Într-un an dificil, marcat de pandemia de coronavirus, dar și de dificultăți financiare deosebite, ce au culminat cu proteste în stradă ale angajaților care nu și-au primit salariile, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău a cumpărat nu mai puțin de 7 mașini pentru centrele din subordine. Valoarea acestora depășește 650.000 de lei cu TVA.
Anul 2020 a fost unul agitat pentru DGASPC Bacău. Centrele instituției au reprezentat focare de COVID-19 luni la rând, directoarea Daniela Țîțaru a fost condamnată pentru fals în declarații, iar în toamnă angajații instituției au protestat zile întregi în stradă pentru că nu și-au primit salariile. DGASPC Bacău a fost nevoită să cheltuiască sume imense pentru prevenția îmbolnăvirilor cu COVID-19, iar plata salariilor, care reprezintă circa 100 de milioane de lei pe an, a reprezentat o provocare.
În acest context, Protecția Copilului a găsit resurse să cumpere nu mai puțin de 7 mașini, în valoare de 650.000 de lei. Conform datelor transmise de DGASPC, este vorba despre 3 mașini Renault Trafic Combi, fiecare în valoare de 107.413 lei, fără TVA, două Dacia Sandero Stepway, de câte 47.970 de lei fără TVA, o Dacia Duster de 64.371 de lei fără TVA, o Dacia Dokker Stepway la 64.371 lei și o Dacie Dokker Van, la 54.911 lei fără TVA. Autovehiculele au fost luate pentru centrele Ghiocelul, CIAPV Răchitoasa, CIAPD C Negri din Tg. Ocna, CARPAD Comănești, CIA Condorul și CSS Alexandra Onești.
Ultimele 3 mașini au fost achiziționate chiar în timpul protestelor angajaților
Conducerea DGASPC susține că aceste mașini sunt importante pentru activitatea instituției. Referitor la ultimele 3 achiziționate chiar în mijlocul protestelor angajaților instituției, directorul DGASPC spune că vor fi folosite pentru intervențiile la domiciliu.
„Cu privire la achiziţia celor 3 autoturisme care vor deservi Centrul de Servicii Sociale Ghiocelul Bacău, acestea vor fi utilizate de specialiştii centrului din cadrul Unităţii mobile de interventie la domiciliu pentru a furniza servicii de recuperare la domiciliul copiilor cu dizabilitaţi de pe raza intregului judeţ. Una dintre cele 3 maşini va fi utilizată şi pentru a transporta echipamente (Dacia Dokker Van) necesare în procesul de recuperare (echipemente de terapie prin miscare: saltea, balon etc). De la inceputul anului 2020 şi până în prezent au beneficiat de servicii logopedice, consiliere psihologică, kinetoterapie, asistenţă socială şi medicală 130 copiii cu dizabilităţi din comunităţile jud. Bacău şi familiile acestora”, susține noul director, Ciprian Popa, într-un răspuns trimis Ziarului de Bacău.
Întrebat despre urgența acestei achiziții, având în vedere situația financiară a instituției pe care o conduce, Popa a răspuns evaziv și s-a contrazis, vorbind despre necesitatea serviciilor DGASPC, deși a recunoscut că nu au lipsit până acum.
„În privinţa gradului de urgenţă a achiziţiei, acesta decurge din importanţa activităţii de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi, prevenirea şi combaterea riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii acestor copii şi a familiilor lor. Activitatea Unităţii mobile de interventie la domiciliu din cadrul Centrul de Servicii Sociale Ghiocelul Bacău se inscrie în priorităţile Strategiei Judeţene de Dezvoltare a Seviciilor Sociale de a a sprijini copiii cu dizabilităţi în propriile familii şi de a preveni instituţionalizarea acestora”, a mai adăugat Ciprian Popa.
S-au luat bani din alte părți pentru plata salariilor
La începutul lunii noiembrie, angajații DGASPC Bacău au declanșat o serie de proteste, după ce nu și-au primit salariile. După discuții lungi cu autoritățile, Consiliul Județean Bacău a recurs la o soluție de avarie, luând bani de la alte direcții din cadrul instituției pentru a face rost de cei aproximativ 5,4 milioane de lei care reprezintă salariile pe o lună ale angajaților DGASPC Bacău.
Parcul auto al DGASPC Bacău cuprinde în prezent 61 autoturisme, autoutilitare şi microbuze care deservesc 12 centre pentru adulţi, 10 centre pentru copii și serviciile de prevenire şi intervenţie în toate comunităţile de pe raza județului Bacău.
Birlog a zis
Nici acum nu s-au plătit drepturile salariale.
Popescu Ioana a zis
Pai nu e normal asa? Masini le trebuie la sefii de centre,angajatii mananca la anul daca or avea de unde.Ciapd C negri tg ocna sef centru cumatra doamnei Titaru,CABR Comanesti miruit sef centru Enache C in doua randuri ca asa au venit ordinele de sus( trebuie facut loc pentru toata lumea in DGASPC BACAU).Daca tot le luati masini noi,mai platiti-le si cateva ore de conducere ca nu le-ar strica la o parte din ei.
Ami a zis
Tipic institutiilor publice, la privat unde fiecare leu e muncit nu se face risipa asta.
Kik a zis
Ei nu se face. Cand e vorba de comoditatea celor de mai sus, nu conteaza banul.
Dan a zis
Situatia e generalizata.
La privat se cumpara masini, posete, rochii, se achita excursii etc iar fraierilor care muncesc li se spune ca au fost facute investitii, ca e pandemie, ca mortii masii sa trezit seful pe partea stanga si te tine cu aceeasi leafa de prin 2015 dublandu-ti sau triplandu-ti norma.
Sandu a zis
La 2 oameni exista un sef , care bineinteles are si o mașinuță !!!!