eco-inovare a Uniunii Europene, proiectul a primit finantare ERDF INTERREG IV C in valoare de 1,9 milioane de euro, iar Comisia Europeana s-a implicat in derularea proiectului C2CN ca al 11-lea partener.
Pentru Regiunea Nord-Est, proiectul a insemnat implicarea directa in activitatile proiectului alaturi de ADR Nord-Est a reprezentantilor primariilor din municipiile resedinta de judet, ai Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bacau, ai Universitatilor Alexandru Ioan Cuza, Gheorghe Zane si George Enescu din Iasi, ai Institutului National de Inventica Iasi, ai Oficiului Teritorial pentru IMM Iasi si ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. De asemenea, s-a adus in regiune si au fost distribuite gratuit cunostintelle teoretice si a celor 156 de exemple de buna practica privind aplicarea conceptului Cradle to Cradle in Europa, s-au identificat si promovat, la nivel european, doua bune practici Cradle to Cradle din Regiunea Nord-Est si se vor dezvolta, impreuna cu actori publici si privati locali, patru initiative pilot C2C propuse pentru implementare in Regiunea Nord-Est. A fost creata o platforma de schimb de bune practici prin aducerea in Romania a colectiei de bune practici C2C identificate in cele 10 tari partenere si au fost mediatizati 156 de proprietari de bune practici, care si-au manifestat disponibilitatea de cooperare si transfer cu membrii retelei Cradle to Cradle. A fost facuta analiza fezabilitatii transferului unor bune practici in Regiunea Nord-Est, identificarea unor potentiali cumparatori si dezvoltarea unui Plan Regional de Actiune pentru implementarea acestora in perioada urmatoare.
In proiect au fost organizate cinci evenimente cu peste 450 de participanti, a fost editata o brosura de prezentare si s-au tradus si postat, pe pagina dedicata in site-ul ADR Nord-Est a tuturor materialelor realizate in proiect.
„Cradle to Cradle” a fost definit, intr-un mod foarte plastic, de initiatorii sai, Michael Braungart si William McDonough, ca fiind un concept de sustenabilitate, confom caruia „Deseurile inseamna hranA” sau „mai putin rau inseamna mai bun”. Cu alte cuvinte, in viziunea acestora, se poate obtine dezvoltare durabila prin utilizarea si reciclarea materialelor in circuit inchis si renuntarea la dependenta stricta de materiile prime.
Principiile Cradle to Cradle sint: Deseul inseamna hrana. Orice poate fi nutrient (biologic sau tehnologic) pentru altceva; Sa folosim beneficiile soarelui. Energia ar trebui sa fie, pe cit poibil, din surse regenerabile; Sa celebram diversitatea (culturala, biologica si conceptuala). Sa o sprijinim si sa o promovam. (Petru DONE)
Lasă un răspuns