• aflat într-o vizită la Bacău, comisarul șef Moreno Moreno, din cadrul Serviciului de crimă organizată al poliției spaniole, a dat amănunte îngrijorătoare despre activitatea proxeneților și prostituatelor românce în Spania
Într-un studiu efectuat de Serviciul de crimă organizată al poliției spaniole, șefii români de rețele de prostituție prinși și condamnați sau aflați în cercetări în peninsula iberică sînt pe picior de egalitate cu cei spanioli. Mai precis, cu doar unul mai puțin. „În anul 2002, poliția spaniolă a prins 681 de șefi de rețele de prostituție. Dintre aceștia, 277 sînt spanioli, 276 sînt români, apoi 61 nigerieni, 39 de ruși și 28 de albanezi”, a arătat într-un raport oficial comisarul șef Jose Maria Moreno Moreno de la Serviciul de Crimă organizată al Poliției spaniole. Acesta este numărul de proxeneți care au fost descoperiți de polițiștii spanioli, dar numărul „peștilor” care au organizat rețele de prostituție sau activează pe teritoriul spaniol este cel puțin dublu, dacă nu chiar mai mare, a apreciat comisarul. Și în ceea ce privește numărul victimelor proxeneților, raportul ibericilor este extrem de îngrijorător. Dacă șefii rețelelor de prostituție sînt pe picior de egalitate cu cei spanioli, în privința victimelor, numărul româncelor este dublu față de cel al următoarelor clasate, columbiencele. Astfel, tot în cursul anului trecut, din același raport rezultă că în dosarele de prostituție româncele țin capul de afiș: 481, urmate de columbience, 258 și apoi de 138 de rusoaice. „În general, ele sînt aduse la restaurante, iar cînd sînt prinși, patronii spun că sînt lucrătoarele lor și că ei nu au nici o treabă cu faptul că ele mai pleacă de la bar în camerele de la etaj să întrețină relații sexuale cu clienții. Numai că polițiștii au descoperit că barmanul, de obicei omul patronului sau al proxenetului, ține o evidență foarte strictă a fetelor în camerele de la etajul superior pentru a ști cît trebuie să ceară de la fete. În general, ele rămîn cu o sumă infimă de bani, din care sînt obligate să-și plătească și chiria impusă de proxeneți. Fără acte, fără să cunoască limba și legislația, cu telefoanele urmărite, dar și cu teama de expulzare, victimele rețelelor de proxenitism apelează la noi atunci cînd au ajuns în pragul disperării”, a mai spus Moreno. Ca să prevină traficul de carne vie și prostituția, într-o țară în care această activitate nu este legalizată, ci doar „ingnorată”, după cum s-a exprimat oficialul spaniol, guvernanții din Spania au adoptat o serie de măsuri juridice care în scurtă vreme au dus la scăderea simțitoare a cazurilor de prostituție. Prevederile legale în ceea ce privește dreptul la muncă și regimul străinilor în Spania au fost modificate de așa natură încît cei care denunță proxeneții și pe colaboratorii lor să nu mai fie expulzați din Spania, ci chiar ajutați să-și facă formele legale, să obțină permis de ședere și permis de muncă. În acest fel, numărul rețelelor de prostituție descoperite în Spania a crescut spectaculos.
Toate aceste date au fost făcute publice la un seminar de cooperare internațională de informare publică organizat de Parchetul de pe lîngă Curtea Supremă de Justiție la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău. La manifestări, care au început în cursul zilei de ieri și se vor sfîrși astăzi, au participat oficialul spaniol, procurorul general Vasile Alixandri, procurorul Viorel Stranciug, șeful Serviciului de combatere a Crimei organizate, șeful Vămii Bacău, Vasile Șoiman, șefii birourilor Parchetelor județene Neamț și Bacău, precum și polițiști implicați în această activitate. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns