Proiectul care prevede accesul gratuit, după programul școlar, al tuturor băcăuanilor care vor să facă mișcare, pe terenurile de sport amenajate în curțile școlilor din municipiul Bacău, a fost pus în dezbatere publică. Inițiativa „terenuri de sport ale școlilor și liceelor deschise pentru toți băcăuanii” aparține viceprimarului Cristian Ghingheș.
Printre cele mai importante aspecte prevăzute în proiect se numără regulile de acces pe terenurile de sport, obligațiile conducerilor de învățământ care au în tutelă respectivele spații, normele de ordine publică și sancțiunile care se pot aplica în cazul în care nu se respectă regulamentul.
De exemplu, în ceea ce privește regulamentul de utilizare a terenurilor de sport din curțile școlilor, se prevede ca accesul la baza sportivă să fi permis în urma prezentării unui document de identitate, după terminarea orelor de curs, cel puțin până la ora 21:00 în sezonul cald (1 aprilie – 31 octombrie) și cel puțin până la ora 17:00 în sezonul rece (1 noiembrie – 31 martie). De asemenea, nu vor avea voie să intre pe terenurile respective persoanele în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor.
Conducerile unităților de învățământ au obligația de a publica programul de acces pe terenurile de sport atât pe site-ul instituției, cât și la avizier. Totodată, conducerea școlii are obligația de a dispune măsurile necesare pentru diminuarea riscurilor de distrugere și vandalizare a terenurilor de sport prin măsuri de pază umană sau de supraveghere video, cu sprijinul autorităților locale; să se asigure că echipamentele sunt în stare bună (în cazul în care sunt constatate distrugeri, să solicite municipalității fonduri de reparații).
Poliția Locală va fi responsabilă cu sancționarea persoanelor care nu respectă regulamentul de accesare a terenurilor sportive din cadrul unităților de învățământ, care comit acte de vandalism etc. De asemenea, pentru persoanele respective se va putea interzice accesul, pe viitor, în baza sportivă a școlilor.
Regulile de acces, obligațiile pentru conducerile unităților de învățământ, normele de ordine publică stabilite, dar și sancțiunile propuse le găsiți în articolul publicat de viceprimarul Ghingheș pe blogul său.
„Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune până la data de 12.11.2023 fie direct la registratura primăriei, fie prin e-mail la sorina.caltaru@primariabacau.ro, fie aici, în rubrica de comentarii. Toate vor fi luate în calcul și, dacă este cazul, integrate în forma finală a proiectului care va intra pe ordinea de zi a Consiliului Local la ședințele programate pentru săptămânile următoare”, a precizat viceprimarul Cristian Ghingheș, pe blogul său.
Inițiativa poate fi parcursă aici, unde se află și proiectul, studiul de impact și referatul de aprobare.
relu a zis
a inceput campania electorala? cine oare va mai voteaza dupa circul pe care l-ati adus in oras? erati frati inainte de alegeri si va laudati unu pe altu, ca apoi sa faceti circ. sper totusi ca nu va mai voteaza prea multi, ar fi bataie de joc dupa ce ati facut cu orasul asta.
Adrian a zis
ar fi bine cu 30+ de terenuri deschise in cartiere, dar si intretinute, renovate cand se strica, pentru ca arata jalnic acum multe dintre ele! Ar fi in ciuda privatilor (Tnt, Gepex, Aqua Gheraiesti, Maya) care cer 200-300 de lei pe ora unor copii care vor sa faca ce toti faceam cand eram mici..
John a zis
Ghinghes, daca vrei sa pui terenurile scolii la bătaie publica, pune și poliția locală în același context. Fii isteț și nu te aștepta că paznicul scolii sa verifice ID urî, să își facă treaba și să vegheze și ce fac toți „sportivii” pe teren.
Care școală pune terenul la bătaie sa fie asigurată de primărie și poliția locală că a doua zi copii vor găsi terenul exact cum a fost inițial. – fara porți și garduri rupte, fara țigări doze de bere și prezervative pe teren, etc.
Bogdan a zis
E o imbecilitate fara margini utilizarea terenurilor sportive din incinta scolilor in alte scopuri decat orele de Ed.fizica si spirt si alte competitii/ concursuri organizate in timpul programului sau oficial. Se transforma acestea in maidan, spatiu pentru tot felul de distrugeri etc. Sa fie facute baze sportive separat de incintele scolilor si terenurilor de sport, cu intrate gratuita, cu paza sau monitorizare video. Cine suporta eventualele distrugeri, pagube? E scos vinovat directorul? Niste idioti care fac campanie pe seama fraierilor. Dar acolo unde nu exista terenuri amenajate oficial, ci doar pamant, iarba ca pe pasune, ca de exemplu in mediul rural, de ce sa se permita intrarea inafara programului scolar? Ca sa fie sparte geamurile, jupuiti peretii izolati cu polistiren, sparte usile? Mai ales ca nu pot fi pazite permanent acele cladiri si curti.