– schimbul de experiență este sprijinit de ASAJA, liderul organizațiilor nonguvernamentale din mediul rural al Spaniei – președintele ASAJA ne-a vorbit despre această acțiune
Petru DONE
Proprietarii de pensiuni din România, care se află, pentru o săptămână, în provincia spaniolă Almeria (Andaluzia), s-au întâlnit cu Francisco Vargas Viñolo, președintele ASAJA – Asociația Tinerilor Agricultori din Almeria (Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores de Almeria). Ei sunt a patra grupă de participanți la proiectul „Întreprinzători în turism – pensiuni în România”, aplicat de Fundația Națională a Tinerilor Manageri (FNTM) care vizitează Spania, grupă în care se află și reprezentanți din județele Bacău, Suceava și Iași ale Regiunii Nord-Est. La finalul întâlnirii, domnul Viñolo a avut amabilitatea să ne vorbească despre această întâlnire.
– ASAJA este partener în acest proiect, domnule președinte. Cum îl caracterizați?
– Este un proiect foarte important, tripartit, la care participă FNTM și Asociația Națională pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural, din România, și ASAJA din Spania. Este o oportunitate de instruire și de pregătire pe baza experienței spaniole a întreprinzătorilor din turismul românesc. Este nu doar o oportunitate de a face un schimb de experiență, dar și de a se ajunge, astfel, la schimburi de turiști între cele două țări, mai ales din Spania către România, în cadrul dezvoltărilor ulterioare ale proiectului.
– Care credeți că este marele câștig al acțiunilor din acest proiect?
– Participanții români au avut ocazia de a vedea pe viu cum funcționează, în Spania, instituțiile hoteliere și restaurentele de pe Coasta mediterană, în zona tradițională de turism, într-o perioadă în care se modifică activitatea turistică tradițională și se pune accent pe turismul rural și pe transferul de cunoaștere. Participanții români, peste 120 în total, au avut ocazia de a vedea lucrurile bune care s-au înfăptuit aici și de a lua modelul lor pentru a-l implementa în România, dar și de a-l perfecționa. De asemenea, a fost o bună ocazie de a vedea modul în care se pot utiliza resursele proprii, resursele locale, ca și fondurile europene de dezvoltare. Au văzut cum dintr-o simplă fermă, individuală, sau din casa bunicilor s-a dezvoltat o instituție hotelieră privată, care să aducă prosperitate în zonă, în localitate, în județ. Mai mult, aceasta contribuie la schimbul de turiști, în cazul nostru între Spania și România. Important este că, aici, românii au văzut și ce înseamnă necesitatea de asociere. ASAJA însăși, dar și alte organizații pe care le-au cunoscut participanții la proiect, sunt structuri asociative locale pe diverse sectoare ale agriculturii și turismului, o voce mai puternică acceptată în discuții și negocieri cu autoritățile alese sau guvernamentale în vederea antrenării celor din urmă în activitățile de promovare a turismului din mediul rural.
– Cine este ASAJA și cât de importantă estea ea în peisajul organizațional asociativ din Spania?
– ASAJA este o asociație a crescătorilor de animale și a agricultorilor spanioli, înființată în anul 1989. Este asociația lider din mediul rural spaniol și are peste 200.000 de membri. În Almeria ASAJA s-a înființat în 1991, unde avem peste 4.500 de asociați. Și în Almeria este lider între asociațiile neguvernamentale. ASAJA are 15 centre regionale, 40 de birouri provinciale, 810 birouri locale și un birou de reprezentare permanentă la Bruxelles. Numai în Almeria avem cinci birouri. Între obiectivele principale ale ei se află reprezentarea permenentă a membrilor asociației în raporturile cu Guvernul, cu autoritățile locale, cu administrațiile provinciale și cu Uniunea Europeană. Este membru al Asociației Întreprinzătorilor din Spania și participă la Consiliul Social-Economic European și Național și în grupurile de dezvoltare locală, în organizații interprofesionale și alte organisme. ASAJA este membru al Grupului Angajatorilor din Mediul Agrar, al Centrului European pentru Promovarea și Formarea Profesională în Mediul Rural, al Consiliului European al Agriculturii, al Federației Internaționale a Producătorilor Agricoli, al Consiliului European al Tinerilor Agricultori și activează în Programul de Ocupare a Forței de Muncă în Rândul Tinerilor. Acordăm o atenție deosebită tineretului și femeilor. Încercăm să ameliorăm calitatea vieții în mediul rural, vrem să creștem gradul de ocupare a forței de muncă în acest mediu, prin promovarea agroturismului, și ajutăm mai ales să se creeze locuri de muncă stabile. Dar, încercăm să contribuim și la îmbunătățirea calității mediului înconjurător.
Lasă un răspuns