Speranța de viață, în scădere
Românii trăiesc mai puțin chiar și decît albanezii, speranța de viață fiind de 72 de ani la femei și 66 ani la bărbați. Concluzia aparține Comisiei Naționale de Statistică după interpretarea datelor preliminare ale recensămîntului populației din primăvara acestui an. Cine consideră că sînt vinovați de această stare de fapt și ce măsuri ar trebui să se ia ne spun chiar concitadinii noștri:
Violeta Cobuz, 32 de ani, oficiant Romtelecom: „Speranța de viață scăzută se datorează în mare parte unui nivel de viață scăzut, plin de grija zilei de mîine. Sînt mult prea multe impedimente ca să putem trăi fără grija zilei de mîine”.
Mihaela Plugaru, 32 de ani, vînzător: „Un nivel de viață mult prea scăzut, o viață mult prea grea face să existe această situație gravă pentru toată populația în general. Situația e și mai grea pentru cei care au unul sau doi copii, în acest caz ei trebuie să renunțe la multe ca părinți, în favoarea copiilor. La noi în România, de exemplu, de sărbători prețurile se dublează, dacă nu chiar mai mult, ceea ce nu se întîmplă niciodată în Occident. Îmbunătățirea nivelului de trai ar avea ca efect creșterea speranței de viață, produse mai bune și la prețuri accesibile, creșterea salariilor pentru a ne permite și cheltuieli pentru noi înșine”.
Doina Conache, 43 de ani, confecționer: „Trăim foarte greu și din acest motiv și speranța de viață este într-o continuă scădere. Cu două milioane de lei cum ne putem permite o viață lipsită de griji. Fiica mea a terminat anul acesta facultatea și ce posibilități are ea pentru viitor? Ce șanse are ea de realizare?”
Vasile Hanganu, 65 de ani, pensionar: „Cred că speranța de viață este într-o continuă scădere mai ales datorită faptului că nivelul de viață este așa cum este, trăim din pensii mici cu care abia ne putem acoperi datoriile față de stat, iar ce ne mai rămîne dăm pentru mîncare. În aceste condiții cum să avem un nivel de trai mai decent, care să ne permită și cheltuieli pentru noi înșine, pentru medicamente care sînt atît de scumpe”. (A consemnat Alina Tănăsescu)
Lasă un răspuns