Municipiul Brașov a găzduit un stagiu de pregătire pentru arme tradiționale vietnameze, condus de însuși fondatorul stilului de luptă qwan-ki-do, maestrul Pham Xuan Tong. Prezentă a fost și doamna Carmen Tocală, președintele Autorității Naționale pentru Sport și Tineret.
Cele două personalități au acordat înalte titluri sportive celor care au câștigat titluri și medalii la Campioantele Mondiale și CE de Qwan-ki-do, aducând onoare României pretutindeni în lume.
Bao Bacău, onorat cu patru distincții
De la Bao Bacău au primit titlul de maestru-emerit al sportului Iuliana Dobrin (centură neagră 2 dang), Vlad Ciubotariu (centură neagră 2 dang) și Alin Lungu (centură neagră 1 dang). Valerică Diumea (centură neagră 4 dang), antrenorul celor trei și al multor altor campioni și medaliați pe plan național și internațional, a primit titlul de antrenor-emerit.
Sport și educație
Qwan-ki-do a fost creat de Pham Xuan Tong în anii ’80, în Franța, iar practicanții acestei foarte spectaculoase arte marțiale au devenit în scurt timp mai numeroși decât cei de viet-vo-dao, un stil tradițional vietnamez nu foarte bine teoretizat. Încă de la sfârșitul anilor 80, stilul a fost adoptat în România, majoritatea practicanților, studenți în Iași, venind din karate tradițional. Între ei, congolezul Guanchika Fidele, un reputat karateka al acelor vremuri, căsătorit cu o băcăuancă, și băcăuanul Valerică Diumea. La începtul anilor 90, Valerică Diumea – campion național la timpul respectiv -, și-a creat propriul club, Bao Bacău, care a devenit unul dintre fermenții de creștere a qwan-ki-do-ului românesc, care este extrem de competitiv pe plan mondial. Datorită lui Valerică Diumea, Bao Bacău nu este doar un club sportiv, ci și o școală a educației cetățenești, în ideea că practicarea qwan-ki-do-ului formează în primul rând caractere și abia în plan secundar luptători.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns