– la Centrul de Afaceri si Expozitii „Mircea Cancicov” a avut loc ieri ultimul seminar de instruire din cadrul proiectului „Building Healthy Communities – Construire de Comunitati Sanatoase” – proiectul s-a finalizat prin realizarea unui plan de actiune locala, al municipiului Bacau, pe baza caruia sa se dezvolte comunitatea, invatind din experienta comuna a celor noua orase europene partenere in proiect
Centrul de Afaceri si Expozitii „Mircea Cancicov” a gazduit ieri ultimul seminar din cadrul proiectului „Building Healthy Communities – Construire de Comunitati Sanatoase” (BHC). Finalul proiectului a insemnat realizarea planului de actiune locala pentru municipiul Bacau, ce va sta la baza dezvoltarii sanatoase a comunitatii bacauane, plan care se centreaza pe strategia de dezvoltare a oasului. „Sintem la seminarul de final al acestui proiect. In realizarea lui, alaturi de Primaria si Agentia de Dezvoltare Locala (ADL) Bacau au fost Agentia de Dezvoltare Regionala Nord – Est si alte institutii publice. Tin sa multumesc Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, care a fost alaturi la noi si ne-a ajutat foarte mult in realizarea planului. Ne dorim ca prin implementarea acestui plan de actiune locala sa schimbam ceva in abordarea modului de dezvoltare a comunitatii. Celelalte noua orase europene implicate in proiect au fost foarte deschise sa ne impartaseasca din experienta lor”, a declarat Corneliu Pricope, director ADL Bacau si manager de proiect. Pe parcursul a doua zile, reprezentantii oraselor europene, a institutiilor publice dar si reprezentantii autoritatilor locale care sint cuprinse in Zona Metropolitana Bacau vor dezbate probleme precum calitatea vietii, dezvoltarea economica, coeziunea sociala si dezvoltarea culturala, rolul institutiilor publice si organizatiilor neguvernamentale in generarea de politici de crestere a calitatii vietii, protectia mediului, dezvoltarea durabila sau masuri pentru cresterea calitatii vietii. Celelalte orase partenere sint Amaroussion (Grecia), Baia Mare (Romania), Barnsley si Belfast (Marea Britanie), Lecce (Italia), Lidingo (Suedia), Lodz (Polonia) sI Madrid (Spania).
Un plan de actiune pentru dezvoltarea comunitatii bacauane
Scopul Planului de actiune Locala (PAL) este de a sprijini dezvoltarea durabila a Bacaului. PAL include investitii, programe culturale, sociale si de mediu ce se regasesc in proiecte cum ar fi crearea a trei centre sociale de cartier, in foste centrale termice de cartier, pentru servicii de terapie ocupationala adresate tinerilor, incluziune sociala pentru personae virstnice – al doilea Club 60^; finalizarea Spitalului Municipal si accesul cetatenilor la servicii de sanatate calitative; spatii verzi, terenuri de sport si locuri de joaca intre blocuri; coborirea retelelor de iluminat public si telecomunicatii in subteran; modernizarea Insulei de Agrement si construirea zonei de agrement „Padurea Tamas”; producerea energiei verzi; programe sociale noi ce vizeaza limitarea expunerii tinerilor la consumul de droguri si etnobotanice; o baza sportiva noua – noua sala polivalenta; constructia de noi locuinte pentru tineri sau programe de promovare a unui stil de viata sanatos.
Lasă un răspuns