• Primăria Bacău somează toți locatarii care au șarpante să își pună burlane de scurgere • cei care nu dau curs acestei somații pot primi amenzi de pînă la 100 de milioane de lei
După aproape trei luni de la intrarea sa în vigoare, regulamentul privind șarpantele de pe blocuri pune din nou pe jar un oraș întreg. Primăria Bacău a trimis somații tuturor băcăuanilor care și-au acoperit apartamentele de la etajul patru cu șarpante, prin care sînt avertizați că, în termen de 15 zile, adică pînă la sfîrșitul acestei luni, trebuie să își monteze burlane de scurgere. Autoritățile spun că pricipalul motiv pentru care au dispus o asemenea măsură este legat de efectele pe care le au precipitațiile care, în lipsa unor burlane, curg în cascadă pînă la baza construcțiilor și se infiltrează la subsol.
„În afară de asta, și fațadele blocurilor sînt afectate de cantitățile mari de apă”, spune viceprimarul Laurian Lucaș. Cîțiva dintre locatarii care au primit astfel de somații și-au suflecat mînecile și s-au pus pe treabă. „Avem cîțiva locatari de pe străzile Garofiție și Tolstoi care și-au montat burlane de scurgere. Problema este că toate aceste lucrări au fost făcute pe cheltuiala lor. S-au mai dus o parte dintre ei și au bătut la ușile vecinilor de la etajele inferioare, însă de cele mai multe ori li s-a spus că este treaba lor să își rezolve aceaste probleme. Puțini sînt cei care gîndesc că orice casă trebuie să aibă și un acoperiș pe care ar trebui să îl întrețină toți cei ce locuiesc în acel imobil”, spune Elena Damian, administratorul Asociației de Proprietari nr. 78 din Bacău. Ea ne-a mai povestit că un alt necaz cu care se confruntă cei care trebuie să își monteze burlane de scurgere este legat de lipsa firmelor de specialitate. „Au venit locatarii la mine și m-au rugat să îi ajut. Nu am avut cum. Astfel de cheltuieli reprezintă investiții și nu pot fi suportate din fondurile asociației. Trebuie să și le execute din banii lor. Am încercat apoi, împreună, să căutăm firme specializate pentru acest tip de lucrări. Am constatat că singurii care se prind să facă așa ceva sînt cei care au mai construit case sau au făcut reparații la acoperișuri. Nici costurile nu sînt de neglijat. Mi-au povestit locatarii care și-au montat pînă acum aceste burlane că, în funcție de lungimea tronsonului de bloc, au cheltuit între cinci și opt milioane de lei”, ne-a mai spus administratorul Asociației 78.
Mulți dintre locatari nu au de unde lua acești bani într-un timp atît de scurt, cum este cel precizat în somație. „De unde să scot eu acum atîția bani să îmi pun uluce la acoperiș?”, se întreabă Sevastița Zota, o bătrînă în vîrstă de 83 de ani de pe strada Carpați. „Am o pensie de un milion de lei și, dacă nu aș primi ajutor de la Direcția Socială, nu m-aș descurca”, ne mai spune Sevastița Zota. Fără să se lase înduplecat de aceste argumente, viceprimarul Lucaș spune că inspectorii de zonă ai primăriei vor verifica fiecare cartier al Bacăului în parte, iar acolo unde vor vedea că somațiile nu au fost respectate, nu vor ezita să acorde amenzile de rigoare, care se ridică pînă la 100 de milioane de lei. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns