• documentele ar trebui să conțină numărul de audiențe acordate și întîlnirile cu cetățenii pe care le-au organizat aleșii
Cei 45 de consilieri județeni au reușit să transforme o obligație legală într-o simplă formalitate. Legea 215 a administrației publice locale în obligă pe aleșii obștii să-și prezinte individual rapoartele de activitate referitoare la anul anterior. Încă de pe 14 aprilie 2002 a expirat termenul în care toți consilierii județeni ar fi trebuit să prezinte un raport de activitate referitor la anul 2001. Documentul trebuia să reflecte prestația din plenul Consiliului Județean (CJ) a fiecărui ales, luările de cuvînt, problemele ridicate și propunerile pe care le-au făcut. De asemenea, aleșii erau obligați să mai consemneze și rolul avut în comisiile de specialitate din care fac parte sau la ce fel de alte activități a mai participat. În plus, consilierii județeni ar fi trebuit să raporteze cîte întîlniri cu cetățenii au avut, ce probleme au abordat și acțiunile pe care le-au întreprins. Conducerea CJ i-a avertizat încă din luna aprilie pe consilieri să aibă grijă ce scriu în aceste dări de seamă, întrucît urmează a fi aduse la cunoștința electoratului prin intermediul presei, a afișelor sau prin publicarea în Monitorul Oficial al județului Bacău.
Din cauza numărului mare al consilierilor, liderii CJ au găsit, la vremea respectivă, o soluție, aleșii fiind planificați, în medie cîte șase, să-și citească în plen rapoartele. Prima serie de consilieri care și-au lecturat cu voce tare realizările de anul trecut a fost programată în ședința extraordinară din 31 mai, gheața fiind spartă de membrii Comisiei de sănătate, protecție socială și ocrotirea unor categorii de persoane. Unii dintre membrii Comisiei au stîrnit ilaritate cînd au afirmat că au acordat audiențe la locul de muncă. Doi dintre consilierii județeni, de profesie medici, au susținut cu tărie că au acordat audiențe în timpul consultațiilor, probabil între un „zi 33!” și întocmirea unei rețete. Din 31 mai și pînă la ședința în plen de la sfîrșitul săptămînii trecute nici un consilier nu a mai cutezat să-și evidențieze activitatea. Vineri, Eugen Ochenatu, președintele Comisiei pentru administrație publică locală și juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, le-a prezentat colegilor un soi de raport de activitate cu cîte scrisori au citit cei cinci membri ai comisiei, cîte întîlniri între ei au avut, dar nimic despre audiențe, întîlniri cu cetățenii etc. Cum nici unul dintre membrii comisiei nu și-au recitat raportul de activitate, Neculai Lupu i-a expediat pe curioși să lectureze respectivele documente, dacă există, la Secretariatul general al județului. În cele maximum trei ședințe, ordinare sau extraordinare, de pînă la sfîrșitul anului, mai trebuie să-și prezinte rapoartele de activitate 35 de consilieri. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns