gustul produsului băcăuan va fi premiat de 50 de chefi. De astăzi, Puiul Fericit poate purta pe etichetă 2 stele aurii.
Puiul Fericit de Agricola Bacău va fi, astăzi, 5 iunie, una dintre vedetele ceremoniei de recunoaștere a produselor alimentare și băuturilor premiate pentru gust de International Taste & Quality Institute (iTQi), la a zecea ediție a manifestării „iTQi Superior Taste Award”. Institutul va acorda produsului românesc 2 stele aurii și calificativul gust remarcabil, precum și dreptul de a purta pe etichetă marca iTQi vreme de trei ani.
Juriul va reprezenta 15 naționalități diferite și va fi format din 50 de chefi și 50 de somelieri, membri ai celor mai prestigioase instituții culinare din Europa, cum ar fi Maîtres Cuisiniers – Franța, Académie Culinaire de France, Academy of Culinary Arts, Euro-Toques, Federazione Italiana Cuochi, Jeunes Restaurateurs d’Europe, Associaciones des Cocineros de España, World Master Chefs Society, Verband der Köche Deutschlands Association de la Sommellerie Internationale (ASI) pentru băuturi. „Cel mai calificat juriu din lume” – după cum susține iTQi -, a acordat Puiului Fericit Agricola 2 stele aurii și calificativul „Gust remarcabil”, precum și dreptul de a purta marca iTQi vreme de trei ani. Similar cu celebrul ghid Michelin de gastronomie, International Taste & Quality Institute nu organizează un concurs, ci recompensează produse pe baza meritelor acestora.
Numai produselor care au primit un punctaj mai mare de 70% li se va acorda un „Premiu pentru Gust Superior” și, respectiv una, două sau trei stele aurii. La o stea aurie și nota generală între 70 și 80%, calificativul este „Gust bun”, la două stele aurii nota generală este între 80 și 90% și calificativul „Gust remarcabil”, iar la trei stele aurii și punctajul general egal sau peste 90% calificativul este „Gust excepțional”.
Analiza senzorială derulată în cadrul acestui eveniment este bazată pe intensitatea plăcerii gustative. Astfel, în timpul testelor, fiecare produs este degustat în orb (degustătorul nu știe ce degustă conform unei proceduri foarte riguroase de analiză senzorială. Degustătorii sunt rugați să evalueze produsele ca și cum acestea ar fi gătite în casa propriei familii, nu în conformitate cu standardele restaurantelor lor. Fiecare produs evaluat conform unui raport de analiză senzorială dezvoltat după criterii cum ar fi mirosul, imaginea, gustul, gustul de după, textura etc. sunt toate luate în considerare de fiecare membru al juriului. Chef-ii, de asemenea, adaugă comentarii scrise și, atunci când este necesar, sugestii de îmbunătățire.
„Puiul Fericit – ne-a declarat Grigore Horoi, președintele Grupului Agricola – confirmă ceea ce este: un produs de foarte bună calitate și conform cu cele mai riguroase standarde internaționale existente, pe care consumatorul român l-a cerut. Puiul Fericit este răspunsul companiei noastre la nevoia românilor de a reveni la gusturi și la obiceiuri tradiționale, autentice. Am auzit adesea, în ultimii ani, de la diverși oameni, că la Agricola puiul chiar are gust de pui. Peste 50 de chefi de notorietate mondială spun astăzi ca are un gust remarcabil. Asta înseamnă că gospodina din România are dreptate și este cel mai prețios maestru al gătitului pentru cei dragi”.
Astăzi, la Bruxelles vor fi prezenți, din partea Agricola, Carmen Gavrilescu, managerul de marketing al companiei, și Iftene Gîlea – șeful fermei unde crește Puiul Fericit.
Lasă un răspuns