Conducerea organizatiei de sindicat din societatea Rafo Onesti a solicitat, ieri, 6 ianuarie, premierului Emil Boc o audienta in perioada 7 – 15 ianuarie, indiferent de zi si de ora a unei delegatii formata din actionarul majoritar, Yakov Goldovskyi, liderul sindical, Ion Marian, si directorul general al Rafo, Miroslav Dermendjiev. „Am solicitat aceasta audienta – ne-a declarat Ion Marian – data fiind situatia in continuare confuza in legatura cu rafinaria, unitate care se pare ca inca nu este dorita, pe plan intern, de o serie de factori economici si politici, la care se mai adauga, acum, si criza financiara si economica”.
Administratia si actionarul majoritar de la Rafo vor sa prezinte noului premier un memoriu si argumentatia necesara in scopul deblocarii situatiei in care se afla rafinaria si evitarea trimiterii salariatilor in somaj. La Rafo a fost inceput, din februarie 2008, un amplu program de modernizare a instalatiilor, in valoare de 350 de milioane de euro, care ar trebui sa se incheie in septembrie 2009. Presiuni din anumite medii economice si politice, dar si criza financiara declansata in toamna 2008 stau, insa, stavila in calea acestui program si a deblocarii situatiei in sine de la Rafo. Intre timp, numarul salariatilor a ajuns la 1.200, iar efectele economice asupra zonei Onesti sint vizibile.
Blocaj in justitie
Astazi, Rafo are un nou actionar (Petrochemical Holding GmbH, reprezentat de Iakov Goldovskiy), toate elementele din planul de reorganizare realizate si toate obligatiile financiare inscrise in tabloul final al creditorilor achitate, inclusiv cele curente la zi. „Cu toate aceste realizari, pe care le consideram unicat la nivel national la capitolul societati intrate in reorganizare, cu toate masurile realizate, Rafo, din motive care ne scapa, este mentinuta in blocaj pe segmentul juridic, motiv fata de care administratia si actionarul majoritar au, in acest moment, rezerve cu privire la continuarea programului de modernizare-investitii. Rafo este singura unitate din sistemul de prelucrare care si-a achitat datoriile la bugetul consolidat al statului si bugetele unor primarii si fata de alti creditori” – a precizat Ion Marian. Prin programul de modernizare-investitii, administratorii sustin ca rafinaria va pastra in activitate 1.000 de salariati, necesari si pentru exploatarea societatii dupa repornire, va contracta lucrari cu firme specializate in constructii-montaj din zona si nu numai, firme care vor mentine activi peste 1.500 de salariati, si a emis si va emite comenzi in tara pentru echipamente tehnologice (coloane de rectificare, reactoare, vase, pompe, compresoare, aparatura de comanda si executie), din productia multor societati romanesti.
Cinci ani prin tribunale
Rafo a fost construita in 1956, pentru o capacitate de prelucrare de 1,5 milioane de titei pe an. In perioada 1978 – 1982 s-a construit o noua rafinarie cu o capacitate de prelucrare de 3,5 milioane de tone. In 1997, cind a luat fiinta societatea Petrom, Rafo a ramas in afara sistemului integrat de prelucrare, desi la acel moment era considerata de specialistii in domeniu ca fiind cea mai buna si performanta unitate. Din vara anului 1997, insa, pentru rafinarie s-au stabilit doua variante: inchiderea definitiva sau privatizarea. Actul de privatizare a fost semnat pe 26 octombrie 2001. In perioada ianuarie1999 – octombrie 2001, rafinaria a fost oprita, ca urmare a unei executii silite ordonata doar pentru ea si a intrat in incapacitate de plata. Datoriile ei, in acel moment, fata de furnizorii de titei, au ajuns la 11 milioane de dolari. In decembrie 2004, Tribunalul Bacau a acceptat planul de reorganizare judiciara. Rafo a intrat, astfel, in al cincilea an de procese la Tribunalul Brasov. Practic toate elementele din planul de reorganizare au fost realizate, dar in 2007 au aparut unii creditori care, sub diverse motive, au solicitat inscrierea in tabelul creditorilor, despre care cei de la Rafo cred ca actioneaza sub influenta altor factori, fara nicio legatura cu prevederile legale aferente procesului de reorganizare, in scopul de a mentine in continuare rafinaria in stare de blocaj.
SF.ION a zis
Iar Marian, sunt cumva alegeri la SINDICAT si este nevoie de capital electoral.Plaisanu probabil il secondeaza ,ca de ,nu se poate fara ?Mult succes rafinorilor din tarile calde.
SF. IVAN a zis
Marian face treaba asta de vreo cinci ani de zile … si tot nu
i-a reusit … Boc o sa le zica ca e treaba justitiei … dar pe cei de la sindicat nu-i mai „restructureaza” nimeni ? Singura solutie pentru RAFO este sa o bage in faliment, sa plece astia sa ne lase … si sa vina ALTII CARE VOR SA O PORNEASCA SI AU SI CU CE – DE CREIER E VORBA …
strainul a zis
Pe liderul de sindicat judecati-l simplu, dupa averea pe care o are.
Dupa 15 ani de furturi salbatice din societate organizate de manageri s-ar putea sa stea mai bine decat un specialist simplu angajat.
Si e inca in functie pentru ca la furturi ati contribuit cu totii, asa cu cat ati putut, cu bidonul PET pe poarta, cu bidoane de 60 de litri scoase noaptea, cu „tepe” date de benzinari si acceptate la contabilitate.
Lipsa de moralitate se tine de voi ca o tinichea de coada iar un faliment adevarat e ce poate fi mai bun pentru voi.
Anonim a zis
o’