O nouă criză a gunoiului a izbucnit în județul Bacău, de data aceasta în orașul Buhuși. Acolo, Primăria și operatorul privat, Gyndany Impex SRL, s-au înțeles să dubleze prețul colectării deșeurilor, însă demersul a fost blocat de contract. Documentul încheiat acum 11 ani nu prevede posibilitatea majorării prețului și permite doar ajustarea cu indicele de inflație.
Odată identificată piedica în calea înțelegerii, cele două părți au acționat așa cum au crezut de cuviință: operatorul a încetat strângerea gunoiului, deși legea îl obligă să presteze 90 de zile după notificare, iar Primăria Buhuși face colectare și depozitare tot ilegal, pentru că nu are licență.
„Stimați buhușeni, vă anunț că operatorul de salubritate, Gyndany Impex SRL, ne-a notificat că va suspenda colectarea gunoiului de pe raza orașului Buhuși începând cu data de 1 iunie 2018”, a anunțat, pe Facebook, primarul Vasile Zaharia, la finalul lunii mai.
„Din discuțiile cu reprezentanții firmei, înțelegem că se dorește modificarea prețului serviciului întrucât prețul plătit de noi nu le acoperă cheltuielile. Este just că prețurile au fost stabilite la valoarea anului 2007 și înțelegem punctul de vedere al operatorului de salubritate, dar orice modificare a prețului din contract poate veni doar în urma unei hotărâri judecătorești în acest sens. Nu putem încălca legea. Săptămâna viitoare vom putea contracta un alt operator până la rezolvarea situației”, a mai promis edilul.
O execuție sumară
Între timp, Gyndany Impex SRL s-a ținut de cuvânt și, de pe 1 iunie 2018, n-a mai strâns gunoiul în Buhuși. „Am notificat și Garda de Mediu, și Agenția de Mediu, pentru că operatorul are obligația prin contract și lege să continue 90 de zile!”, a fost singura declarație mai „războinică” smulsă de Ziarul de Bacău de la edilul Vasile Zaharia.
Concret, Primăria plătește acum pentru colectarea deșeurilor de la persoanele fizice (firmele au contracte separate și directe) circa 38.000 de lei pe lună, iar prețul solicitat de Gyndany Impex este cu 40.000 de lei mai mare (mai mult chiar decât dublu!). „Nu sunt probleme cu banii, avem să le dăm, dacă aprobă instanța”, a dat asigurări primarul.
Contactat de Ziarul de Bacău, Dumitru Buzilă, administratorul Gyndany Impex SRL, a confirmat că decis „suspendarea temporară” a contractului. „Trebuie să acoperim majorările salariale, notificarea am făcut-o mai demult”, a spus Buzilă. Operatorul s-a adresat instanței de judecată, pentru a obține ceea ce însuși edilul Vasile Zaharia consideră că merită, majorarea substanțială a prețului.
În mod normal, contractul expiră în 2027, peste 9 ani. Conform termene.ro, Gyndany Impex SRL s-a înființat acum 22 de ani, în 2016 a avut în medie 9 salariați. În același an, a avut o cifră de afaceri de circa 940.000 de lei și o pierdere de aproape 39.000 de lei. Numele Buzilă apare în mai multe firme care înregistrează profit.
Oficial, operatorul a suspendat contractul cu Primăria Buhuși printr-o „execuție sumară”, în sensul că a notificat, după care a oprit prestarea serviciului. „Am găsit o soluție de avarie, prin forțe proprii. Facem depozitare temporară pe trenul fostei stații de epurare a orașului, pentru că până la rampa legală e nevoie de un operator de transport licențiat”, a afirmat primarul Buhușiului.
Așadar, edilul nu s-a putut ține de promisiunea de contractare într-o săptămână a unui nou operator. Variantele pe care le are conducerea orașului nu sunt multe, dar toate sunt complicate. Cea mai simplă ar fi să salveze contractul existent, cu Gyndany Impex. A doua soluție ar fi înființarea unui operator propriu, al Primăriei, căruia să-i încredințeze gestiunea directă a deșeurilor.
Ultima variantă este cea mai complexă, organizarea unei noi licitații. În acest ultim caz, licitația nu poate fi organizată decât de Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară și Salubrizare (ADIS) Bacău, dar numai după rezilierea contractului existent, pentru care luptele în Justiție pot dura câțiva ani.
Până la această oră, ADIS nu a primit nicio înștiințare oficială, nici alte instituții de la nivel județean. Problema deșeurilor din Buhuși ar putea fi discutată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, dar numai la notificarea comitetului local.
Vom reveni.
Daniel Rezmires a zis
ati pus cate un zero in plus… auzi… 380000 pe luna.. ar fi normal sa corectati… cat inseamna in lei vechi 380000 lei ?… inteleg ca e un subiect de presa dar sa gresesti ordinul de marime… e jenant… verificati… si daca ati pus un 0 in plus ar fi normal sa cereti scuze
cin a zis
D nu Daniel, inainte de a fi vice…, va batea-ti cu pumnul in piept cate diplome aveti si ce ati putea face pt Buhusi. Ati facut o ,,branza,, mare maronie care pute.
In ceea ce priveste salubritatea orasului, este clar marca psd.