Acționarul majoritar a găsit soluții de finanțare a aprovizionării cu materii prime. În circa două săptămâni va fi semnat un parteneriat comercial în acest sens.
Societatea Rafo Onești va reporni cel puțin șapte instalații de producție, care vor prelucra până la 1,3 milioane tone de materii prime pe an. Măsura a fost anunțată după aproape cinci ani de analize în scopul găsirii unei soluții viabile de repornire a rafinăriei, iar administrația și acționarul majoritar au ajuns la ea într-un termen relativ scurt.
„Practic – ne-a informat consilierul de imagine al Rafo, Ion Marian -, după o serie de discuții purtate în ultima lună la Viena, Moscova, București și la sediul rafinăriei, cu specialiștii din Rafo, acționarul companiei Petrochemical, specialiștii din alte unități și din grupul care va adera la Rafo pe o relație de parteneriat comercială au cules și analizat toate datele tehnice privind caracteristicile utilajelor din instalații, datele de operare, schemele de proces tehnologic ale instalațiilor, costurile de operare, aspectele cu privire la problemele mecanice și de întreținere a utilajelor, organizarea activității de întreținere, costurile de întreținere, structura de personal și alte aspecte, au creionat variantele de lucru, necesarul de capital financiar pentru modernizare și investiții. În cadrul discuțiilor s-au făcut și diverse simulări de funcționare, de optimizare de procese, de eficiență economică. Toate aceste aspecte au fost cuprinse într-un raport de peste 50 de pagini, care a fost prezentat celor doi acționari, de la Rafo și din partea care asigură materiile prime.”
Analizele și simulările au continuat la Moscova și Viena, urmând ca în perioada 23 – 26 iulie cele două părți să semneze contractul de parteneriat comercial cu cea mai bună soluție de investiții, de repornire și de funcționare a rafinăriei în condiții profitabile.
„Această variantă – a opinat Ion Marian – este singura viabilă și aplicabilă, și considerăm că acționarul majoritar al Rafo, compania Petrochemical Holding, prin domnul Iakov Goldovskiy, singurul care poate decide soarta acestei rafinării, o va pune în aplicare prin semnarea contractului de achiziții de materii prime și parteneriatul cu singura firmă care are un excedent de produse și dorește valorificarea lor prin prelucrare superioară, inclusiv parteneriatul comercial cu Rafo.”
Soluția găsită și decizia de a reporni instalațiile de la Rafo dau șanse reale ca societatea Rafo să revină în circuitul economic. Oficialii societății din Onești consideră că după ce rafinăria a fost păstrată în conservare, cumulat cu lucrările executate în toate instalațiile în limita a 60 de milioane de euro, acum poate fi activată și va fi capabilă să atingă performanțele existente în unitățile de prelucrare a țițeiului.
„Rafo – a mai precizat Ion Marian – nu a stat în așteptare pe motivul lipsei resurselor financiare necesare modernizării instalațiilor, proiect care ar fi putut fi realizat de mult, ci problemele grele față de care administrația și acționarul majoritar nu au găsit soluții au fost resursele de materii prime necesare funcționării, care se constituite în capitalul de lucru pentru repornire, capital și efort financiar de aproximativ 150 de milioane de euro. Pe de altă parte, vinovată este și lipsa unei piețe de desfacere a produselor, care trebuia să asigure fluxurile financiare pentru aprovizionarea cu materii prime, acoperirea costurilor de producție și plata eșalonată a creditului contractat pentru realizarea investițiilor.”
non a zis
cu 1,3 tone, dupa cum ati scris voi, nu reusiti nici macar sa asigurati plinul la o conducta la o conducta de alimentare a unei coloane. mai uitati-va cand terminati de scris un text
Ziarul de Bacau a zis
Mulțumim pentru observație, am corectat. Evident, sunt milioane de tone.
k_neamtzu a zis
Adevar graiesti! Rafo a fost proiectata sa prelucreze peste 3 milioane de tone anual , fiind a2-a rafinarie din tara, iar 1, 3 tone,, de materie prima”reprezinta cit carburant consuma masinile de
,, serviciu”in mai putin de o luna .Sa fim seriosi..!! Sper intr-un miracol.
Vlad tepes a zis
…..” vor prelucra până la 1,3 tone de materii prime pe an….”Nu e cam mult ????!!!