Hotărîrea Consiliului Suprem de Apărare a Țării de a se angaja, cu mijloace logistice și efective militare, alături de SUA, la o eventuală intervenție în Irak, a stîrnit reacții vehemente printre unii lideri europeni vizavi de sprijinul acordat României în vederea integrării în Uniunea Europeană. Asemenea poziții pun sub semnul întrebării inițiativele politicii externe românești. Credeți că pozițiile exprimate reprezintă un pericol în demersurile noastre de integrare, în anul 2007, sau sînt doar niște exerciții politice fără efect practic pe planul realității?
Mihai Pătrăcescu, 70 de ani, pensionar: „Părerea mea e că francezii au dreptate, din cauză că Irakul ne-a ajutat pe noi mai demult. Americanii au venit prea tîrziu. Europa este a noastră, iar cei din afara ei caută să ne dirijeze. Acum, «cei de sus» de la noi nu au gîndit bine. Deciziile pe care le iau și tot ce fac ei, fac numai pe pielea celor mici, adică pe pielea noastră și nu se gîndesc la consecințe”.
Cristi Mereuță, 25 de ani, student: „Părerile sînt împărțite. Eu unul nu sînt de acord cu regimul din Irak. Nu-i o idee rea să sprijinim America. Reacția francezilor nu e normală, ba chiar mi se pare grosolană. Sîntem și noi o mică putere și sînt convins că ne vom ridica cu forțele noastre și vom ajunge acolo unde trebuie și unde merităm. Așa că, în 2007, nu cred că vom mai avea nevoie de sprijinul francezilor”.
Monica Călin, 26 de ani, profesor: „Eu pledez pentru pace și consider că francezii au avut și au dreptate. În ce privește viitorul, nu știu ce să zic. Posibil să ne susțină în continuare, sau poate nu”.
Doru, 46 de ani, fără ocupație: „Eu sînt total contra deciziei pe care a luat-o România, de fapt nu România, ci cei care ne conduc. Lumea e săracă, vai de mama ei. Avem și așa prea multe necazuri ale noastre, ca să mai intrăm și în acest posibil război”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns