O Hotărîre de Guvern – nr.400 din luna mai a.c. – stabilește noi competențe și responsabilități pentru asociațiile de proprietari în ce privește mijloacele de recuperare a datoriilor la întreținere a locuințelor. Astfel, proprietarii de apartamente nu și le vor mai putea vinde fără acordul asociațiilor, dacă sînt datoare la acestea. La fel, bunurile de valoare din casă. Procedurile de vînzare stabilesc și alte criterii, precum acceptul cumpărătorului de preluare a datoriilor. E bine? E rău? Iată ce cred băcăuanii despre aceste măsuri:
Elisabeta Chirilă, 38 de ani, economist: „E cît se poate de normal. De fapt, și pînă acum tot așa se proceda. Fiecare să-și plătească datoriile și abia după aceea să-și vîndă locuința”.
Constantin Balaș, 67 de ani, pensionar: „Nu mi se pare normal ca Guvernul să nu dea voie omului să-și vîndă apartamentul, dacă omul nu are cu ce să-și plătească datoriile. Dacă nu le-a plătit, poate că nu a avut cu ce. Atîta timp cît este proprietatea lui, mi se pare corect, să facă ce vrea cu ea. Poate vrea să o vîndă, să ia un ban pe ea și să-și plătească datoriile către asociație. E un abuz din partea Guvernului, ca în multe alte cazuri”.
Constantin Breahnă, 57 de ani, pensionar: „Eu cred că este o măsură bună și corectă. Dacă acel cumpărător își ia obligația să plătească datoriile, atunci e bine. Sînt multe persoane necăjite. Cei care au datorii mari la asociații sînt ori neputincioși, ori neserioși”.
Liliana Paraschiv, 50 de ani, pensionară: „E binevenită această hotărîre. Au fost multe cazuri în care cumpărătorii au fost înșelați, în sensul că aceștia cumpărau apartamentul, iar după ceva timp aflau că au de plătit nu știu ce sume la întreținere. Dacă vînzătorul și cumpărătorul ajung la o înțelegere și cumpărătorului îi convine să preia datoriile, atunci totul e OK”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns