Sindicaliştii afiliaţi Federaţiei PUBLISIND au organizat, miercuri, un miting în faţa Prefecturii Bacău şi alte acţiuni similare în faţa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale și a prefecturilor din Timiş şi Cluj.
Federaţia PUBLISIND include 35.000 de membri de sindicat din domeniile administraţie publică centrală şi locală, asistenţă socială, poliţie şi poliţie de frontieră, grefă judiciară, penitenciare şi probaţiune, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS.
Organizaţia sindicală a demarat proteste începând din 31 decembrie 2020, ca reacţie faţă de adoptarea de Guvern a OUG nr. 226/2020, prin care salariile angajaţilor din sistemul public sunt plafonate la nivelul lunii decembrie 2020.
Revendicările sindicaliştilor sunt eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea Legii-cadru privind salarizarea bugetarilor şi corelarea creşterii salariului minim cu majorarea preţurilor de consum.
Sindicaliştii Federaţiei PUBLISIND îi solicită prim-ministrului Florin Cîţu o întrevedere în vederea soluţionării revendicărilor, se menţionează în comunicat. Federaţia avertizează că, în cazul nerezolvării solicitărilor, acţiunile de stradă vor continua pe termen nedeterminat.
„Protestele vor continua pe termen nedeterminat. (…) Nu cerem majorări salariale! Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de Executiv şi aprobate în Parlamentul României. (…) Pentru o salarizare decentă şi echitabilă aşteptăm cuminţi la rând încă din anul 2010, an în care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o nouă Lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaţionale. (…) Sporurile sunt îngheţate din anul 2010. Din anul 2021 îngheaţă din nou şi salariile, după doar doi ani de aplicare a Legii-cadru, însă îngheaţă exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege şi care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în anul 2022”, se precizează în comunicatul Federaţiei PUBLISIND.
Ana a zis
Stiti cumva cand protesteaza cei din privat? Cei care platesc cu taxele lor salariile celor de la stat?? Dar aia care au ramas fara servicii de anul trecut din martie cand a inceput pandemia?
Tara arde si bugetarii se piaptana!!
Raul Bandar a zis
Nu bugetarii au inventat plandemia. Masurile imbecile luate de guwernerul Romaniei au dus la belirea economiei. Se putea foarte bine face scoala tot timpul, se putea merge la serviciu, nu ca in perioada primaverii cand s-au inchis complet aiurea mii de intreprinderi private, se poate face turism, eventual ar fi fost normal sa se interzica celor in varsta, pensionarilor mai precis sa mearga la restaurant si cu asta basta, nu masuri de genul inchidem tot si pana la urma nu rezolvam nimic, tot la vaccin ajungem. Din punctul meu de vedere, ar fi corect sa nu mai platesti impozit pe salariu, adica sa iti educi copiii ACASA la tine, pe banii tai, sa te tratezi de boli samd in sistemul privat, sa nu mai poti circula cu masina din moment ce nu platesti serviciile Politiei samd samd. Nu e absolut nicio problema !
Bacauan a zis
Nu e nimic în neregula cu principiul salarizării în plus a bugetarilor fata de mediul privat. In teorie (atentie, nu săriți, vorbesc de principiu nu de practica) bugetarii lucrează în domenii unde statul are asa numitul monopol: urgente medicale, politie, armată, finanțe publice, jandarmerie s.a. Rolul salariului mediu mai mare este acela al atragerii cetățenilor din mediul privat în slujba la stat tocmai pentru ca puterea publica sa aiba de unde alege, din cei mai buni specialiști (revin, teoretic, nu vorbim de realitatea din teren a formei de recrutare). La nivel european salariile la stat sunt mai mari în medie decât cele din mediul privat, pentru ca dacă ar fi invers nimeni nu si-ar mai dori, in afara de cei foarte slab pregătiți profesional sa lucreze la stat, inclusiv în domeniile sensibile cum sunt cele enumerate anterior, si atunci statul face implozie prin propria sa incompetenta. Așadar stimati contribuabili, nu huliți si nu dați cu piatra ca nu toți sunt „trantori” la buget, sau „bampiri care sug sângele poporului”. E nasol sa faci protest cand țara în mod evident nu are de unde sa mărească salariile, dar eu zic ca infinit mai rău sa nu ai o concurenta reala în multe sectoare bugetare (vorbesc cat de cat avizat, sunt slujbe la stat cu concurenta extrem de slaba sau maxim de 1 candidat pe loc) si totodată e foarte rău sa nu ai criterii obiective, transparente și corecte de recrutare a bugetarilor. Eu cred ca asta ar trebui sa va revolte pe voi cei care plătiți taxe și impozite in economia reala, nu sa va doriți un corp de functionari ai statului slab remunerati, susceptibili la corupție, si recrutați din cei care nu au fost în stare sa găsească un loc de munca la privat. Hai sa terminam cu lupta de clasa, părerea mea.
V a zis
Draga Bacauan ,ma ierti dar habar n-ai…niciunde- (adica NICAIERI ) in lumea civilizata -(vezi UE,America,s.a) leafa la stat nu e mai mare -in medie zic-decat cea de la privat.Deci :
1.Ori chiar nu stii ori esti un „sarman” bugetar amarat, dealtfel sa fii sanatos!.
2.Nu are ,economic, nici o noima ce zici cu privire la faptul ca cei mai buni trebuie sa fie la stat,din contra motorul economiei este privat,deci in tarile normale cei mai buni ,intotdeauna , lucreaza in domeniu privat.
3.Propaganda ta -ma refer la faptul ca-ti doresti,desigur, -dealtfel firesc- o leafa cat mai mare( marita chiar ) la stat, este pur si simplu jenanta (pandemie,sectorul privat la pamant).
4.Iti recomand sa fii fff bucuros de serviciu si leafa pe care o ai…s-ar putea sa devina o amintire ptr f multi din „meseriasii” de la stat.
5.Un an bun cu multa sanatate!
STAN a zis
Si ti se pare ca acum la stat sunt cei bine pregatiti?
De cate concursuri de angajare ai auzit in Bacau si cate nu au fost cu dedicatie? Daca sunt asa de bine pregatiti de ce criteriul principal in selectia candidatilor este carnetul de partid chiar daca nu se declara ?
Teoretic este corect ce declari dar practic se vede in viata de zi de zi. Vezi si fostul si actualul primar . Baieti buni, scoliti dar cu spirit gospodaresc ZERO.
BACAUAN a zis
@STAN; @ v
Nu vorbesc din „hearsay”, nu aveti decat sa cautati pe google care e raportul dintre MEDIA veniturilor intre public si privat in UE, nu am zis SUA (aici e cuvantul cheie, MEDIA, nu ma refer la cat castiga un doctor la un spital privat din Chicago vs unul de la stat sau un wall street broker vs un politist). Repet, vorbim de M E D I E. Adica nu se compara varful de la privati cu un salariu minim pe economie la buget (exista si asa ceva) si nici salariul guvernatorului BNR sau al sefului de la Nuclear Electrica cu leafa unui curier de la Sameday. Domnule Stan, ori nu ati citit DELOC ce am scris, ori sunteti de rea credinta: nu, nu sunt bine pregatiti, eu vorbeam de principiu, dar in Romania nu conteaza argumentele si principiile, dorim sange de bugetar si sa ii vedem in chinuri.
Doamna sau domnnul „V”, are foarte multa noima ce zic: angajatii de la stat sunt mult mai putini decât in mediul privat. Deci, mai simplu spus, nu o sa se ingramadească niciodată toti „specialistii” din privat la bugetar pentru ca nu au unde sa incapa. Daca ar fi fost paritate intre numarul de angajati de la stat si de la privat atunci da, era problema asta. Bazinul de recrutare (ideal, repet, nimeni nu citeste ca nu vorbesc de realitatea neaosa romaneasca) e mult mai mare astfel incat sa angajeze statul cei mai buni oameni si sa ramana si pentru mediul privat „eminentele cenusii”.
Un exemplu didactic simplu: daca leafa de pompier simplu (fara grad de ofiter, fara studii superioare, doar cu liceul) ar fi mai mica decat cea de curier la Sameday, atunci toti cei pe care ii vedem ca ne culeg de pe strazi la accidente rutiere ar fugi repede sa livreze colete. Hai sa nu comparam „lupul de pe wallstreet” cu politistul care trebuie sa ne vegheze de furtul portofelului in autobuz.
Si nu, nu vorbesc fara noima. Ar fi bine sa va documentati, dar daca tot ce dorim e sangele de bugetar, n-are sens sa purtam polemica. Dupa ce ca nu exista meritocratie in sistemul bugetar, ne dorim sa taiem eventual si mai mult salariile ca sa nu mai vina nimeni sa stinga focul…faina mentalitate
PS. Conform legii actuale a alegerilor locale (de altfel si a celor parlamentare) poti sa fii analfabet pentru a ajunge primar, membru in consiliul local sau parlamentar. Studiile nu sunt garantia eficientei in functiile ELECTIVE. Ne refeream la functionarii care ar trebui numiti prin concursuri corecte, fara pile, relatii, cunostinte sau coruptie.
radu a zis
La ce a zis Bacauan, trebuie adaugat si faptul ca, cel putin in teorie, statul nu ar trebui sa aiba angajati „muncitori necalificati”. Corect ar fi ca aceste slujbe (personal de serviciu si auxiliar) sa fie servicii externalizate.
Chiar nu e in regula sa avem tamplar in primarie pentru a repara 2 usi pe an (sau electrician, sau instalator) Chiar si personalul de curatenie ar trebui sa fie extern.
Ganditi-va de exemplu la „femeile de serviciu”din scoli (sau primarii, sau politie locala sau pe unde or mai fi): Sa zicem ca ai 2 femei de serviciu intr-o scoala cu 14 sali de clasa. In timpul cursurilor pot face baile, culoarele, spatiile administrative insa in clase pot intra doar la sfrsitul orelor (sau inainte de inceperea lor)
Si vezi ca trebuie sa stea cate 9-10 ore sa -si faca treaba.
Ar fi mult mai bine sa aduci o firma de curatenie cu 15 persoane o ora pe zi.
BOGDAN a zis
DESFIINTAREA POLITIEI LOCALE
Tatiana a zis
Nu toții bugetarii au salarii mari, sunt o grămadă care au salariu minim pe economie cu toate că au vechime și calificare și muncesc de rup, sunt multi bugetrai care tin în spate pe alții care au fost adusi cu pile și pe salarii marii și nu fac nimic.
IG a zis
Nu cred ca ii obliga nimeni sa munceasca daca nu sunt multumiti de salariu, pot oricand sa isi dea demisia si sa caute ceva la privat.
V a zis
Draga d-le Bacauan, sa inteleg din ceea ce afirmi ca ti-e frica ca vom ramane fara pompieri si militieni ,in cazul ,Doamne Fereste, in care nu le sunt crescute lefurile? 🙂 🙂 pare complet nebunesc acest gand si ma apuca groaza :).INTOTDEAUNA si zic ca un om peste 60 ani ce sunt, vor fi -indiferent de leafa si ..ce vrei tu sa mai zici, niste unii care vor ocupa aceste posturi.INTOTDEAUNA!.N-ai frica! Uite ..daca vreodata in cursul vietii tale vor ramane posturi neocupate in aceste domenii ,iti promit-desigur daca voi mai fi,ca iti voi da toata pensia mea pe un an !Acum sa trecem la „speranta ” ta ca peste tot bugetarii sunt mai bine platiti decat cei din privat.Este complet fals si incep sa cred ca nu stii despre ce vorbesti.Peste tot ,cei care nu gasesc un post corespunzator in privat -desigur exceptand politicul-se orienteaza spre domeniul bugetar,doar la noi e invers..Sa fim iubiti!
Bacauan a zis
Daca ai peste 60 de ani ai fost bugetar. Ca doar pe vremea răposatului nu exista economie de piață și nici capitalism salbatic, bunurile aparțineau „boborului”. Matale te certi singur. Nici acum nu ai citit ce am scris și da-mi voie sa cred ca am mult mai multa experienta în mediul privat decât tine (te tutuiesc pentru ca deși esti om bătrân nu iti respecti deloc interlocutorii). Nu, nu știi despre ce vorbești, pe vremea ta era cu „repartiție guvernamentala”, de la absolventul de scoala profesionala pana la absolventul de rezidențiat in medicina. Te rog, nu imi da lecții, varsta înaintată nu e garanția experientei de viata după cum tinerețea nu e garanția eficientei profesionale.
V a zis
Prietene, chiar esti enervant, sa stii ca lucrez in domeniul privat din ’92, nu stiu ce varsta ai ,dar nu pari sa intelegi ce e cu tine.Capitalismul ,iubitule,e ticalos, dar are ,zic eu, un principiu de baza: domeniul privat e cel care duce societatea inainte.Daca, si se pare ca asa e , n-ai inteles asta , si mai esti si tanar, atunci nu pot spune decat: „Doamne Ajuta!” Sa fii sanatos! Nu mai zi nimic, ca nu avem aceleasi trepte de intelegere si perceptie a ceea ce se intampla si e imposibil sa comunicam.Ma ierti ca am incercat sa purtam o discutie.Sa fim sanatosi!
Bacauan a zis
Prietene sa te adresezi celor din familia ta, si iubitule celor pe care ii îndrăgești. Tu si generatia ta de „descurcareti” ati inventat sistemul PCR, pile, cunoștințe, relatii, izvorat din comunism, unde cei mai prosti, mai corupți si mai abuzivi, plini de frustrari ajungeau milițieni. Nu batrane, nu vreau sa-mi dai tu pensia ta (plătită de la bugetul de stat) dacă pompierul prost platit dar cu fizionomie sportiva pleacă sa distribuie colete in loc sa imi stingă casa la incendiu si in locul lui apare „nepotul” burtos angajat cu pile de unchiul colonel la ISU pentru ca altcineva nu a vrut sa se angajeze pe salariu de mizerie. Nu, nu vreau sa imi dai tu pensia ta plătită din bugetul de stat cand milițianul burtos semianalfabet nu poate sa fuga după hoți, pentru ca altul tanar si sportiv se va angaja ca bodyguard la discoteca. Nu, nu vreau sa imi dai tu pensia ta cand evadează deținutul pentru ca gardianul prost plătit si recrutat dintre cei mai slabi din clasa lui a dormit în papuci sa il păzească. Nu, „prietene”, in toate situațiile astea, când ard, stau și plang dupa bunul furat sau imi da in cap un deținut pensia ta nu ma ajuta la nimic. M-am saturat de generația lui Garcea, da vreau politisti si pompieri bine plătiți si educati, intrati pe merit, nu „aia care s-au găsit sa faca profesia” pentru ca altceva mai bun nu au fost in stare. Eu în locul tău as fi tacut, asa reprezentant al mediului privat, platit din bugetul de stat la pensie, mai rar…PCR, asta ne-ati lasat moștenire generatia voastră, Pile, Cunoștințe, Relatii si sindromul „merge si asa”
V a zis
Tinere ,esti chiar mai putin inteligent decat am crezut. BAIETE , AM COTIZAT PENTRU PENSIE ..NU SUNT PLATIT DIN BUGET PENTRU EA.Daca n-ai priceput asta …e jale…Apoi ,ce vrei tu…cu militieni destepti si pompieri harnici e ..o aiureala de necrezut.E vai de noi , ce ne asteapta!.Imi pare rau ca nu m-am abtinut sa nu comentez la ce aiureli ai scris .Scuze.
kross a zis
Draga Politie,Jandarmerie,
Nu voi ati fost cei care ati sprijinit blocarea economiei? Nu voi amendati pe cei care vroiau sa mai produca niste bani ca sa va poata mari voua salariile? Nu va dus capul? Nu aveti informatii de unde va vin banii? Va spun eu,de la cei care faceau eforturi uriase ca sa mentin lumina aprinsa in aceasta tara ,dar voi cu toate institutiile statului faceati eforturi de ai umili.
Acum nu mai sunt bani.Este rezultatul muncii voastre.
Dupa munca si rasplata !!!
Bacauan a zis
@V
Batrane, esti urechist. Ce ai cotizat tu si generatia „dormi puiule dormi în pace, tara proletar te face” când erati tineri nu ajunge nici sa achite statul 30% din bugetul de pensii. Se numeste „echilibrarea bugetului de pensii prin ajustare de la bugetul consolidat”. Ai fost de „om de afaceri” cum sunt eu episcop. Habar nu ai de noțiuni economice de baza, cum se plătesc pensiile și cam care e efortul bugetar pentru ca deficitul fondului e enorm în fiecare an.Si la ce evaziune fiscala se făcea în anii 90 cu „prietenii de la Garda Financiara” scuteste-ma cu contribuțiile din mediul privat din anii 90. Stii macar cand s-a introdus obligativitatea TVA, CAS si alte contributii pentru mediul privat si cand a început statul sa le colecteze?Stii ce ala stopaj la sursa si de ce a fost nevoit statul sa treacă toate contribuțiile de la angajator la angajat ca sa scoată la iveala munca la negru dupa ce s-a declarat neconstituțional stopajul la sursa?Nu, habar nu ai, dar dacă ai parul alb în cap și internet ai impresia ca le stii pe toate.Abia noi contribuim efectiv si obligatoriu, cei care nu aveam 35 de ani în 2007, cand a devenit obligatoriu pilonul 2. Repet, eu as fi tacut in locul tău, „capitalistule”