• muncitorii de la Subex au oprit ieri dimineață lucrul • ei sînt nemulțumiți că patronatul a decis concedierea cîtorva zeci de angajați • sindicatul, condus de Gheorghe Huluță, a început tot ieri procedurile pentru declanșarea conflictului de muncă
O mare parte dintre salariații de la SC Subex SA au oprit ieri lucrul, după ce au aflat că unii dintre colegii lor nu au mai fost primiți în fabrică. Conform declarațiilor muncitorilor care s-au adunat la poarta SUBEX să protesteze, greva nu a fost declanșată de sindicat și vine după cîteva săptămîni de negocieri ale contractului colectiv de muncă, eșuate la finele săptămînii trecute. Gheorghiță Toma, maistru în sectorul Ambalare și vicelider de sindicat, ne-a povestit că negocierile au început înainte de Paști, iar în timpul acestora „ei (patronatul – n.n.) au încercat să ne convingă că ar fi bine să ne taie din anumite drepturi”. În timpul discuțiilor dintre sindicaliști, Toma spune că patronul Constantin Bojescu i-ar fi amenințat: „Ați vrut război, vă arăt eu război!”.
Negocierile patronat-sindicate par să fi fost extrem de aspre, iar conducerea a încercat să impună unele reduceri de drepturi. Sindicalistul Toma declară că patronatul vrea să reducă patru zile din concediul de odihnă oferit suplimentar pînă acum ca spor pentru condiții deosebite de muncă. „Am mai renunțat și anul trecut la cîteva zile și acum nu mai sîntem de acord”, declară viceliderul. Chemat telefonic la manifestație, Gheorghe Huluță, liderul de sindicat al întreprinderii și al CNSLR Frăția, a confirmat că „sînt oameni care au pierdut anul trecut 12 zile de concediu, iar anul acesta patronatul vrea să mai taie patru”. O altă intenție a conducerii ar fi să anuleze prima de concediu de un milion care se acorda pînă acum. „Anul trecut am renunțat la prima de 50 la sută, care ar fi însemnat cam patru milioane de lei acum și nu renunțăm la milionul de lei, mai ales că se dă în două tranșe: 500 de mii la plecare și 500 de mii la sosirea din concediu”, declară Huluță. Liderul sindical spune că Bojescu nu a mai fost de acord să treacă în contractul colectiv de muncă primele de Crăciun și de Paști. De asemenea, salariile ar urma să crească acum cu cinci la sută și, în ianuarie, tot cu cinci la sută. „Noi am fost de acord cu valoarea și etapizarea creșterilor salariale, dar cu condiția să renunțe la a mai tăia din celelalte drepturi ale salariaților, dar nici cu asta n-au fost de acord”, afirmă Gheorghe Huluță.
Concedieri colective
Sindicaliștii spun că, în timpul negocierilor, comisia din partea patronatului a anunțat că renunță la peste 20 de paznici, urmînd să fie angajată o firmă specializată, dar a promis că respectivii salariați vor fi redistribuiți în sectorul productiv. În ciuda promisiunii, Gheorghe Huluță spune că paznicii au primit chiar a doua zi preaviz de concediere.
Tensiunea dintre muncitori și conducerea întreprinderii s-a agravat. Comisia de negociere din partea salariaților a informat patronul că va organiza, după programul de lucru al primului schimb, o întîlnire cu muncitorii, pentru prezentarea mersului negocierilor. Întîlnirea a avut loc marțea trecută și au participat în principal salariați ieșiți din schimbul întîi. „La întîlnirea de informare au venit și colegi plecați din timpul programului de lucru, iar la o parte dintre aceștia (nouă – n.n.) li s-a desfăcut contractul de muncă”, spune Huluță. „Nu este legală decizia, pentru că pînă la concediere sînt mai multe etape de urmat. Cred că, de fapt, conducerea m-a vizat pe mine. Puteau să ia o măsură cu mine, nu să dea afară niște oameni nevinovați, care doar veniseră să vadă ce se întîmplă”, declară liderul sindical.
Războiul patronat-sindicate a mai continuat prin mutarea viceliderului sindical Gheorghiță Toma. Conform declarației acestuia, el a fost mutat din sectorul Ambalare, unde era maistru, la căminul întreprinderii, unde a fost numit vinerea trecută pe postul de administrator. Cei nouă oameni dați afară pentru participarea în timpul programului la ședința de sindicat erau în subordinea lui. Aceștia nu au mai fost primiți ieri dimineață în fabrică și cu ei s-au solidarizat ceilalți muncitori care au întrerupt lucrul.
„Cei dați afară au fost prinși furînd”
Constantin Bojescu, președintele societății Subex, spune că tot ceea ce s-a întîmplat în cursul dimineții de ieri are o altă conotație decît cea pe care au lăsat-o să se întrevadă cei care au ieșit la poarta unității. „Conflictul are mai multe aspecte și nu este chiar atît de simplu pe cît l-au descris ei. Ca să nu mai spun că așa zisa grevă spontană este cu totul în afara legii. Noi sîntem în negocieri și nu era normal să facă ce au făcut. De aceea se numesc negocieri, nu?”, ne-a declarat Constantin Bojescu. El a reproșat Comisiei de negocieri că nici măcar nu a avut răbdare să primească un răspuns la memoriul pe care l-au depus cu doleanțele lor la sfîrșitul săptămînii trecute. „Au depus un asemenea document vineri. Conform legii, eu trebuia să dau un răspuns în 48 de ore. Deci, mai aveam timp pînă miercuri. Cu toate astea, eu le-am dat răspunsul astăzi (ieri – n.n) la ora 13,00. Dacă voiau să declare conflict de muncă, ar fi trebuit s-o facă legal, nu așa, cu tărăboi”, a mai spus Bojescu. În același timp, președintele Subex a ținut să precizeze și care este situația celor disponibilizați. „Am dat afară cîțiva oameni care făceau parte dintr-o filieră de hoți de materiale din fabrică. Observasem că se tot fură. Și nu așa, un șurub, două, ci masiv. Am organizat și noi o pază în paralel cu cea oficială și i-am prins în flagrant chiar cînd ieșeu pe poartă după ce fuseseră controlați de paznici. Erau în legătură cu ei și de aceea am decis ca și paznicii și cei pe care i-am prins furînd să fie dați afară de pe data de 12 mai. Voi negocia cu Comisia orice altă problemă legată de contractul colectiv de muncă, dar în privința celor dați afară nu am ce discuta cu nimeni. Avem aici și declarații, și martori, și probe. Mi-a fost milă de ei să le fac reclamații la poliție și uite ce-a ieșit! „, a precizat Bojescu. El a mai spus că negocierile contractului colectiv de muncă nu au fost oprite din vina conducerii societății și că un patron „poate spune acum și apoi să se răzgîndească”.
Sindicatul își acuză patronul
Gheorghe Huluță precizează că greva a fost spontană, el fiind informat despre această acțiune după ce lucrul se oprise deja. Liderul sindical este de părere că s-a ajuns la proteste deoarece „n-am fost de acord cu cererile patronului”. Huluță este de părere că Bojescu, președintele societății, „vrea să taie ce ne-a dat anul trecut, pentru că atunci sindicatul l-ar fi șantajat”. „De unde să mai taie, dacă, de fapt, anul trecut, tot noi am cedat?”, se întreabă Huluță. El crede că toate măsurile luate de conducere sînt de fapt atacuri la adresa sindicatului: „L-au sancționat pe vicelider, deși legea spune că ar fi trebuit să se consulte cu sindicatul. Vor să o dea afară și pe soția mea, deși n-au ce-i reproșa, dar trebuie să ia măsuri cu soția liderului de sindicat”. Huluță mai spune că muncitorilor li s-ar fi reproșat că nu vor să muncească. „Oamenii cumpără burghie, cuțite de strung, alezoare și ale scule din piață, de la ruși, pentru că societatea nu prea asigură această dotare. Cum, nu vrem să muncim? Dacă se uită la salopetele oamenilor, trei rînduri de sare au pe spate”, arată Gheorghe Huluță.
Cîțiva salariați de la Subex mai susțin că una dintre cele mai mari nemulțumiri se leagă de alimentarea cu apă potabilă a întreprinderii. Conform acestora, firma a făcut un puț de apă, dar aceasta n-ar fi bună de băut și oamenii sînt nevoiți să vină cu apă de acasă. „E mai bună apa industrială, decît cea din puțul lui Bojescu”, ne-a spus una dintre protestatare. Gheorghe Huluță confirmă această problemă. „Au venit cu buletine de analiză care arată că apa e potabilă, dar oamenii nu beau buletine”, spune sindicalistul.
Huluță a enunțat și cererile pe care muncitorii le au față de conducere. În primul rînd, renunțarea la disponibilizarea paznicilor. În al doilea rînd, muncitorii doresc să se renunțe la scurtarea programului de muncă în schimbul al treilea. O notă a conducerii, afișată ieri pe poartă, valabilă pentru cei care lucrează trei schimburi, prevede că pauza de masă este scoasă în afara programului. Huluță spune că, în acest fel, programul celor din schibmul al treilea ar fi scurtat la șapte ore, tocmai „ca să nu mai dea sporul de noapte”. Gheorghe Huluță opinează că o măsură de acest gen poate fi luată, dar numai după negocieri, mai ales că „noi am dat dovadă de-a lungul timpului că sîntem înțelegători”.
Huluță spune că relația patronat-sindicate s-a înrăutățit după ce Constantin Bojescu a devenit acționar majoritar în societate, la finele anului trecut. „El nu mai aceptă să aibă partener de dialog, că el e patron și face ce vrea”, acuză Huluță.
Gheorghe Huluță ne-a anunțat, ieri după-amiază, că a început procedurile pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă. La manifestarea de ieri au venit în semn de solidaritate și Vasile Manciu, sindicalist la Elbac, Munteanu Dumitru și Mihai Călugăru, de la Sindicatul 22 Decembrie al Aerostar. (Florin POPESCU, Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns