– accidentari, controale de la MECI si ratari de capra la proba de educatie fizica si sport – sportivi de perfomanta au dat bacalaureatul – „Nu sint de acord cu sportul ca proba generala de bacalaureat”
Majoritatea candidatilor „si-au luat picioarele la spinare” in ultima zi a examenului de bacalaureat, la proba de educatie fizica si sport, unde au avut de ales patru teste dintre proba de viteza pe 50 de metri cu start de jos, saritura in lungime de pe loc, flotari, ridicari ale trunchiului din culcat dorsal, aruncarea greutatii de pe loc la distanta, saritura in lungime cu elan la groapa cu nisip, gimnastica, saritura la capra sau handbal/fotbal/baschet/volei. Tinerii cu mai putin antrenament au descoperit ca „sportul” nu este chiar „Cenusareasa” examenului de maturitate si ca, daca n-ai preferat sa stai cu burta pe carte pentru o proba teoretica, poti ajunge cu burta pe asfalt la proba de viteza. La centrul de examen de la Colegiul National „Vasile Alecsandri” un candidat a incheiat aceasta proba cu genunchii si bratele zdrelite. In bandaje inrosite de singe, tinarul a trebuit sa participe in continuare la probe. „M-am impiedicat la proba de viteza si am cazut. Sper sa nu am probleme la baschet, am vazut ca s-au dat note mici si acum sint si lovit la mina dreapta. Tot e mai usor sportul decit sa mai fi invatat la inca o materie”, a declarat Catalin L., absolvent al Colegiului National „Vasile Alecsandri”. Saritura la capra a dat probleme serioase mai multor candidate care au ratat aterizarea si au fost nevoite sa repete proba. Multe insa au ales proba de gimnastica la saltea, unde n-au fost accidentari.
Control de la minister
In timpul desfasurarii probelor de educatie fizica si sport, in citeva centre de examen si-a facut aparitia o comisie de control formata din Emil Creanga, trimis al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii pentru monitorizarea examenului de bacalaureat in judetul Bacau, si Adrian Fuioaga, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, presedinte al Comisiei judetene de examen. Cei doi observatori nu au urmarit insa daca este adevarata legenda care spune an de an ca nota de zece cu bani de la elevi se cistiga. „Urmarim sa vedem daca proba se desfasoata in bune conditii si cit de motivati sint elevii. (…) Nu, nu cercetam daca s-au dat bani pentru aceste probe, pentru ca doamna ministru a spus foarte clar ca este interzis sa se dea bani pentru proba de sport”, a declarat profesorul Emil Creanga, prezent la Colegiul National Vasile „Alecsandri”.
„Sint probe diverse, nu poti fi bun la toate”
Paul Deboveanu, profesor de educatie fizica si sport al Colegiului National „Gheorghe Vranceanu”, a urmarit de pe margine evolutia elevilor sai la proba practica a examenului de bacalaureat. „Uite, aici a gresit. Trebuia sa…, explica profesorul cu ochii la elev cum trebuia executata miscarea de nota 10. Daca faci probele corect poti lua 10. Sint probe diverse, insa, nu poti fi bun la toate. Pe unele le faci de 11, pe altele de 6. Trebuie sa faci sport permanent inainte de examen, sa te pregatesti. Copiii au preocupare pentru sport, dar in clasa a XII-a au numai o ora, plus ca sint mai interesati de alte discipline, de drumul pe care il vor urma”, subliniaza Paul Deboveanu. Profesorul de sport este de parere ca cea mai dificila proba este gimnastica la sol. „Fetele sint mari – gimnastica se face de regula in clasele a IX-a, a X-a – si sint citeva elemente mai greu de executat, dar sint abordabile. Trebuie si tinuta”, a mai spus Paul Deboveanu. Gabriel Andrei, director al Colegiului National „Gheorghe Vranceanu”, este de parere ca sportul nu-i chiar pentru oricine. „Sint un adept al sportului si cred ca elevii ar trebui sa faca mult mai mult sport dar nu sint de acord cu sportul ca proba generala de bacalaureat. Consider ca tine de probele de aptitudini. Nu pot fi toti la fel de buni. Desi, daca as fi elev, tot sport as alege pentru bacalaureat”, a declarat profesorul Gabriel Andrei.
Sportivi de performanta, la bacalaureat
Printre elevii care au sustinut ieri proba de sport in cadrul examenului de bacalaureat s-au numarat si sportivi de performanta. Cosmin Macovei si Vlad Alexandru, absolventi 2009 ai Colegiului national „Gheorghe Vranceanu”, sint campioni nationali la handbal si membri ai Clubului Sportiv Scolar Bacau, iar Mircea Butnaru, colegal lor, este campion national la handbal si la inot. „Noua, probele ni se par foarte usoare dar sint accesibile pentru 10 pentru oricine, daca s-a pregatit putin”, a fost de parere sportivul Cosmin Macovei, din postura candidatului la bacalaureat. Cei trei au marturisit ca sportul le-a schimbat viata, i-a modelat. „Sportul este sanatate si te si ajuta sa te organizezi”, a conchis Mircea Butnaru.
el a zis
gasiti-mi voi un elev care ar prefera sa invete la ink o materie , in loc sa dea proba sportiva :-j
podaru ana-maria a zis
eu sunt..:D:D:D::D::..:>:>