În această dimineață, Moș Niculae nu a putut lăsa daruri pentru toți copii pentru un motiv cît se poate de trist și îngrijorător: foarte mulți dintre ei nu au o familie, casă, îmbrăcăminte. Abandonul copiilor în instituții spitalicești, ori pur și simplu pe stradă tinde să devină un fenomen incontrolabil, cu consecințe greu de evaluat. Care este vina părinților? Ce ar trebui să întreprindă guvernanții pentru stoparea fenomenului? Opiniile băcăuanilor sînt clare: asigurarea securității materiale.
Marcela Olan, 28 de ani, vînzătoare: „În general, aceste fenomene mai puțin plăcute sînt generate de societate și părinți. Lipsa banilor, posibilitatea de a-i întreține este principalul motiv pentru care părinții recurg la abandonul copiilor, lucru care este condamnabil. Poate o legislație mai aspră în aceste cazuri ar mai reduce din numărul copiilor abandonați”.
Budescu, 32 de ani, croitor încălțăminte: „Ca părinte trebuie să fii un model pentru copilul tău, uneori te mai înfurii cînd îi explici un lucru de mai multe ori și vezi că tot nu înțelege, poate îi mai dai și cîte o palmă, dar în nici un caz nu poți să-l abandonezi. În momentul în care vrei să ai un copil îți pui întîi întrebarea dacă ai ceva de oferit acestuia, în nici un caz să-l oferi societății prin abandonarea acestuia. Cred că ar trebui introduse un soi de pedepse în acest sens, mai aspre pentru cazurile mai grave”.
Anonim: „Cei ce fac un copil să-și asume responsabilitatea față de el”.
Profira Crăciun, 46 de ani, șomer: „În cele mai multe cazuri de abandon vina aparține familiei, părinților. Copilul este și bun și rău, după cum îl educi, uneori trebuie să fii mai rece cu el, alteori dimpotrivă. Eu sînt bolnavă foarte grav și mă gîndesc cu groază că îmi pot rămîne copii pe drumuri, fără nici o posibilitate de a reuși în viață. Nu poți însă pedepsi un părinte”.
Dumitru Roman, 69 de ani, pensionar: „Părinții în general abandonează copiii din lipsa posibilităților de întreține, iar pe aceștia nu-i condamn, îi condamn pe cei care au posibilități, dar își părăsesc copilul, pentru aceștia ar trebui introduse un soi de pedepse în măsură să stopeze acest nefericit fenomen”. (A consemnat Alina Tănăsescu)
Lasă un răspuns