– initiatorul proiectului este Clubul de Turism Montan de la Colegiul „Cantemir” din Onesti, iar finantarea ajunge la 5.000 de euro
Proiectul „Minunile de linga noi”, propus, in luna decembrie de Clubul de Turism Montan NeMiram, de la Colegiul National „Dimitrie Cantemir” din Onesti, in Programul „Tara lui Andrei” (sustinut de compania Petrom) a cistigat finantarea de 5.000 de euro pusa in joc. Pentru acest proiect au votat 34% dintre cei care si-au exprimat sufragiile.
Proiectul – spune initiatorul lui, profesorul Sorin Ifrim, in prezentarea facuta pentru concurs – isi propune sa identifice si sa popularizeze cel puţin zece obiective naturale, din întregul bazin al Vaii Trotusului: Moinesti, Comanesti, Tirgu Ocna, Onesti si imprejurimile acestora, din diverse categorii. Caile de acces catre aceste obiective vor fi inregistrate cu GPS-ul si vor fi publicate pe www.wikiloc.com; aceste informatii vor putea fi vizualizate si în Google Earth si chiar descarcate. Fotografiile realizate vor fi incarcate pe www.panoramio.com, site care permite pozitionarea GPS a acestora si vizualizarea lor in Google Earth. Filmele realizate vor fi publicate pe www.youtube.com. „Astfel – se mai arata in prezentare -, informatiile despre aceste obiective naturale vor fi accesibile persoanelor interesate din intreaga lume. Pentru popularizarea la nivel local a acestor obiective vom realiza si distribui 2.000 de pliante, care vor conţine, pe linga informatii despre aceste obiective, si o lista de indatoriri pe care trebuie sa le îndeplinim”.
Noul proiect se adauga unei intregi liste de alte initiative similare ale Colegiului „Dimitrie Cantemir”, o parte in domeniul turismului educativ, promovate de Clubul de Turism Montan. „Membrii clubului sint elevi ai colegiului, de la toate clasele, dar si fosti elevi. Numarul lor este variabil, de la an la an. Dar circa 30 de membri merg constant in expeditiile noastre” – ne declara, recent, Soprin Ifrim.
In toamna trecuta clubul a aplicat un proiect pe o tema de ecologie, la Administratia Fondului pentru Mediu, un program de constientizare a publicului privind necesitatea protectiei mediului, iar proiectul se numeste „Nu lasa urme!”.
Pentru ultimul proiect din lista, s-a plecat de la ideea ca la o simpla cautare pe internet poti gasi tot felul de obiective turistice, dar mai putin dintre cele create de natura. „Am vazut zonele Vrancei, Ciucului, Berzuntilor, Muntii Vrancei (partea bacauana a lor), in care sint cascade, pesteri, zone cu trovanti, cetatea Racotzy, din Covasna, de linga drumul Onesti-Brasov. Foarte putini onesteni, de exemplu, au fost la Cascada Bucias (de circa 15 metri), mai frumoasa ca Duruitoarea, dar ultima mult mai cunoscuta. Noi vrem sa marcam cu GPS-ul aceste obiective, pentru care colaboram cu cei de la Romania Digitala. Ei au facut o harta digitala a Romaniei, ROAD, foarte complexa, pe care vor sa puna toate punctele de interes. Pe versiunea 2008 a ei avem si noi o contributie”.
Cistigarea finantarii nu a fost usoara, in acest proiect. Toata perioada, alt proiect a tinut primul fanion, dar in final s-a dovedit ca voturile inregistrate in contul sau au fost fraudate.
alexis a zis
felicitari. uite ce se intampla cand pui suflet in ceva.